15.10.2011
Mai întâi a fost cricket. S-au organizat într-un club încă din 1962. După 13 ani, s-au apucat şi de rugby, pentru a atrage mai mulţi spectatori plătitori de bilet şi astfel să asigure salariile destul de mari ale jucătorilor din echipa de cricket. N-a fost un experiment prea reuşit şi au renunţat repede. Aşa că pe 5 octombrie 1878, o echipă de fotbal pierde, 0-1, meciul cu Eagley FC. Asta scriau ziarele vremii şi acesta e considerat momentul naşterii echipei Preston North End. Terenul pe care juca formaţia era la graniţa din nord a oraşului, în vestul Angliei.

Primarul William Suddel s-a îndrăgostit de fotbal şi a visat să facă la Preston cea mai bună echipă din ţară. Aşa că a adus jucători scoţieini, la acea vreme foarte căutaţi, talentaţi şi bine plătiţi. După ce a fost exclusă în 1884 din Cupa Angliei, acuzată că foloseşte profesionişti, Preston a forţat practic Federaţia engleză să accepte un an mai târziu profesionalismul.

Când s-a înfiinţat Football League, primul campionat din lume, în 1888, North End a fost între cei 12 fondatori. Au stabilit să joace fiecare cu fiecare, câte două meciuri, să se acorde două puncte la victorie şi unul pentru meci egal.

În primul sezon, Preston North End n-a pierdut niciun meci şi a terminat campioană, stabilind un record care a rezistat 115 ani. Abia în 2004 Arsenal a câştigat din nou titlul în Anglia fără să fii cunoscut înfrângerea în tot sezonul. Preston a cucerit în 1989 şi titlul de Campioană şi Cupa Angliei, 3-0 în finala cu Wolverhampton Wanderers. În cele 7 meciuri câştigate în acel an în Cupă, North End n-a primit vreun gol. Şi astfel reuşea prima "dublă" din istoria fotbalului.

Nick Ross, un scoţian mustăcios declarat cel mai bun fundaş al campionatului, era căpitanul echipei. Avea să moară de tuberculoză în 1894, avea doar 31 de ani. Robert Bob Holmes încă mai trăia în 1954, când Preston a ajuns din nou în finala Cupei Angliei, fiind singurul supravieţuitor al echipei campioană în 1888.

Preston n-a mai atins niciodată gloria primilor ani. Ba, din contră, a reuşit ruşinea de a fi singura campioană a Angliei ajunsă în liga a cincea. Astăzi se zbate în a treia divizie, dar nu-şi uită istoria. Una care e însăşi istoria fotbalului. Marţi (18 octombrie 2011), dacă vreţi să faceţi cunoştinţă cu o campioană, mergeţi pe Naţional Arena. Vine Manchester United, ultima campioană a Angliei. Merită să fie văzută! Asta şi pentru că Anglia a inventat fotbalul, apoi l-a organizat, inventînd şi un campionat. Cu reguli, partide jucate tur-retur, o competiţie lungă, palpitantă şi născătoare de orgolii şi poveşti. Prima campioană naţională din lume a fost Preston North End.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus