19.08.2013
The miracle of Birth - partea a doua
Pentru că de la o vârstă începi să te raportezi cam la aceleaşi experienţe şi lucruri care te-au marcat, revin la The Meaning of Life a celor de la Monty Python şi nu m-am putut abţine să râd cu gura până la urechi la scena naşterii, când medicii se pregătesc de inspecţie şi ordonă aducerea în sala de naşteri a celor mai scumpe aparaturi din spital, dar mai ales a maşinăriei "that goes -ding!-" şi care "tells you that your baby is still alive". Poate aruncaţi un ochi pe sketch. Eu m-am distrat un strop, mai ales în primele ore de după emoţionanta, dureroasa şi miraculoasa naştere a celui de-al doilea copil.


Sacru acru
Şi: "next on Dallas", cum s-ar zice. Deşi, vorba lui taică-miu, în curând copii vor fi gestaţi în incubatoare, e clar că lipseşte profund sentimentul de intim şi profund legat de naşterile asistate în spitale, în care actul venirii pe lume a unei noi fiinţe nu pare să aibă nimic sacru. Cu toate astea, ştiu că fără tehnologia asta nu aveam nici o şansă, nici eu, nici copiii.

Semne zodiacale
Bineînţeles, ar fi fost fantastică o poveste cu moaşe, şamani, ursitoare, dar în contextul vieţilor majorităţii, e clar că lumea aceea a dispărut demult. Unii încearcă să reînvie acele vremuri şi energii mai aproape de sacru decât de profan, şi jos pălăria pentru ei. Pentru noi, ceilalţi, ancoraţi de la sine în cotidianul pseudo-occidental, conformarea la pseudo-civilizaţie ne face un fel de "pseudo-mistici-fan-page-like" sau cititori fideli ai rubricilor Horoscop.

Happy hepidural
Aşa că bucuria trebuie regândită în sfera acestui context. Puţine lucruri rămân la fel de idilice ca în adolescenţă, dar apariţia unui nou suflu pare să reactiveze energii demult uitate în cotloanele idealismului global. Dar pentru că la fel ca în poveştile iniţiatice, fiecare victorie se obţine greu, merită să străbaţi fiecare etapă din viaţă "avec la force et l'enthusiasme". Nu degeaba la ieşirea din spital singurele care îţi sar în ochi sunt pliantele despre depresia post-partum. Adică: de aici mult noroc şi voie bună!

Telepatic wireless
Păcat că drumul de la telepatic la vorbă se face într-o zi, iar ei, fiinţele intrauterine uită de conexiune odată intrate în zona wireless. Cu tuburi ataşate, piele cusută cu aţe, seara mă ridic din patul anesteziei, cu punga de urină pe post de poşetă şi fac primii paşi. Simţeam:

Return to innocence
Simţeam miros de iarbă crudă, de drumuri interminabile, de sare de ocean, de capăt de lume, de fiorduri terifiante, de stânci aderente, de poteci neumblate, de temple uitate de vreme, de piele arsă de soare, de fum de narghilea, de sunet de sitar, de miros de Gange, de urlete de junglă amazoniană, de sunet de clopote, de confirmarea eternei reîntoarceri. La sine.

0 comentarii

Publicitate

Sus