29.12.2010
Adevărul, noiembrie 2010
Bogdan Suceavă
Noaptea când cineva a murit pentru tine
Editura Polirom, 2010



Citiţi un fragment din această carte.
Citiţi un cuvânt al autorului privitor la această carte.

*****
Romanul Revoluţiei
 
De curând am citit romanul lui Bogdan Suceavă, Noaptea când cineva a murit pentru tine (Editura Polirom, 2010). Cred că este unul dintre cele mai frumoase titluri de roman apărute în ultimii ani. Cartea merită citită şi judecată pentru că este prima operă de ficţiune (după ştiinţa mea) a cărei acţiune este plasată chiar în zilele Revoluţiei, mai precis la 25 decembrie 1989, ziua în care soţii Ceauşescu au fost executaţi.

Romanul lui Bogdan Suceavă (profesor de matematică la Universitatea Fullerton din California şi autorul unui alt roman important, Venea din timpul diez) este povestea unor oameni simpli, care şi-au consumat viaţa cu lucruri mici şi, dintr-odată, se trezesc că trebuie să facă o revoluţie. Oameni nepregătiţi să înfrunte schimbarea vremurilor. Unul dintre meritele acestui roman este că provoacă întrebări despre modul cum ne-am aşezat noi, ca popor şi ca indivizi, în istorie. Este o chestiune de identitate: ce înseamnă să facem ceva împreună, chiar şi o revoluţie?
 
Personajul principal, un student în primul an la facultatea de matematică, iese pe străzile unui Bucureşti răvăşit de gloanţe. Debutul cărţii, goana studentului pe străzile în care moartea pândeşte la orice pas, este memorabil şi aminteşte de fragmentul din Delirul lui Marin Preda, când personajul principal străbate Capitala terorizată de rebeliune legionară. (În semn de preţuire, Suceavă chiar face o trimitere directă la Preda.) Şi tocmai în acest iureş, cineva îl întreabă pe student: ce cauţi aici? Răspunsul său vine sincer şi firesc: "Am venit să văd lumea cea nouă. Să dau o mână de ajutor la aşezarea ei".
 
Dar valoarea romanului nu constă în aceste replici ale unor oameni nepregătiţi să demoleze sistemul comunist. În toată această experienţă revoluţionară, studentul îşi aminteşte cu minuţie stagiul său de militar în termen redus (nouă luni) în cadrul Comandamentului Trupelor de Securitate (la unitatea 0396). Nu vă aşteptaţi să găsiţi dezvăluiri incendiare din culisele... Securităţii! Sunt scene memorabile şi familiare pentru cei care au făcut armata înainte de '89: spălatul chiuvetelor, imbecilitatea apeviştilor, învăţământul politico-ideologic, instrucţia absurdă prin noroaie... Bogdan Suceavă povesteşte fără înverşunare şi fără îngroşări. Toate aceste amintiri susţin drama unor militari instruiţi să lustruiască WC-urile, dar care au fost trimişi peste noapte să lupte în Revoluţie. Unii au murit în prima noapte de Crăciun, odată cu Ceauşescu. "Noaptea în care îngerul a fost ucis deopotrivă cu demonul" - spune personajul lui Suceavă spre finalul cărţii.
 
Romanul Noaptea când cineva a murit pentru tine nu vorbeşte despre "adevărurile" Revoluţiei Române, ci despre viziunea stranie a unor oameni despre libertate, dar nepregătiţi să trăiască în libertate.

0 comentarii

Publicitate

Sus