20.01.2004
Am citit undeva că inventatorul Internetului, un englez, a fost înnobilat de regină. Să trăieşti, Sir Tim Berners-Lee şi să-ţi dea Dumnezeu cît mai mulţi biţi pe secundă!

Pentru mulţi dintre cei care accesaţi acest URL vă dezvălui aici secretul lui Polichinelle, dar aceluia/aceleia - rudă, prieten, cunoştinţă sau necunoscut - care o să se bucure de cele aflate mai jos îţi zic: Să-ţi fie de bine! O să mă gîndesc la un contra-serviciu pentru binele pe care ţi l-am făcut că nu te-am lăsat să te duci la culcare întrebîndu-te cum îl chema pe actorul ăla care a jucat în filmul ăla cu actriţa aia?...

Aşadar, dragă prietene (fie şi necunoscut), The Internet Movie Database este un monstru inofensiv, făcut de cinefagi pentru cinefagi (şi înghiţit de Amazon.com în 1998...). Directorul IMDb.com susţine că a văzut peste 7.000 de filme (probabil cu unul mai puţin decît prietenul meu Alin...). Ca multe din lucrurile bune de pe lumea asta, IMDb a apărut în Anglia, iar începuturile sale se pierd în negura anilor ’90, înainte de naşterea Internetului-aşa-cum-îl-cunoaştem-astăzi.

IMDb.com e locul unde găseşti informaţii despre 260.000 de filme începînd de la A.D. 1892 d.Ch.: cine le-a facut, cine apare în ele, unde au fost filmate, cine e pe coloana sonoră, ce premii au primit, ce zice lumea despre ele (atît lumea "bună" - criticii, care va să zică -, cît şi restul - nechemaţii şi neaveniţii care ne ducem la cinema) şi cîte şi mai cîte. Plus informaţii despre aproape o jumătate de milion de actori/actriţe de film/televiziune (n-ai fi crezut că există atîţia pe lume...) şi 50.000 de regizori.

Dacă te pasionează clasamentele, IMDb.com are Topul 250 al filmelor din toate timpurile sau Topul 50 al filmelor independente, calculate pe baza voturilor utilizatorilor folosind o formulă de ponderare care o să-ţi spulbere ultima urmă de îndoială că IMDb.com e produsul minţii unor geeks.

Photo Gallery e sertarul cu poze al IMDb-ului. ’Jde mii... Ce-a purtat Keira Knightley la premiera Piraţilor din Caraibe ?... I-au dat deja tuleiele lui Daniel Radcliffe în Harry Potter and the Prisoner of Azkaban ?...

Secţiunea de Now Playing e bună dacă te duci la cinema în Statele Unite. Dacă nu, nu. Poţi să vezi în schimb ce premiere urmează să apară în următoarele luni şi să-ţi faci încălzirea de rigoare.

În caz că nu ţi-ai luat porţia zilnică de bîrfe (başca şmenurile & şuşanelele...), Movie/TV News îţi spune cine, cu cine, unde şi poate chiar şi de cîte ori...

Funcţia de Power Search e uimitoare. Asta în caz că mureai să ai o listă a filmelor turnate în România din 1990 şi pînă în zilele noastre care au luat premii la festivaluri internaţionale de film şi sînt disponibile pe DVD. Şase la număr.

Lăsînd la o parte chestiile serioase, să trecem la secţiunea de jocuri şi concursuri. Dacă eşti în pană de replici inteligente şi/sau haioase, vezi pagina de Random Movie Quotes. Iată ce dialog imaginar mi-a ieşit mie:

- Luke, I am your father! (Darth Vader)
- Frankly, my dear, I don’t give a damn. (Rhett Butler)

Dacă eşti cîrcotaş (şi ştiu că eşti...) o să-ţi freci palmele citind pagina de Goofs (gafe, bîlbe şi alte anacronisme). Cică:
* în ultima tranşă a trilogiei Lord of the Rings, maniacii detaliilor au găsit nu mai puţin de 27 de noduri în papură;
* pelicanul din Finding Nemo nu "creşte" în Australia (specia lui, vreau să zic);
* modelul de spînzurătoare pregătit pentru Jack Sparrow (Johnny Depp) în Pirates of the Carribean s-a inventat abia în secolul următor;
* în Cold Mountain, Jude (Law) îi arată constelaţia Orion "Nicoletei" (Kidman) într-o parte a cerului pe unde nu numai că Orion n-a trecut niciodată, dar se mai vede şi un avion (o fi, eu unul nu l-am văzut).

Şi, în final, dar nu şi în cele din urmă (sau invers?), un cadou pentru chiţibuşari: pagina de Trivia... Nu, nu sînt porcării, ci amănunte, care interesante, care plicticoase, care aberante despre filme, actori, distribuţii, filmări, ş.a.m.d.

Şi dacă tot n-ai putut s-adormi, sau n-ai găsit încă ce voiai sa afli, sau nu mai ai cu cine să te contrazici pe acest subiect, mai ai o şansă: în secţiunea Message Boards descoperi că nu eşti singurul care-şi pune problema dacă vreun remake a fost mai bun decît originalul...

Sau cine e următoarea Bond girl...

Sau ce filme intră în Top Ten Cult Films...

Sau...

Somn uşor şi vise Technicolor!

(Toronto, 18 ianuarie 2004)

0 comentarii

Publicitate

Sus