22.03.2004
Zapez la întâmplare. Din camera de alături se aude următoarea replică prin peretele subţire: dacă nu te mişti mai uh încet, o să-ţi oh rămână zgârciul ah în mine. Imagini neplăcute, fragmentate şi zgomote care nasc în imaginaţie alte imagini fragmentate şi neplăcute. Noapte. Găsesc acestă situaţie mai mult decât împuţită. Dar sunt paralizat în această bucătărie confort unu, cu telecomanda în mână, nu pot să plec nicăieri până nu se luminează. Cu excepţia câtorva canale, teleshopping peste tot. Nu am nevoie de un colector de scame, nici de manuale de astrologie sau ghicit în buric, nu am nevoie nici de răzătoare automate nici de Slim Fast. La ora asta? Sunt curios cine are. La ora asta ai nevoie de o bombă atomică sau de un pumn de calmante. Uh-ah-oh. Sau de soţia unui prieten. Se reia un talkshow. Invitaţi: doctorul ZZ şi Comisia – personaj tricefal omniprezent.

Se discută despre recentele fenomene meteorologice anormale care s-au înregistart în ultima vreme. Doctorul ZZ nu este omul guvernului – guvernul nostru nu are ce să ascundă, în nici un caz conspiraţii. Însă Comisia susţine că ZZ are anumite legături cu nişte puteri oculte. Care? Nu poate să spună. Cele trei capete se adună frunte în frunte într-un moment de tandră regrupare în vederea unor noi întrebări sau acuzaţii. Pe de altă parte, dr. ZZ susţine că asupra Comisiei planează nişte bănuieli nesănătoase, legături nu doar cu oamenii guvernului, cât şi cu anumiţi miliardari dubioşi. Dar, precizează el, nu e un lucru neaşteptat în ţările sărace din lumea a treia unde corupţia guvernului.... Ce vrea el să spună: că aceste lucruri nu îl privesc, aşa cum Comisia ar trebui să investigheze lucruri mult mai serioase – face o scurtă referire la reforma din sănătate – şi să nu-şi piardă vremea vânând cai verzi pe pereţi. Da, are legături, dar cu lumea ştiinţifică internaţională. Oculte? Pentru că tot ceea ce societatea civilă nu pricepe, devine prin imediat ocult. Nu, doctul ZZ în acest moment nu poate să explice anomalia. Iarna instalată la începutul lui septembrie cu viscol şi un ger mult sub zero. Oricât s-ar strădui oameni din minister să arunce mâţa moartă peste gard, vina pentru decesul agriculturii nu îi aparţine doctorului ZZ. Dezechilibrul economic a dus la grevă. De fapt, greva are alte motive, chestia asta cu recesiunea e doar o gargară. Doctorul ZZ o ştie, ştie şi comisia şi chiar şi moderatorul.

Dar toţi evită subiectul cu o măiestrie care dovedeşte experienţă în acest sens. Schimb. Ştirile în reluare: cazul unei femei nemuritoare; este scoasă de sub şinele trenului – intenţie suicidară? – fără o zgârietură; în drum spre spital se aruncă din ambulanţă, scapă; este internată pentru investigaţii; se aruncă de pe fereastra salonului, scapă; în cele din urmă ajunge în clinica doctorului ZZ, un caz care merită atenţie specială; o vom regăsi în colecţia lui de ciudăţenii – să nu vă aşteptaţi la oameni cu trei mâini, de fapt, se prea poate ca oricare dintre noi să-i fie pacient şi nici măcar să nu ştie. Ştiu că Picu a ajuns unul dintre pacienţii favoriţi ai doctorului ZZ. Nu mă mir. Când am pierdut contactul cu el coboram pe Independenţei... l-am văzut că saltă pasul şi dispare după colţ aruncându-şi peste umăr: „Mă sufoc... Urâtul, urâtul!”

0 comentarii

Publicitate

Sus