13.10.2012
Din mansardă la bloc. Din muzeu în galerie. De pe strada mare, pe care ploaia ropoteşte, poate, sub o streaşină unde lumea e cuminte.
 
Toamna oraşul e şi trist, şi vesel. Deseori neechipat. Prins cu musca pe căciulă. Surprins. De obicei, fără umbrelă.
 
Dar curios, în continuare. În cizme de cauciuc, aşa ca şi în sandalele de astă vară.
 
Când ajunge în FM, când se opreşte online, când răspunde la "click" şi la "play", când vorbeşte cu noi, când se şterge de ploaie, de lacrimi şi aruncă, peste magherniţe şi apartamente de lux, curcubee frumoase, de ţinut minte peste iarnă, până vine vara iar şi se revarsă, din nou, lumină ca un surâs magic pe străzi, oraşul vorbeşte. Vorbeşte cu noi. Grăbit, pentru că are multe, multe de spus, iar noi nu avem suficiente urechi, suficiente reportofoane, suficient timp, suficientă disponibilitate sau suficientă înţelegere cât să auzim tot.
 
Dar încercăm. Poate în fiecare zi puţin mai mult. Alergăm dintr-o poveste într-alta. Aflăm despre pereţi care aveau, odată, microfoane în ei şi oraşe pe care ţi le iei cu tine, când pleci, eventual, într-un colţ de ecran. De-aici şi de aiurea. Ne grăbim şi noi, să aflăm cum se termină povestea. Şi unde. Şi de ce...
 
Şi aflăm, într-un târziu, că nu, nu se termină. Oraşul nu stă nicio clipă. Nu se opreşte deloc. Poate doar noaptea, târziu, când ticluieşte curcubee. Poate atunci...
 
***
Oraşul vorbeşte - O emisiune Radio România Cultural, difuzată marţea şi joia de la 14:30 la 15:00 şi realizată de Ioana Bâldea Constantinescu şi Adina Dragomir.

0 comentarii

Publicitate

Sus