04.04.2004
Astăzi, le vom însoţi pe Angela şi Kim, două studente în anul terminal la Universitatea din Kingston-upon-Thames care sunt invitate la o cafea de către un vechi amic, Tom. Acesta le-a propus să se întâlnească la noua lui librărie unde, la etajul unu, are o cafenea.

Este ora 11:00 într-o sâmbătă, fetele au o pauză între două laboratoare - să le urmăm deci! Librăria este situată vis-à-vis de piaţă într-o clădire victoriană al cărei interior a fost restaurat cu grijă.

Ca în orice sâmbătă, piaţa este animată de oameni veniţi să se aprovizioneze cu alimente proaspete. Fiecare negustor îşi face reclamă strigînd şi lăudîndu-şi marfa - este un limbaj cu mult "slang" şi accente locale care pentru un străin poate suna ciudat de ne-englezeşte. Angela este italiancă şi această aglomerare pestriţă şi gălăgioasă îi aminteşte cumva de casă şi de vorbăreţii ei compatrioţi.

Azi, pe lângă tarabele obişnuite ale producătorilor locali sunt şi tarabele francezilor veniţi să-şi comercializeze produsele într-o acţiune organizată de primărie. Se ştie că sunt mulţi britanici care traversează Canalul Mânecii ca să se aprovizioneze din Franţa mai ales cu produse lactate, mai diverse şi mai ieftine decât în supermarket.

Acum locuitorii din Kingston se îmbulzesc în faţa tarabelor francezilor, într-un mod politicos, încercând chiar să le adreseze întrebările în franţuzeşte. Vor să deguste bunătăţile şi să se hotărască asupra delicateselor pe care să le facă surpriză familiei şi prietenilor. Se apropie sărbătorile sfinte de Paşti şi britanicilor le place să fie bine pregătiţi.

Traversând piaţa cele două fete se uită în grabă la taraba cu obiecte lucrate de mâna: eşarfe, fesuri, accesorii pentru casă şi bijuterii de argint. Se apropie ziua de naştere a Christinei, mare amatoare de accesorii zornăitoare. Le-a atras atenţia un colier şi o brăţară în set. Se hotărăsc rapid că este un cadou foarte bun şi achită preţul cerut. Kim vorbise deja cu Tom să-i comande şi o copie a unei cărţi de psihologie pe care Christina o caută de mult timp. Astfel, colierul şi brăţara, alături de carte, vor întregi cadoul. Fetele, încântate de "captură", pornesc spre librărie.

Intrarea se face prin două uşi mari de sticlă pe care este afişată firma cu litere caligrafice, aurii. Angela intră prima şi se opreşte în faţa casei, care este în acelaşi timp şi birou de recepţie.

- Unde-l putem găsi pe dl. Tom Paterson? întreabă ea.

Primind indicaţii precise, cele două fete urcă la etajul unu, unde se află cărţile de ficţiune, cele de copii şi, bineînţeles, cafeteria. Scara de lemn pe care au urcat este cea originală şi păstrează urma paşilor multor vizitatori...

Fetele îl găsesc pe Tom în spatele tejghelei. Acesta îşi aruncă prosopul de pe umăr unui angajat şi le întâmpină pe Kim şi Angela cu un zâmbet imens pe buze. Arăta exact aşa cum şi-l aminteau fetele: înalt, cu părul de un blond prăfuit, ochii mari, expresivi, îmbrăcat cu nişte blugi şi un tricou cu logo-ul: "The boss ain't here, try later!" ("Şeful nu este aici, reveniţi mai târziu!").

Cei trei se aşează la o masă de lângă geam, pe nişte fotolii moi, de culoarea vinului bun de Burgundia. După o perioadă de tăcere, timp în care prietenii se privesc unii pe alţii, parcă nevenindu-le să creadă că se revăd în sfârşit, Tom îi apucă mâna lui Kim şi surâde atrăgător.

- Haideţi să vă prezint mai întâi librăria şi apoi bem o cafea!

Îi urmăm printre rafturile încărcate de cărţi, alegându-şi câte o carte care le-a atras atenţia sau care a fost recomandată călduros de către Tom. Aşa, în scurt timp, fetele se aleg cu un coş plin - o serie de romane de Bernard Cornwell, o carte în culori ţipătoare de Louise Rennison, un volum de poezii de Robert Burns, o lampă mică, ataşabilă de carte, pentru citit seara, înainte de culcare şi trei reviste.

Librăria se întinde pe trei nivele cu spaţii generoase pentru fiecare secţiune şi fotolii confortabile în care poţi sta să răsfoieşti cărţile înainte de a le cumpăra. Copiii se simt foarte bine stând pe perne sau tolăniţi pe jos - unii concentraţi în lectură, alţii comentând gălăgioşi...

La parter sunt cărţile de specialitate. Trecând pe lângă rafturile cu cărţi de psihologie, Tom le-a spus că tocmai a sosit şi cartea comandată pentru Christina.

Turul librăriei s-a încheiat acolo unde a început, respectiv la etajul unu. Fetele sunt foarte mulţumite de cumpărături şi mândre de realizarea lui Tom, pe care-l laudă acum cu însufleţire. Râzând, Tom le cere să-i spună ce fel de cafea vor, ce fel de prăjituri, poate chiar un sandwich?... Kim vrea un cappuccino cu caramel (o specialitate a casei) şi o prăjitură "brownie" cu multă ciocolată. Angela are grijă de silueta ei şi optează pentru un espresso dublu, cu îndulcitor şi un "biscotti".

La cafea, îşi amintesc întâmplări hazlii din timpul liceului, vorbesc despre foştii colegi acum plecaţi în străinătate în acţiuni de binefacere sub patronajul diferitelor organizaţii umanitare... apoi vorbesc despre Mystic River, despre Top of the Pops şi mai târziu despre cursurile pe care fetele le consideră interesante...

Uitându-se la ceas Angela le atrage atenţia că timpul a zburat şi trebuie să se întoarcă la şcoală pentru următorul laborator. Vor reveni la librărie chiar mâine ca să cumpere felicitări pentru familie şi prieteni, cu ocazia sărbătorilor de Paşti...

0 comentarii

Rubricile categoriei

Homo edens

Publicitate

Sus