15.11.2010
Referinţele sunt un fel de glume pe care scenariştii le fac special pentru fanii înrăiţi ai serialelor, pentru a le gâdila orgoliul. Cu cât ştii mai multe despre creator sau actori, cu atât vei înţelege mai bine poantele.

În Castle sunt referinţe la Firefly , Buffy, spaima vampirilor şi Dr. Horrible Sing-Along Blog, pentru că Nathan Fillion, care îl joacă pe Castle, a fost în toate trei. Unele sunt foarte subtile, precum în scena aceasta, unde Castle face din gesturi o expresie repetată la nesfârşit de River Tam, fata puţin nebună de pe nava Firefly: "two by two, hands of blue".


În alt episod, în timp ce se juca acasă cu nişte nitrogen lichid (folosit în bucătăria moleculară), şi-a scăpat ceasul în el şi a zis că a îngheţat timpul - la fel ca Dr. Horrible şi freezeray-ul lui. Şi, într-unul dintre cele mai intense momente din seria a doua, după ce ţinteşte admirabil în mâna unui răufăcător făcându-l să scape arma, spune bulversat: "Voiam de fapt să-l împuşc în cap" - o replică celebră a lui Jayne din Firefly.
 
Altele sunt pe înţelesul tuturor, ca într-un episod de Halloween în care Castle a umblat îmbrăcat aproape numai în costumul lui Mal Reynolds, sub pretextul că îl încearcă pentru petrecere. Îşi spunea "cowboy spaţial" şi tocmai atunci cerceta asasinarea într-un cimitir, cu un ţăruş în inimă, a unui tânăr cu implanturi de dinţi vampireşti - referinţă la Buffy, unde Fillion a jucat un personaj negativ temut. Tot episodul a fost, de fapt, un omagiu adus lui Joss Whedon, creatorul celor trei seriale.
 
În Community, care este în sine o mare metaforă pentru cultura populară americană, eşti tot timpul în planul meta prin ochii lui Abed, care are numai referinţe TV. Tot ce se întâmplă e filtrat prin structura unui serial şi ţi se şi spune în faţă. Abed narează uneori episoadele ca şi cum nu ar face parte din poveste şi aşa am avut parte de un episod M.A.S.H., de un final de sezon în care ni se spunea că toate storylineurile trebuie să se încheie, dar apoi primim un cliffhanger (moment nerezolvat care să te ţină curios până la începutul sezonului... pardon, anului universitar următor), şi de un episod "bottle", în care toată acţiunea se întâmplă într-o singură cameră. Dacă vor decide vreodată să facă un episod live, va fi probabil tot povestit de Abed.
 
În How I Met Your Mother, în care joacă un actor din (Freaks&Geeks), unul din Buffy şi unul din Doogie Howser, MD şi Dr. Horrible, au făcut multe referinţe în primele sezoane. A fost chiar un episod dedicat Freaks & Geeks, în care Jason Segel a dansat acelaşi dans disco din ultimul episod din F & G în timp ce Neil Patrick Harris era îmbrăcat precum personajul lui Segel, Nick. HIMYM a depăşit însă repede faza asta pentru că a a ajuns la rândul lui la statutul de cult şi a găsit alte surse de inspiraţie.
 
The Big Bang Theory este probabil serialul care se bazează cel mai mult pe referinţe şi toate sunt din universul geek / nerd. De la acelaşi Firefly, care apare de nenumărate ori:


(gluma, tristă, e că a fost anulat după mai puţin de un sezon) la orice variantă de Star Trek, de la Flash şi Spiderman la Războiul Stelelor şi Battlestar Galactica. Nicio glumă nu e însă prea obscură, nici măcar cele care ţin de computere: când Sheldon se reîntâlneşte cu duşmanului lui de moarte, Wil Wheaton (actorul care a fost Wesley Crusher în Star Trek Next Generation şi care joacă aici o variantă alterată a propriei persoane, numită Evil Wil Wheaton), îi spune că e pentru el e ce e Internet Explorer pentru Firefox.
 
Unii dintre actori au obiceiul să anunţe pe Twitter când e vreo referinţă în episod - de fapt, îi provoacă pe fani să identifice referinţa, ca să fie şi mai amuzant. Jocul continuă astfel la nesfârşit.

0 comentarii

Publicitate

Sus