09.09.2012
Nu e un oraş anume. Nici unul ideal. E un oraş, mai degrabă... generic. Unul cu librării, cafenele, cercei, magazine în care ideea de slow living capătă contur de parfum organic şi ceaiuri bio, colţuri neaşteptate de stradă invadate de glicină şi case care te trimit, parcă, în epocile strânse în corset.

Oraşul meu poartă cercei etnici, etalează ţinute vintage, se pierde în albume de artă, citeşte în metrou şi între pernele unei canapele şi e... versatil ca topografie. Încap, în el, străduţele întortocheate din centrul vechi bucureştean, zarva colorată din Place des Vosges, de la Paris, o Romă nocturnă, cu Piazza della Rotonda în prim plan, seducătoare şi revoltător de frumoasă, aşa cum am văzut-o în realitate, dar şi cum am intuit-o, mai mult, în ultimul film al lui Woody Allen, To Rome With Love,... şi mai încap multe - Covent Garden Piazza, de la Londra, Plaza Mayor, de la Madrid, vitrine veneţiene hipnotice, anticariate bucureştene în care pierzi ore, târguri şi siteuri care-ţi variază perspectiva şi-ţi arată că, da, oraşul (cel în care tragi aer în piept acum) e poliglot, e muzical, e obraznic şi dezamăgitor, câteodată, dar, de cele mai multe ori, are abilităţi de magician care doarme cu un as incredibil în mânecă.

E ca un corp care sughite, respiră, tânjeşte, doarme, visează... Îmi place să-l ascult. Şi-mi place să cred că şi el mă aude pe mine.


(Graffiti - Ciubi)

***
Oraşul vorbeşte - O emisiune Radio România Cultural, difuzată marţea şi joia de la 14:30 la 15:00 şi realizată de Ioana Bâldea Constantinescu şi Adina Dragomir.

0 comentarii

Publicitate

Sus