16.05.2024
Roxana Catana Tarhon
Mă duce unchi-miu la un restaurant cu ștaif. Da' ștaif de ștaif. Bărbații - toți în frac cu papion; femeile - cu rochii de seară și pline de diamante. 3 furculițe-n stânga; 2 linguri în dreapta și pahare vreo 5. Stele Michelin; chef de renume - o nebunie. Transpirăm de emoție și-n albul ochilor. Mâncarea - o demență; muzica - jazz suav; atmosfera - parfum diafan. Ce mai, a fost o seară superbă. De fapt, am vrut să mă laud cu restaurantul unde-am fost ieri, dar tema fiind alta, am introdus personajul unchiul.

Alina Ilie
Două picături de mare învolburată vegheau un năsuc ce umbrea doar mijlocul a două petale pline de mac roșu, Dumnezeu îi dăduse și sclipire, motive pentru care toți colegii puteau ușor s-o urască. Prezentau proiect pentru repartizare. Al ei era bun, complex, muncit, voia la București unde erau 30 pe loc și 2 erau toate. În fața comisiei vorbea deja ca un medic, așa frumoasă, serioasă, minunată. Mda, cine te recomandă, tovarășă? Ai și dumneata un unchi, ceva? Nu, sunt orfană. Toți părinții s-au ridicat, e nepoata mea.

Camil Popescu
Nu-mi dădeau lacrimile și familia era îngrijorată. Frații și verii mei lăcrimau deja în toată regula. Și-atunci m-a scos unchi-miu în lume. Știa o spărtură în gard, care dădea la maimuțe. O să râzi cu lacrimi, mi-a zis. El s-a strecurat lejer dar, când mi-a venit rândul, am simțit că-mi explodează capul. Nea Vasile, îngrijitorul, sărea ca un apucat, fluturând o cazma îndoită. Numărul coregrafic s-a încheiat când a primit o copită în țeastă. Am mușcat, până la lacrimi, din Vasile, privind la minunea cu cocoașă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În mai 2024, grupul are 13.000 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus