22.10.2011
 Ryan Giggs va împlini pe 29 noiembrie 2011 38 de ani. E cel mai mare jucător de fotbal pe care l-a avut vreodată Ţara Galilor. Şi unul dintre cei mai mari din istoria lui Manchester United. Dacă United n-ar fi un uriaş colecţionar de statui fotbalistice vii, lui Giggs i-ar fi fost uşor să fie Everestul de pe Old Trafford. Aşa, împarte acoperişul lumii cu alţi eroi inegalabili. Ceea ce-l înobilează în plus, fiind infinit mai greu să fii atât de mare între sumedenia de uriaşi care s-au înălţat la Manchester. Statistic, el e oricum cel mai mare, cifrele sale fiind de domeniul imaginaţiei.

La United a ajuns în 1990 şi încă mai joacă acolo. Între timp, a devenit singurul jucător care a câştigat cu Diavolii de 12 ori campionatul, a strâns cele mai multe meciuri pentru United, a dat cele mai multe pase de gol în istoria Ligii engleze, a jucat cele mai multe sezoane, 20, şi a fost primul jucător care a dat 100 de goluri pentru clubul său. A mai făcut el multe altele unice, dar ele nu-l transformă într-o legendă mai mare decât e deja. Poate nu e de trecut cu vederea că, în 21 de ani de carieră profesionistă, n-a fost niciodată eliminat când a jucat pentru Manchester United.

A văzut o dată cartonaşul roşu, dar şi atunci, după ce a primit două galbene, în tricoul naţionalei Ţării Galilor. O reprezentativă niciodată atât de bună cât să avem privilegiul să-l vedem pe Giggs la un turneu final mondial sau european. Chiar şi prin prisma asta, e cel mai mare! Cel mai mare fotbalist care n-a prins în carieră vreo competiţie majoră. A fost odată foarte aproape, în 2003, când galezii au pierdut barajul pentru Euro 2004 contra Rusiei.

Pe 19 octombrie 2011, Comitetul Olimpic Britanic l-a desemnat pe Stuart Pearce selecţioner al echipei olimpice de fotbal care va participa la Jocurile de la Londra, din 2012. O echipă care poate avea în lotul de 18 trei fotbalişti peste 22 de ani. Iar Pearce i-a anunţat pe primii doi: Ryan Giggs şi David Beckham.

Dacă nu se accidentează cât să fie nevoit să-şi încheie definitiv cariera de fotbalist, Giggs va fi prima oară în viaţă la un mare turneu. Alături, e drept, de englezi, de scoţieni şi de nord-irlandezi, pentru că Pearce vrea o formaţie a întregii Marii Britanii. Pentru Giggs, va fi dovada că, undeva, un Dumnezeu al fotbalului se ţine de treabă şi face dreptate acolo unde fotbalul însuşi uită de asta.

0 comentarii

Publicitate

Sus