10.03.2012
În dimineaţa de 16 ianuarie 1956, la Bilbao ningea des şi era un frig aprig, cum rar se mai întâlnise prin părţile locului. Carmelo Cedrun împlinise de o lună 25 de ani şi 5 de când apăra poarta lui Athletic. Dar niciodată nu jucase pe o aşa vreme, iar în acea seară trebuia să fie pe teren împotriva lui Manchester United. Iar United era campioana Angliei, campioana acelui fotbal în faţa căruia nu doar că se închina Europa, dar îl mai şi copia cât de mult o ţineau puterile.

Mingea a fost roşie, la fel şi liniile care demarcau terenul. Oricât s-au chinuit, bascii n-au reuşit să dea la o parte zăpada aşternută peste zi, aşa că seara, 38.000 de oameni au văzut din tribunele lui San Mames o întindere albă în locul gazonului verde. Pe terenul acela înzăpezit, Athletic a condus la pauză cu 3-0 şi a câştigat la final cu 5-3. În retur însă, Cedrun s-a accidentat devreme, nu existau schimbări în acea perioadă şi a rămas în poartă aşa lovit, iar Manchester a câştigat cu 3-0 şi s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Dar meciul jucat pe 16 ianuarie pe San Mames e considerat şi azi, după 56 de ani, cel mai de legendă din istoria clubului. Sau, de fapt, era considerat, până joi seara.

De joi, bascii au o dilemă uriaşă, după ce Athletic a câştigat pe Old Trafford, 3-2, revanşă istorică şi victorie imensă împotriva lui Manchester United. În minutul 91, scorul era 3-1 pentru iberici, după, de departe, cel mai frumos meci al ediţiei în Liga Europa. Întregul continent a ovaţionat formaţia antrenată de Marcelo Bielsa, o necunoscută pentru aproape toată lumea, tratată la "şi altele" într-un campionat în care Real Madrid şi Barcelona fac legea şi se luptă doar ele pentru supremaţie. Şi de acolo, din fotbalul lui Messi şi Cristiano Ronaldo, nu doar cei mai bine plătiţi fotbalişti ai planetei, ci şi cei mai buni, a răsărit această echipă nebună şi care nu-şi permite să cumpere vedete, pentru că preferă să le crească în filosofia unică ce spune că pe San Mames joacă doar bascii. Şi cu echipa asta, care nu e numai 100% autohtonă, dar mai e şi cea mai tânără din întreaga competiţie, Marcelo Bielsa a dat de pământ cu Manchester United şi cu legendarul Alex Ferguson, chiar la el în bârlog. Iar în tribune au fost  8.000 de suporteri ai lui Athletic, cea mai mare galerie vizitatoare venită la un meci, altul decât finala, din competiţiile europene, în întreaga istorie a acestora.

Până la returul de joi, bascii visează frumos şi au şi motive să creadă în şansa lor de a elimina pe United. Va fi infernal de greu, mai greu poate decât a fost joi seara în Anglia, dar indiferent de deznodământ, Athletic şi-a mai construit un mit.

Carmelo Cedrun, care are 81 de ani şi e unul dintre cei doar cinci oameni în viaţă care au jucat pentru Bilbao acum mai bine de jumătate de secol, ar putea să aleagă în cunoştinţă de cauză care meci cu Manchester e de fapt cel mai legendar. Sau poate că nici nu e important de fapt, atâta vreme cât, chiar şi odată la 50 de ani, clubul aceasta confirmă fără echivoc că el însuşi e mitic şi că asta-l face să îşi afirme fotbalistic din când în când un loc între cele de neuitat ale lumii.
 

1 comentariu

  • Orgoliu
    Constantin, 14.03.2012, 10:01

    Din cauza orgoliului lor , cei de la Athletic mai fac şi greşeli. Una dintre ele a fost aceea de a refuza să îl legitimeze pe Gaizka Mendieta,pe motiv că, deşi basc, acesta se născuse la Valencia şi nu în Ţara Bascilor. Ulterior, Mendieta a avut o carieră senzaţională în tricoul Valenciei.

Publicitate

Sus