19.01.2004

Motto: "Luiza Barcan, aveţi cinci minute să-l prezentaţi pe artist.
Haideţi, spuneţi ce vedeţi şi fără prea multă estetică
...
Lăsaţi-o pe seama doamnelor de la Arte Vizuale..."

Iosif Sava Déjà vu

Aşa s-a gândit Luiza Barcan să-şi intituleze rubrica din atelierul Liternet. Vă propunem o experienţă pe care noi o considerăm interesantă. În următoarele săptămâni, vom publica în foileton, în fiecare zi de miercuri, câte un capitol al cărţii Luizei Barcan, intitulată "Artişti plastici la Serata lui Iosif Sava". Vreme de 19 săptămâni vă vom aduce aminte de Iosif Sava, văzut altfel decât l-am putut percepe noi, cei de dincolo de sticla televizorului.
Luiza a fost criticul de artă care a realizat vernisaje în direct în cadrul emisiunilor lui Iosif Sava. În "Déjà vu" veţi găsi povestea acestor vernisaje dar şi amintiri despre Iosif Sava, experienţele personale ale Luizei şi mici detalii din bucătăria unei emisiuni TV.

Cartea Luizei Barcan a apărut la sfârşitul anului 2003 într-un tiraj de câteva sute de exemplare. A fost lansată împreună cu un alt titlu, semnat de un alt critic de artă, într-un club de jazz de lângă Galeriile Orizont. Noi sperăm să o relansăm în mediul electronic, învăluită în mai multă căldură şi în mai puţin fum, să o punem în lumina pe care o merită. Pentru că mie personal mi s-a părut o carte-eveniment, pe care merită să o ai aproape, dacă te interesează arta contemporană, dacă ai ratat irepetabilele serate şi dacă ai nevoie să ţii trează astfel amintirea unuia dintre ultimele spirite luminate al unui deceniu îmbâcsit de oportunism şi false valori.

Luiza Barcan este un tânăr critic de artă care are curajul nebun de a spune verde adevărul despre talentul sau netalentul celor pe care îi cântăreşte nu doar prin prisma valorii învăţate la şcoală, ci prin prisma mult mai cinstită a rezonanţei sufleteşti la vederea unui obiect de artă. Vă veţi întâlni cu 19 artişti contemporani, le veţi putea vedea lucrările (am insistat ca Luiza să ne aducă fotografii recente din atelierele celor despre care povesteşte), vom descoperi împreună că arta românească e vie, că artiştii români nu sunt doar nişte boemi ci oameni care sculptează pentru că altfel nu pot. Pictează pentru că altfel nu pot. Creează, pentru că altfel ideile care le bântuie nopţile le-ar devora fiecare secundă de trezie. Şi pe toţi ni-i oferă Luiza Barcan, sub patronajul umbrei luminate a lui Iosif Sava. Déjà vu? Fără îndoială....


Andreea Demirgian

0 comentarii

Publicitate

Sus