12.04.2004
Karada. Lipscaniul luxos al Bagdadului. Accept invitaţia de a merge la piaţă, recunosc, cu gîndul ascuns la bucuria de a mă lăsa ameţită de lăudatorii de marfă, vîndută la tarabă sau pe jos in stradă, întinsă frumos să ai de unde să alegi.

Merg împreună cu Salwa, care se teme că dacă m-aş duce singură, m-ar jefui sau n-aş fi în stare să negociez. Găsim basmale şi şaluri frumoase, ibrice de aramă şi sfeşnice cu semilună, praf peste tricourile aşternute pe trotuar, flori de plastic şi veioze de sticlă cu peşti care înoată în lichid verde sau roz, telefoane mobile şi huse croşetate, abaya şi fistic, lămâi uscate, curmale şi mirodenii ademenitoare.

Pe sub toate şi peste toate, curge de te lingi pe degete un zîmbet ca mierea, care răsare din ochii celor care vînd sau cumpară. Acelaşi zîmbet vine acum dinspre Salwa care mă trece strada de mînă pentru că i s-a parut că nu e destul de populat trotuarul pe care mergeam. Nu înţeleg de ce, dar mă supun. Dacă tot am trecut strada, ţin morţiş să intrăm într-o dugheană de argintar, în care miroase a gaz şi a cremă de ghete ca într-o cizmărie.

Alt zîmbet frumos, de data asta cu strungăreaţă, ne zice: welcome habibi, my friends. Întreb de cercei şi mă împodobeşte îndată cu tot ce se găseşte mai strălucitor în prăvălie. Zice întruna: look, madam, beautiful madam, take madam, I did these earings myself. Mda, nu mi-au plăcut cerceii, fac mofturi ca să nu întrerup povestea. Trecem la brăţări. Îmi pun una pe mînă şi simt că nu vrea să se mai despartă de mine. Nu că nu iese de pe mînă, dar e a mea, mă aştepta acolo. Mare, grea, minuţios lucrată. În spatele meu, poze înrămate cu bunicul argintar şi tatăl celui care-mi vorbeşte, amândoi stând pe jos şi lustruind bucăţi de argint.

Aflu in felul ăsta că Churchill îşi comanda cutiile pentru nelipsitele-i trabucuri, aici, la bunicul lui Hussam Hermiz, în Karada in-Baloon Old Center. Plec fericită cu brăţara pe mână. Se spune că poartă noroc, îmi explică Salwa.

A doua zi la ştiri se anunţă că in Karada a explodat o bombă, într-un magazin de parfumuri din apropierea prăvăliei argintarului. El a scăpat. Mai avea brăţări.

0 comentarii

Publicitate

Sus