03.03.2012
Înainte să fie prim ministru în Faroe, Kaj Leo Johannesen a fost unul dintre cei mai mari portari de fotbal din ţara sa. E singurul şef de stat care a jucat  vreodată într-o partidă oficială internaţională.

Cea mai importantă funcţie în stat în Insulele Faroe, teritoriu autonom sub monarhia daneză, este cea de prim ministru. Iar cel care ocupă această funcţie din 2008 încoace este unul dintre portarii de fotbal de legendă ai ţării. Kaj Leo Johannesen a apărat titular vreme de 14 ani, din 1984 până în 1998, poarta celei mai importante echipe de club faroeze, HB Torshavn, câştigând de trei ori titlul naţional şi de şapte ori Cupa. A mai revenit între buturi în meciuri oficiale până în 2004, în diferite perioade scurte, adunând în total 299 de partide în tricoul campioanei din Insulele Faroe.

La debutul formaţiilor faroeze în cupele europene, în 1993, HB  a trecut de primul tur al Cupei Cupelor, eliminând pe RAF Jelgava, din Letonia, părăsind apoi competiţia în turul secund, după dubla cu Universitatea Craiova. Johannesen a fost în poartă la meciurile acestea. La fel cum tot el a apărat şi la primul meci oficial internaţional inter-ţări jucat în Faroe, pe 3 iunie 1992, la Toftir, 0-3 cu Belgia, în preliminariile Cupei Mondiale din 1994. Debutase în prima reprezentativă în acelaşi an, intrând la pauză într-un meci jucat în Suedia, în preliminariile pentru Euro 92, contra Danemarcei. A strâns doar patru selecţii pentru prima reprezentativă, asta mai ales din cauza faptului că a fost contemporan cu Jens Martin Knudsen, "goalkeeperul cu fes", internaţional în 65 de ocazii pentru ţara sa. Johannesen i-a fost rezervă în majoritatea acestor partide. Dar el rămâne în istoria fotbalului ca singurul şef de stat din lume care a evoluat într-o partidă oficială internaţională.

Johannesen nu s-a mulţumit doar cu fotbalul. El a fost şi un jucător de handbal de succes în ţara sa. A evoluat în 162 de meciuri şi a marcat 625 de goluri pentru Kyndil, care e formaţia cea mai importantă din Faroe, câştigând 30 de titluri naţionale. Johannesen are în palmares 7 titluri.

Tot în nordul Europei s-a întâmplat ca un fost jucător de echipă naţională să candideze prima oară la alegerile prezidenţiale. Islandezul Albert Gudmundsson, primul jucător profesionist din ţara sa, care în 1948 juca pentru AC Milan, a candidat la alegerile prezidenţiale din 1980, dar a pierdut. El a fost însă un politician important în ţara sa, vreme de 15 ani ocupând funcţiile de ministru a Finanţelor şi ministru al Industriilor. Mult mai cunoscut în zilele noastre, liberianul George Weah, de asemenea consacrat la AC Milan, a candidat în 2005 la alegerile prezidenţiale din ţara sa, fiind înfrânt. El a obţinut ulterior un mandat de senator.

La noi, cel mai cunoscut forbalist cu o carieră politică este Anghel Iordănescu, fost internaţional şi ulterior selecţionerul cel mai de succes, care este astăzi senator de Ilfov în Parlamentul României.

0 comentarii

Publicitate

Sus