13.11.2010
RFI România, noiembrie 2010
Imaginaţi-vă că sîmbătă 13 noiembrie 2010 ieşind în stradă descoperiţi brusc că toată lumea este zîmbitoare. Faptul vi se pare destul de straniu şi chiar vă sperie puţin. "Poate că nu m-am trezit încă bine din somn", vă spuneţi atunci şi vă propuneţi imediat să mai beţi o cafea. Dar nu, chiar şi după a doua cafea, lucrurile nu se schimbă, vînzătorii vă zîmbesc şi vă întîmpină cu un "bună ziua" senin, colegii de la birou parcă s-au transformat peste noapte în nişte oameni calmi şi gentili, chiar şi şeful dumneavoastră şi-a schimbat total comportamentul, a devenit mai înţelegător, mai amabil, mai deschis (de altfel nici nu se mai închide la el în birou, uşa sa rămîne toată ziua larg deschisă).

"Fără îndoială, s-a întîmplat ceva cu rasa umană", vă spuneţi dumneavoastră cînd descoperiţi, mai tîrziu, că şi poliţiştii de pe stradă şi-au modificat atitudinea, că taximetriştii sar de la locul lor să le deschidă portiera clienţilor şi că la televizor politicienii care altădată se înfruntau recurgînd la grimase grosolane şi la tot felul de invective au descoperit dintr-o dată curtoazia şi chiar atunci cînd nu sînt de acord unii cu alţii nu-şi mai aruncă priviri ucigătoare.

Ei bine, dacă nu aveţi nici o explicaţie pentru această bruscă dispariţie a bădărăniei şi a agresivităţii din oraş şi din comportamentul uman, aflaţi că ziua de 13 noiembrie este Ziua Mondială a Gentileţei, sau a Amabilităţii. Şi că toţi oamenii pe care îi întîlniţi au decis, măcar o zi pe an, să fie altfel, să-şi surîdă şi să fie amabili unii cu alţii.

Oricît de straniu ar părea într-o lume în care creşte nervozitatea şi stresul, există o Zi Mondială a Gentileţei care este adoptată de 19 ţări. În Franţa ea este celebrată din anul 2006. Iar din 1998 există şi o Mişcare Mondială a Gentileţei, iniţiatorii ei fiind japonezii.

Merită să ne mai amintim, măcar de ziua gentileţei, că acest cuvînt are o origine nobilă, el vine din latinul gentilis şi îi desemna, la ora aceea, pe patricienii fondatori ai Romei. Cuvîntul a evoluat în perioada renaşterii şi a dat gentilom.

Ce păcat că lumea în care trăim nu se întoarce la sursa acestui cuvînt fondator al civilizaţiei, de fapt. Poate că mai multă amabilitate între oameni ar putea fi fundamentul unei noi societăţi în care şi răul ar prospera mai puţin iar mitocănia, bădărănia, brutalitatea, stupizenia şi alte asemenea atitudini ar diminua treptat şi ar dispărea definitiv nu numai din viaţă, ci şi din vocabular.

0 comentarii

Publicitate

Sus