18.12.2010
RFI România, decembrie 2010
Dacă tot e Crăciun şi generozitatea lui Moş Crăciun nu are limite, de ce să nu profite şi animalele noastre de companie de acest moment privilegiat al anului? Din ce în ce mai multe familii, cel puţin în Franţa, cumpără de Crăciun cadouri pentru cîini, pisici sau alte animale simpatice care fac parte de fapt din familie. În multe case din Franţa, sub bradul de Crăciun, printre pachetele destinate copiilor, mamelor, taţilor sau bunicilor se vor afla deci şi altele destinate pisicilor, cîinilor, papagalilor sau altor animale de apartament.

Tot felul de jucării, dintre care unele electronice, sunt concepute pentru cîini şi pisici, iar în această perioadă ele se vînd ca pîinea caldă. Într-un interviu acordat agenţiei France Presse, patroana unui magazin specializat în hrană şi accesorii pentru animale de companie declară că în ziua de astăzi jucăriile educative destinate celor foarte mici se aseamănă cu jucăriile educative destinate patrupedelor. Un mare succes îl au mecanismele speciale de distribuire a hranei pentru pisici. Pisica vine, apasă pe o pedală şi... paf, îi apare un biscuit în farfurioară. "Popolino", este numele acestei cutii magice destinată să stimuleze inteligenţa pisicilor împreună cu reflexele lor condiţionate.
 

În Franţa ia amploare însă şi un adevărat "business" de produse de lux pentru animalele de companie. Cine vrea să-şi onoreze în mod special cîinele poate să cumpere, de exemplu, cu 250 de euro, un fotoliu stil Lodovic al IV-lea special conceput pentru rasa canină.
 

Tot de Crăciun, sute de mii de cîini şi de pisici din Franţa dar şi din alte ţări, Marea Britanie sau Germania, se vor regala cu... produse de patiserie special concepute pentru gustul lor. O firmă londoneză exportă de exemplu, cu succes, nişte prăjituri făcute din orez cu ulei vegetal purtînd menţiunea "special Crăciun".
 

Potrivit unor statistici publicate în Franţa, bugetul anual al unei familii franceze pentru animalul lor de companie se situează între 500 şi 1000 de euro. Iar zece la sută din aceşti bani se duc de Crăciun.
 

Să mai adăugăm la acest capitol că printre cadourile pe care şi le oferă francezii de Crăciun se numără şi... animalele de companie. 13 la sută dintre francezi oferă de Crăciun pisici, cîini, şoricei albi, sticleţi, papagali, broaşte ţestoase sau iepuraşi.
 

Cel mai mare cadou care i se poate face însă unui animal în perioada Crăciunului este... să fie adoptat. În fiecare an, în preajma acestei sărbători, asociaţiile care adăpostesc animale abandonate lansează o campanie publicitară cu imagini care mai de care de natură să-ţi rupă inima... Parisul era plin la începutul acestei luni cu afişe uriaşe înfăţişînd cîini şi pisici cu expresii triste, aşteptînd în cuşti sosirea unui suflet bun pentru a le scoate de acolo şi a le introduce într-o... familie. Fundaţia "30 de milioane de prieteni" este implicată, de exemplu, în această campanie de adoptări de animale, ea avertizîndu-i în acelasi timp pe francezi că legislaţia prevede pedepse stricte pentru cei care cumpără un animal şi apoi îl abandonează în natură sau pe şosele: în principiu acest gest "barbar", cum arată Fundaţia, îl poate costa pe vinovat o amendă de 30.000 de euro sau chiar 2 ani de închisoare.

0 comentarii

Publicitate

Sus