23.04.2013
Toronto e un oraş care îşi iubeşte bibliotecile. Un consilier local (fratele primarului care a încercat, şi n-a reuşit, să închidă câteva filiale pe motiv de economii) a fost ridiculizat in public când a declarat că el unul n-a auzit de Margaret Atwood. Viceversa ar fi fost, evident, mult mai plauzibil...

Adevărul este însă că vremurile sunt (relativ) grele - pentru bibliotecari, librari şi cititori laolaltă. Dar, pentru cei care s-au plictisit să stea pe liste de aşteptare la cărţi, sau pur şi simplu au chef de o schimbare, a apărut o opţiune neaşteptată. Biblioteci - să le zicem "particulare" -, mici cât o căsuţă de păsărele, plantate în faţa unor case "de oameni". Sau a unor cafenele. Sau în parcuri.

Little Free Library, un proiect pornit din State in 2009 şi care s-a extins deja, zice-se, în nouă ţări, prinde tot mai mult teren şi în Toronto - inclusiv una la noi pe stradă.


Principiul de funcţionare e cum nu se poate mai simplu, care mie unuia mi-a adus aminte de tăviţele cu inscripţia Take a penny. Leave a penny din magazinele non-stop de aici (obicei care, întâmplător, e pe cale de dispariţie, dat fiind că moneda de un cent este scoasă treptat din circulaţie...). Trecătorii sunt încurajaţi să ia o carte cu împrumut, s-aducă una "la schimb", sau - dacă vremea e frumoasă -, de ce nu?... să se aşeze pe o bancă ori bordură, sau să se întindă pe iarbă, şi să citească o pagină. Sau zece.

Little Free Library. Până şi numele e foarte bine ales - little îţi dă o senzaţie de bine, "a warm, fuzzy feeling", cum îmi zicea o mamă cu trei copii, care căutau ceva benzi desenate. Cât despre free, cui nu-i place ceva gratis?... Un alt nume la care fondatorii s-au gândit era Habitat for Humanities: amuzant, isteţ - poate prea isteţ.

Designul acestor mini-biblioteci cu adevărat "de cartier" diferă în funcţie de proprietar: cea de pe strada mea e colorată şi cu imagini vesele, menite să atragă copiii. Câteva străzi mai încolo, o altă bibliotecă în miniatură (prima din Toronto, se pare) e oarecum inspirată de filiala locală a bibliotecii publice.


Sistemul - simplu şi aparent utopic, fără abonamente sau amenzi, fără fişe sau sistem Dewey, fără personal sindicalizat sau orar cu publicul, fără publicitate off- sau on-line, - pare să funcţioneze: oamenii se opresc tot timpul să vadă ce-i nou, se servesc cu câte o carte, aduc cărţi noi (şi nu doar din familia Brown - Sandra sau Dan...).

Vorba ceea: "If you build it, they will come." Şi, în cazul de faţă, iarna chiar e ca vara.


Sau, vorba "bibliotecarei" de pe strada mea - o pensionară genul "bunicuţă": "A lot of people are not readers. Or they 'read' Facebook or whatever, but not books. With the Little Library, what seems to catch them is that the box is... cute. And the idea that you can have something free is always nice."

0 comentarii

Publicitate

Sus