15.09.2011
RFI România, august 2011
Când un om politic are un lapsus sau deformează un cuvânt, el merită psihanalizat. Iată concluzia unei anchete publicată de revista L'Express care ne propune şi un "inventar" al gafelor de acest fel comise în ultimii ani de oamenii politici francezi.
 
Premiul întâi cu coroniţă ar trebui să-i revină la acest capitol, fără îndoiala, fostei ministre a justiţiei, Rachida Dati, care a confundat cuvântul "inflation" cu "fellation". Îi rog pe cititorii şi ascultătorii noştri să recurgă la un dicţionar francez-român dacă au vreun dubiu în ce priveşte semnificaţia celui de-al doilea. Dintr-o astfel de gafă, dintr-un astfel de moment penibil, spun comentatorii revistei L'Express nu se poate ieşi decît... făcând haz de necaz. Mai târziu Rachida Dati a revenit asupra acestui moment şi l-a analizat: era în direct pe un post de televiziune, vorbea relativ repede, limba i s-a încurcat în gură şi în loc să spună "une inflation quasi nulle" a spus "une fellation quasi nulle". "Mi-am dat seama că am spus o prostie dar pe moment nu m-am oprit, am preferat să merg mai departe", a mai explicat ulterior Rachida Dati.
 
Nu lipsită de semnificaţie metaforică este şi o frază pronunţată de lidera socialiştilor francezi, Martine Aubry. Ea voia să spună "programul socialiştilor este extrem de vast" şi a spus "programul socialiştilor este extrem de vag". Uluitor cum subconştientul se repede uneori să spună adevărul, au exclamat imediat mulţi observatori, subliniind faptul că, din păcate, aceasta este realitatea, socialiştii francezi sunt cam în pierdere de viteză şi nu prea reuşesc să fie convingători în contextul campaniei pentru prezidenţiale.
 
Revista L'Express îşi aminteşte şi de o formidabilă gafă făcută de un reporter pe vremea când era prim ministru socialistul Michel Rocard. El era în direct pe canalul de televiziune cu cea mai mare audienţă, TF1, la jurnalul de la ora 13, şi a vrut să spună "în dimineaţa aceasta Michel Rocard şi-a prezentat textul (de lege) în Parlament". Numai că acest blestemat de cuvânt "text" a devenit "sex"... Michel Rocard însă nu s-a supărat şi ar fi spus atunci "poate că dacă aş fi făcut ceea ce a spus jurnalistul aş fi fost primit cu mai mare căldură de deputaţi".
 
Primul ministru François Fillon, care este căsătorită cu o englezoaică, s-a "remarcat" recent cu un alt lapsus, sau mai bine zis cu o împleticire de limbă. Tocmai evoca problema "zăcămintelor de şist" şi în loc de "şist" s-a auzit "shit". Ceea ce le-a căzut bine celor care se opun exploatării acestor zăcăminte, ei acuzând că procedura duce la desfigurarea peisajelor. Iar ecologiştii consideră oricum acest proiect de exploatare ca fiind "de la merde".
 
Un lapsus, spunea Freud, este expresia unor dorinţe inconştiente, a unui conflict interior şi a unor gânduri refulate... Toţi avem conflicte interioare, aş spune eu, dar oamenii politici poate ceva mai multe decât oamenii de rând...
 
Printre alte "perle" recenzate de revista L'Express iată şi una care a ieşit din gura fostului ministru al apărării Hervé Morin. "Este greu să le explici concetăţenilor tăi că apărarea Franţei se joacă la 7000 de kilometri distanţa de teritoriul ei". Aceasta era fraza pe care dorea să o pronunţe numai ca din grabă, în loc de "concetăţeni" a spus doar "con", ceea ce înseamnă în franceză "prost".
 
Ce să mai comentezi la un astfel de lapsus sau împleticire de limbă?
 
Nicolas Sarkozy s-a încurcat recent... geografic. Vizitând, în nord-estul Franţei, oraşul Truchtersheim, în loc să spună "mă aflu în Alsacia" a spus "mă aflu în Germania"... Ceea ce parţial era adevărat, pentru că regiunea a aparţinut în decursul istoriei ba Franţei, ba Germaniei.
 
De reţinut şi acest lapsus incredibil al lui Bernard Accoyer, preşedintele Parlamentului, care în septembrie 2010 tocmai îl avea ca invitat pe preşedintele Adunării parlamentare a Consiliului Europei, Mevlüt Cavusoglu. Invitându-l la tribună, însa, demnitarul francez a spus: "şi acum îi dau cuvântul lui Ceauşescu"... Cu siguranţă că interesatul nu a fost încântat să fie comparat cu "geniul Carpaţilor", comentează revista L'Express.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus