19.06.2003
Casa de discuri Electrecord deţine, fără îndoială, un tezaur sonor inestimabil pentru istoria vie a muzicii româneşti. Din păcate, prea puţin din acesta ajunge la urechea publicului larg. Evident, din motive economice. Suportul cel mai recomandat acum, la începutul secolului XXI, este CD-ul, iar banii pentru reeditarea unor înregistrări istorice pe CD sunt număraţi.

Din fericire, pentru Maria Tănase s-au găsit resurse şi, de-a lungul mai multor ani, au ieşit de sub tipar trei CD-uri cu cele mai importante înregistrări ale acesteia. Maria Tănase s-a născut la data de 25 septembrie 1913 la Bucureşti şi avea să se stingă tot aici, la vârsta de nici 50 de ani. Ea nu a fost doar interpretă de folclor; a apărut şi ca actriţă de teatru şi film, ca solistă de operetă sau de revistă. În mai toate spectacolele de estradă, ca şi în filme, Maria Tănase a cântat, însă, melodii populare sau în stil popular. De asemenea, ea a susţinut numeroase turnee în ţară şi peste hotare, în Statele Unite, Turcia, Iugoslavia, Bulgaria etc.



Piesele pe care le puteţi asculta pe aceste CD-uri sunt imprimate atât la începutul carierei, cât şi în perioada în care Maria Tănase ajunsese să stăpânească un stil extrem de personal, îmbinând originalitatea şi autenticitatea. Artistă cu o extraordinară intuiţie, dublată de un mare talent, ea a fost prima care a valorificat şi la nivel internaţional tezaurul muzical românesc, păstrând caracteristicile fiecărei regiuni. Maria Tănase nu a fost o cercetătoare a folclorului în sensul strict al cuvântului, dar a fost o culegătoare neobosită, care a reuşit să-şi alcătuiască un repertoriu cuprinzând peste 400 de piese de cele mai diverse genuri, adunate din toate ţinuturile României.

Dacă la începutul carierei Maria Tănase se străduia să reproducă toate cântecele cât mai fidel, ulterior ea a început să prelucreze versiunile culese, filtrându-le printr-un gust şi o sensibilitate desăvârşite. Glasul fermecător, când răscolitor şi dramatic, când exuberant, mereu atât de personal, au făcut ca Maria Tănase să înfăţişeze cântecul popular în toată complexitatea lui.

Remarcabile sunt cântecele populare româneşti prezentate în limba franceză, între care Doina (Doină din Dolj), Danse montagnarde (Uhăi bade), La malediction d'amour (Cine iubeşte şi lasă) şi Tiens, tiens, tiens, et na! (Iac-aşa). Cântate cu o pronunţie impecabilă, ele au fost editate iniţial pe un disc vinil Electrecord, iar apoi au fost incluse, împreună cu alte cântece ale artistei cântate în româneşte, pe un disc editat în colaborare cu Casa franceză Le Chant du Monde, disc distins în 1965 cu Marele premiu al discului decernat de Academia "Charles Cros" de la Paris.

(Oltea Şerban-Pârâu)

·

··»Ascultaţi

"Bun îi vinul ghiurghiuliu" (3,45 Mb)

"Ciuleandra" (3,11 Mb)







0 comentarii

Publicitate

Sus