25.03.2004
Unul dintre lucrurile la care a trebuit să renunţ când am început să moderez Artă versus artă la TVR Cultural (pe lângă week-end-urile cât mai departe de Bucureşti) a fost cronica TV din paginile ziarului Adevărul. Recunosc deschis: îmi plăcea să-mi spun off-ul de telespectator, măcar pentru faptul că practic, în prime-time, nici un post nu oferă vreun program cât de cât digerabil. Nici ştirile nu mai sunt ce-au fost, aşa amestecate cu divertisment şi telenovele cum au ajuns acum. Lipsindu-mi, probabil, acest "sport" m-am gândit să provoc la discuţie doi cronicari TV temuţi, având fiecare "victimele" şi fanii lor: Sanda Aronescu de la Evenimentul zilei (Ghidul TV) şi Dragoş Vasile de la Academia Caţavencu.

Dincolo de observaţiile de bun-simţ ale celor doi invitaţi, care au subliniat că nu ei decid în privinţa a ceea ce intră pe un post sau altul şi nu se amăgesc cu gândul că ar putea schimba, în mod spectaculos proastele obiceiuri din televiziunile româneşti, mi-a plăcut foarte mult un lucru: amândoi credeau în ceea ce fac şi, fără să-şi facă iluzii, erau convinşi de rostul cronicii de televiziune. Dragoş a spus foarte bine: "Aşa cum presa e câinele de pază al Puterii, cronicarul TV e câinele de pază al televiziunii. Rolul lui e să atragă atenţia că nu se poate chiar orice, că cineva vede şi spune ce a văzut, lămurindu-i şi pe alţii".

La capitolul vedete s-a remarcat că foarte puţine au făcut ceva progrese de când au debutat, dar există, din fericire, şi asemenea cazuri fericite, printre ele numărându-se Mihaela Rădulescu şi Marius Tucă. Oricum, cuvântul e folosit prea des la noi, nu avem prea multe vedete de televiziune, iar divertismentul e cel mai zgârcit cu furnizarea acestora. Intervenţii interesante au avut şi cronicarii intervievaţi de Lorelei Mihală - Magda Mihăilescu, Cezar Paul-Bădescu, Costi Rogozanu şi, mai ales, Felicia Antip, ale cărei cronici din anii ‘60-’70 sunt astăzi la fel de proaspete.

Vinerea aceasta la ora 20 vorbim la Artă versus artă despre arta de a ne îmbrăca. Invitatele Adina Nanu şi Liliana Şuroiu-Udrea sunt adevărate specialiste în domeniu.

0 comentarii

Publicitate

Sus