24.10.2012
Editura Rao
Jo Nesbø
Mântuitorul
Editura Rao, 2012

Traducere din limba norvegiană de Monica Laura Cibotariu


Citiţi un fragment din această carte.

*****
Prezentare

Romanul Mântuitorul poartă pecetea spaţiului nordic, oferind o imagine a înfrigurării; înfrigurarea unui Oslo acoperit de zăpadă, alienarea şi spaima celor care asistă la decăderea comunităţii prin droguri şi violenţă, o frescă fidel redată a societăţii secolului XXI în marile oraşe europene.
 
Avem de-a face cu un thriller bine gândit, cu momente de suspans perfect programate. Momentul în care intervine crima este o scenă atent aleasă, într-o noapte friguroasă de decembrie, când oamenii adunaţi să asculte un concert de colinde al Armatei Salvării tresar la auzul unei împuşcături, iar unul dintre corişti se prăbuşeşte mort. De la acest eveniment se desfăşoară un caz complex, care naşte întrebări despre rolul comunităţii creştine într-un oraş cuprins de vicii şi despre posibilul mobil al crimei, care rămâne un mister până aproape de deznodământ. Reiese că înşelătoria şi impuritatea se pot ascunde până şi în mijlocul celei mai active organizaţii umanitare care este, în mod aparent, un actor în slujba binelui.
 
Noul caz îi este atribuit antipaticului detectiv Harry Hole, ale cărui metodele neortodoxe de lucru sunt deja bine-cunoscute. Harry este, mai mult ca niciodată, alienat şi lăsat pe dinafară în departamentul său, căci noul şef al poliţiei, Gunnar Hagan nu este binevoitor faţă de abordarea intuitivă a detectivului. Harry Hole are un caracter taciturn şi meditativ, accentul fiind pus pe lupta acestuia atât cu tentaţiile clasice, precum alcoolul, cât şi cu răceala firii sale, care îl împiedică de multe ori să îşi identifice şi exprime sentimentele. Harry are dificultăţi să îşi arate prietenia şi recunoştinţa faţă de Bjarne Moller, fostul şef al poliţiei, atunci când acesta iese la pensie şi nu reuşeşte să murmure mai mult de câteva cuvinte de încurajare atunci când e cazul să îşi felicite colegii.
 
Cazul care este în sarcina detectivului Hole orbitează în mod clar în jurul răzbunării, iar micul mântuitor, asasinul plătit de origine croată este bântuit de destinul oraşului Vukovar, scena unor mari violenţe între sârbi şi croaţi care au afectat pe vecie viitorul locuitorilor. Asasinul cu un deosebit simţ al datoriei îşi duce la capăt ordinele de execuţie, însă descoperă în curând că a ucis persoana greşită. Din acest moment, el începe o misiune fără speranţă. Printr-o interesantă răsturnare de situaţie, criminalul rămâne izolat în Norvegia, fără a putea lua legătura cu persoana sa de contact din Vukovar şi nevoit să trăiască pe străzi pentru a-şi plănui următoarea mişcare, în acelaşi timp devenind victima unui viol, a frigului neîndurător şi cerând adăpost chiar în cuşca leilor, într-un cămin al Armatei Salvării.

0 comentarii

Publicitate

Sus