27.10.2012
Oraşului îi plac bijuteriile. Concrete şi abstracte. Muzicale, literare, de autor şi chiar şi de serie, câteodată. Genul care îi fac pe alţii să ridice din sprâncene. Oraşul le poartă. Oraşul se lasă, câteodată, purtat de ele. Sunt panaşul lui, blazonul lui de onoare.
Chiar acum creează una. Audio.
Un accesoriu făcut din sunete, colorat ca o coadă de păun. Oraşul îl va etala, pe 3 şi pe 4 noiembrie 2012, la Târgul de Bijuterie Contemporană AUTOR.
Cum porţi o bijuterie sonoră? Simplu. O porţi cu mintea.
Oraşul o poartă cu sufletul, dar între el şi imprimeul albastru-turcoaz-mov, desfăcut în pene şi decibeli, există (de ce să minţim?) chimie. Asta şi vrea să arate Oraşul. Cum iubim, cum ne pierdem, cum nu ar trebui să ne pierdem, care sunt lucrurile pe care nici măcar un orgoliu enorm şi spectaculos, ca o coadă colorată de păun, nu ar trebui să le strivească.
Da, Oraşul crede în bijuteriile interioare, închegate din gândul devenit imagine şi sunet, crâmpei de fantezie şi îngemănări de efecte sonore, ritm şi voce, voce şi zgomot proustian ca o madlenă, care te poartă în călătorii închipuite. De la Paris la New York, de la mine la el, de la  original la distorsionat. Oraşul crede în regăsiri, în reinventări, în diferenţă, în... curaj.
Dacă o să vă placă? Oraşul nu ştie.
Oraşul nu vrea neapărat să placă.
Oraşul vrea... să sune real. Să fie el însuşi.
...
Oraşul are emoţii.
 
***
Oraşul vorbeşte - O emisiune Radio România Cultural, difuzată marţea şi joia de la 14:30 la 15:00 şi realizată de Ioana Bâldea Constantinescu şi Adina Dragomir.

0 comentarii

Publicitate

Sus