10.09.2012
BeWhere!, mai 2012
Este de ajuns o singură fotografie din Cinque Terre pentru a pune această populară destinaţie turistică pe lista locurilor obligatoriu de vizitat. Pentru români e şi uşor, cele cinci sate fiind accesibile pentru toate buzunarele.


Pentru că Cinque Terre se află între Pisa şi Genova, o vizită în aceste două oraşe pică foarte bine, mai ales că şi ele te pot ţine ocupat cel puţin o zi. Combinaţia ideală? Un zbor low-cost spre Pisa, o zi petrecută în oraşul turnului înclinat şi-al frumoasei catedrale, apoi lupta cu miile de scări din Cinque Terre şi puţină lâncezeală pe plajă (numai de voi depinde proporţia dintre cele două), după care câteva zile în Genova, oraş al navigatorilor, al străduţelor înguste, străjuite de clădiri roz-oranj, şi-al unuia dintre cele mai romantice cimitire din lume. Este o vacanţă completă, mai ales că în Cinque Terre te poţi bucura nu doar de mare, ci şi de munte. Dacă preferi plaja, ar fi o idee bună să rămâi în Monterosso.


Din cele cinci sate, acesta se află cel mai la nord (deci mai aproape de Genova) şi are plaja cea mai generoasă, ceea ce-l face perfect pentru amatorii de soare. Este şi locul de baştină al Gigantului, un uriaş sculptat în stâncă, gârbovit de greutatea unei lespezi de piatră, de găsit la capătul dinspre nord al plajei. În partea opusă este tunelul (pe deasupra trece linia ferată) către centru, locul unde găseşti cele mai bune restaurante, o bisericuţă (cu uşi automate!) şi mici magazine de suveniruri. Pentru cea mai frumoasă privelişte din Cinque Terre ai putea rămâne peste noapte ori în Manarola, ale cărui clădiri multicolore construite în trepte sunt perfecte pentru o poză numai bună de like-uit de zeci de ori pe Facebook, ori în Vernazza, ridicat pe o limbă de pământ înconjurată de apele albastre ale Mediteranei.

Oriunde ai sta, toate celelalte sate sunt foarte uşor accesibile: scurte călătorii cu trenul (pentru leneşi) şi goana pe cărări abrupte pentru... cei care au mâncat prea mult, lucru foarte firesc în Cinque Terre. Marele farmec al satelor nu vine doar din arhitectură, turcoazul mării şi entuziasmul localnicilor, ci şi din pitoreştile cărări de acces. Să ajungi cu automobilul personal în Cinque Terre este o idee pur şi simplu proastă, căci acest rai al pietonului e şi un iad al şoferului, circulaţia fiind interzisă în multe locuri şi accesul spre celelalte sate necesitând ocoluri îndelungate pe serpentine periculoase. Cel mai bine e să puneţi în rucsac o sticlă cu apă şi loţiune de soare, pe cap o şapcă şi în buzunar mica hartă vândută la punctul de pornire pe fiecare cărare (accesul costă câţiva euro) şi să luaţi Cinque Terre la picior, ba urcând, ba coborând pe unul dintre cele mai accidentate terenuri pe care le-aţi văzut în viaţa voastră. Marea şi valurile înspumate vor fi întotdeauna în dreapta (sau stânga), iar în faţă multe trepte, dar printr-un peisaj atât de frumos, încât va fi o plăcere să le tot urci şi să le cobori.


E de la sine înţeles că în bagaj ar trebui să aveţi şi încălţări foarte confortabile. Cea mai populară cărare (deja un bulevard în toată regula, cu acces şi pentru persoanele cu handicap) este cea dintre Riomaggiore şi Manarola, denumită Via dell'Amore, cărarea dragostei. Aici îndrăgostiţi din lumea întreagă îşi declară din nou iubire eternă şi, ca să o pecetluiască pe vecie, leagă un lacăt oriunde mai găsesc spaţiu.


Cinque Terre pentru gurmanzi

Nu vă place să faceţi plajă, să urcaţi şi să coborâţi? Poate vă place să mâncaţi şi să beţi! Cinque Terre şi Genova se află în Liguria, zonă vestită pentru vinurile sale de soi. Chiar dacă suprafaţa Liguriei reprezintă doar puţin peste 1% din întreaga Italie, aici s-au strecurat câteva vii celebre în lumea întreagă, cea mai cunoscută regiune fiind, surpriză, Cinque Terre. Pe pantele abrupte ale munţilor, sătenii au săpat şi consolidat de secole terase pe care uneori se află un singur rând de viţă de vie, sursa unor vinuri albe, parfumate şi uşoare, numai bune de însoţit excelentele feluri de mâncare cu fructe de mare şi peşte pentru care regiunea este atât de cunoscută. Şi nu vă temeţi, puteţi mânca oricât, căci ameninţarea kilogramelor în plus dispare ca prin minune odată ce începeţi să urcaţi şi să coborâţi miile de trepte şi kilometrii de pantă abruptă.


Dacă tot sunteţi aici, puteţi încerca şi paste cu pesto genovese, căci vă aflaţi exact în locul de baştină al unuia dintre cele mai populare sosuri ale Italiei. Busuiocul proaspăt, seminţele de pin râşnite, usturoiul, uleiul de măsline şi cel mai tare parmezan sunt pe lista ingredientelor acestui sos, a cărui aromă poate varia mult în funcţie de bucătar. În orice caz, e mult mai savuros decât versiunile de găsit în supermarketurile noastre. Monterosso este cunoscut pentru felurile sale cu anşoa, iar Corniglia, pentru miere.

0 comentarii

Publicitate

Sus