19.05.2012
Bayern Munchen se pregăteşte să joace a noua finală de Champions League din istoria clubului, în timp ce Atvidabergs FF lâncezeşte pe un loc călduţ la jumătatea clasamentului primei ligi suedeze, după ce anul trecut a reuşit promovarea. Atvidaberg nici nu e pe hartă. Are aproape 6.000 de locuitori şi un stadion pe care, ca să-l umple, invită şi vecinii din Bjorstater, Grebo şi Falerum. Cam aşa a fost şi pe 3 octombrie 1973. S-a aprins nocturna, le-au dat vin fiert spectatorilor, iar aplauzele se auzeau în surdină, din cauza mănuşilor pe care le purtau toţi. Afară erau 5 grade.

Frigul i-a paralizat şi pe cei de la Bayern. În minutul 7, Conny Torstensson a marcat primul gol. Avea 25 de ani şi pe insula unde se născuse, Lofta, nu exista nici un stadion amenajat.

În minutul 15, era deja 2-0. A marcat Veine Walinder, care peste exact un an, pe 3 octombrie 1974, avea să înscrie, pe acelaşi stadion şi la aceeaşi poartă, din penalty, împotriva Universităţii Craiova.

La 2-0 Bayern era eliminată, după ce câştigase acasă cu 3-1. Dezastrul era să-l provoace tot Conny Torstensson, care a făcut 3-0 în minutul 72, când termometrele arătau deja doar două grade peste zero.

Salvarea a venit de la Uli Hoeness, care azi e preşedinte la bavarezi, iar acum 39 de ani l-a învins pe Ulf Blomberg cu un şut din careu, în minutul 75.

S-a făcut tot mai frig şi dacă n-ar fi fost Sepp Maier în poarta nemţilor, azi nu mai aveam despre ce să scriem. A apărat tot, scoţându-i din minţi pe simpaticii suedezi din tribune, altfel paşnici, surâzători şi niţel abţiguiţi de la vinul fiert împărţit să-i încălzească.

Şi tot Maier avea să-i şi califice pe campionii Germaniei, de Vest pe atunci, apărând două dintre loviturile de departajare ale scandinavilor, ultima bătută de căpitanul Kent Karlsson.

Aşa a trecut Bayern de primul tur în acel an al Cupei Campionilor Europeni şi n-avea să se mai oprească decât după fluierul de final al meciului de la Bruxelles, de pe 17 mai 1974, când se încorona prima oară campioană continentală.

Finala cu Atletico Madrid a avut două episoade, primul meci, cel de pe 15 mai, încheindu-se la egalitate, 1-1. La rejucare, Hoeness a marcat de două ori şi Bayern a câştigat cu 4-0.

Conny Torstensson a fost titular în atacul germanilor în cele două meciuri ale finalei. După dubla din toamna lui '73, fusese cumpărat de Bayern pentru 580.000 de mărci, cam 300.000 de euro azi. Pe vremea aceea însă, suma a fost impresionantă.

0 comentarii

Publicitate

Sus