02.01.2013
Editura Trei
Lothar Seiwert
Învaţă să câştigi timp
Editura Trei, 2012



Citiţi un fragment din această carte.

*****

Prefaţă

Dragi cititori,

De circa 50 de ani sunt un cititor pasionat de ghiduri practice, iar de peste 20 de ani scriu eu însumi astfel de ghiduri. Acum a sosit momentul să vă divulg cel mai bine păzit secret al acestui gen literar: nu ajută la nimic să citiţi ghiduri practice.

Pentru ca genul acesta de cărţi să aibă un efect, trebuie să şi faceţi ceea ce citiţi în paginile lor. După cum spune celebra vorbă de spirit: "În fotbal, dopajul nu foloseşte la nimic. Chimicalele acelea trebuie să ajungă în jucători!"

Deci: Cum trebuie să procedaţi, pentru ca tot ceea ce citiţi să ajungă din creier în muşchii dumneavoastră? Cum trebuie să procedaţi, pentru că toate lucrurile valoroase pe care le veţi învăţa din cea mai recentă carte a profesorului Seiwert să ajungă în viaţa dumneavoastră de zi cu zi?

Acest procedeu anevoios se numeşte reamplasare, mutarea dintr-un loc într-altul. Mai demult, la şcoală, eram mutaţi în altă bancă atunci când tulburam împreună cu colegul nostru de bancă procesul de învăţare. Simpla schimbare a locului poate avea un efect de-a dreptul miraculos. Este folositoare în cazul problemelor general umane şi îndeosebi în cazul în care aveţi o relaţie dificilă cu timpul.

Există o mulţime de posibilităţi de a schimba locul: Când vă simţiţi copleşiţi de volumul muncii, mutaţi-vă într-o altă încăpere. Când cineva vă calcă pe nervi, plecaţi din preajma sa. Când aveţi senzaţia că gândurile dumneavoastră s-au împotmolit, faceţi câţiva paşi. Când participaţi la o şedinţă, aşezaţi-vă într-un alt loc decât cel obişnuit. Purtaţi ceasul la cealaltă mână, pentru a privi timpul dintr-o altă perspectivă. Pe scurt: Puneţi în mişcare moleculele lumii exterioare, pentru că şi în lumea interioară, cea a sufletului dumneavoastră, să se mişte ceva. Astfel puteţi depăşi blocajele, puteţi reduce nivelul de stres al unor situaţii. Dar ce se întâmplă cu grăunţii de nisip care s-au depus în angrenajul vieţii de zi cu zi? Este vorba despre numeroasele obiceiuri şi tipare comportamentale, care s-au îngropat adânc în solul vieţii dumneavoastră cotidiene. Şi totuşi sunt greu de depistat, pentru că dumneavoastră v-aţi obişnuit deja de mult cu ele. Cu ajutorul acestei cărţi veţi reuşi să le scoateţi la suprafaţă. Lui Lothar Seiwert îi sunt cunoscute: autorul a consiliat zeci de mii de oameni dezamăgiţi sau disperaţi din cauza lipsei cronice de timp, a simptomelor de stres pe care le provoacă aceasta, precum şi a seriilor de eşecuri, ghinioane şi căderi în pană pe care le aduce cu sine.

Vă aflaţi, aşadar, în faţa unei sarcini dificile şi importante. Nu! Vă rog să nu mai gândiţi aşa despre viaţa dumneavoastră. Consideraţi-o un dar minunat, de o valoare incomensurabilă. Bucuraţi-vă de tot ce aveţi, chiar şi de zilele dificile şi de poverile pe care le purtaţi pe umeri. Simplificaţi-vă viaţa. Şi astfel am ajuns la frumosul titlu al acestei cărţi: simplify your time.

simplify este deja un termen consacrat, de când am publicat, împreună cu Lothar Seiwert, în anul 2001, acea carte de succes care avea să devină ghidul practic al deceniului.

Oameni din toate colţurile pământului îşi doresc ca lumea din jurul lor să devină mai simplă. Dar nu este aşa: relaţiile interumane au fost şi sunt complicate, societăţile sunt tot mai diferenţiate, sistemul nostru de valori este tot mai fragil. Ne dorim din tot sufletul să schimbăm raporturile, să-i schimbăm pe oamenii din jurul nostru, să schimbăm legile economice şi sociale. Or, singurul lucru pe care îl putem schimba cu adevărat suntem noi înşine.

Cuvântul-cheie din titlul acestei cărţi nu este, aşadar, frumosul cuvânt simplify, nici arhaică vocabula time, ci aparent neînsemnatul element de legătură dintre cele două: your. Nu puteţi să simplificaţi viaţa în general, ci numai viaţa dumneavoastră: your life. Nu puteţi să simplificaţi timpul în general, ci numai acea parte care vă aparţine dumneavoastră: your time.

Părticica dumneavoastră de timp este cel mai valoros lucru pe care îl posedaţi. Nu v-a fost dată ca să vă enervaţi din cauza ei, să o irosiţi sau să o stoarceţi ca pe o lămâie. Ci ca să vă bucuraţi de ea, să profitaţi la maximum de ea şi să o împărţiţi şi cu alţii!

Începeţi chiar acum: citiţi şi treceţi la acţiune.

Al dumneavoastră,
Werner Tiki Küstenmacher

0 comentarii

Publicitate

Sus