24.12.2011
După ce câştigase Campionatul European cu echipa sub 21 ani a Spaniei, când el avea doar 18 ani, Iker Muniain s-a pozat în faţa blocului în care locuieşte cu părinţii, alături de prietenii din copilărie, bând cola şi pălăvrăgind. Ziarele scriau că Arsenal, Liverpool, Chelsea şi Real l-ar cam vrea. Poate şi pentru că, dincolo de calităţile de fotbalist, e anti-vedeta clasică. Nici jocul, nici banii, nici laudele, nici succesele, nu l-au zăpăcit de cap. Iar cariera lui e una cu multe semne de exclamare, chiar dacă pe 19 decembrie 2011 abia a împlinit 19 ani.

A ajuns la Athletic Bilbao la 12 ani, iar la 14 ani a fost prima oară convocat în cantonamentul primei echipe. Joaquin Caparros pusese ochii pe el şi avea să-i marcheze viaţa. Antrenorul care a ghicit în el tot talentul pe care îl avea, declara după primul sezon al lui Iker între seniori că e un fotbalist cu "opt picioare şi GPS încorporat".

Caparros a fost omul care practic l-a crescut. Cu metodă, răbdare şi încredere. În primul sezon la seniori, când nu împlinise 17 ani, antrenorul l-a utilizat la început pe finalurile de meci. Apoi, a apărut titular, o partidă, maxim două consecutive. Urma un joc pe bancă, sau două, apoi iar titular. Nimic forţat, nici o presiune mai mult decât putea duce mijlocaşul care măsoară doar un metru şi 69 de centimetri. Din al doilea sezon, şi-a câştigat nu doar locul de titular, ci şi respectul coechipierilor. A devenit deja creierul echipei, omul la care ajung baloanele, pentru a inventa soluţii pentru faze imposibile.

La 15 ani debuta oficial la Athletic, într-un amical cu Amorebieta, înlocuindu-l pe idolul său, Joseba Etxeberria. Pe 30 iulie 2009, la 16 ani, debuta într-o partidă oficială, pe San Mames, în Cupa UEFA, contra lui Young Boys Berna. A jucat ultimele 31 de minute. În returul de peste o săptămână avea să şi marcheze contra elveţienilor, primul gol oficial. Devenea cel mai tânăr marcator din istoria lui Athletic!

A adunat deja 98 de meciuri oficiale pentru echipa bască, marchează goluri şi a declarat la începutul anului că îşi doreşte să câştige titlul în Spania, cu echipa unde a crescut. Fără să fie în centrul atenţiei precum Messi sau Cristiano Ronaldo, Muniain are în aces sezon o cifră statistică prin care-i depăşeşte pe cei doi mari jucători ai Barcei şi Realului. E cel mai faultat jucător din Primera Division. Adversarii l-au oprit neregulamentar de 50 de ori, în vreme ce Messi a fost faultat de 35 de ori, iar Ronaldo de 36.

0 comentarii

Publicitate

Sus