04.05.2004
R.I.P.
Chandler, Joey, Monica, Phoebe, Rachel, Ross
1994-2004


În caz că locuiţi într-o peşteră din Afganistan şi nu ştiţi cine sînt susnumiţii, n-o să vă pese prea tare nici că NBC difuzeaza joi seara ultimul episod din Friends (Prietenii tăi). Dar probabil că n-aţi scăpat nici acolo de furtuna mediatică aferentă evenimentului cu pricina...

Care va să zică, or să se ia Ross şi Rachel? Or să se mute Monica şi Chandler în (oroare!) Brooklyn? Iar NBC o să profite la maxim de această ocazie? (Ultima întrebare e retorică). La fel ca şi cu Seinfeld, acest rămas-bun o să dureze 2 (două!) ore. Aproape cît finalul ultimei tranşe din The Lord of the Rings...

Într-o lume în care "reality TV" - una din cele mai neruşinate contradicţii în termeni ale tuturor timpurilor, sau cel puţin de cînd s-a inventat telecomanda - preia puterea, serialele se duc unul cîte unul, unele chiar în culmea gloriei (precum Friends sau Sex and the City), îndreptîndu-se încet-încet către veşnicele plaiuri al reluărilor.

Serialul n-a avut un început fulminant deşi o Rachel proaspăt fugită de la altar şi un Ross proaspăt părăsit de nevastă pentru o altă femeie promiteau. Încetul cu încetul, pe baza alchimiei dintre ei şi a unui scenariu bine scris, cei şase protagonişti - absolut necunoscuţi înainte de Friends - au cucerit lumea din apartamentele lor din West Village (pe care nu aveau cum să şi le permită în vecii vecilor!...) şi de pe canapeaua ostenită (dar, vai, atît de şic) de la cafeneaua Central Perk.

Secretul succesului - vorba vine, secret - e că mulţi şi-au (era să zic "ne-am") dorit să fie asemenea eroilor din Friends. Şi nu mă refer nici la dorinţa de a adopta o maimuţă, nici la obsesia maniacală pentru curăţenie şi nici la un al treilea sfîrc (prietenii ştiu de ce...).

În onoarea acestui serial cu un impact enorm asupra culturii pop a ultimei decade, iată zece tendinţe pe care Globe & Mail crede că Friends le-a impus în societatea modernă, zece motive pentru care lumea de azi e mai cool decît acum zece ani (plus comentariile subsemnatului):

1. Coafura "Rachel": A da!... Prima - şi cea mai vizibilă - tendinţă impusă de Friends... 100% Jennifer Aniston. Părul lung pînă la umeri şi perfect (în)drept(at) şi "şuviţat", a devenit una din cele mai întîlnite coafuri de la Seattle la Soci.

2. Freza "Ross": Fiecarei femei cu o coafură "Rachel" i-a corespuns un bărbat ce purta cu mîndrie freza "Ross" (deşi probabil că nu se numea aşa, pentru că Ross nu era destul de cool), cu părul dat pieptănat înspre frunte şi moţul aferent, totul asezonat cu muult prea mult gel.

3. Pottery Barn: Cine auzise de acest magazin de mobilier "şi bune maniere" (la care se închină şi Cristina - măcar nu-i Home Depot...) înainte de a apărea în Friends? Oricum, măsuţa "farmacistului" care a cucerit-o pe Phoebe se vinde bine (mersi, ar adauga cei de la Pottery Barn) şi astăzi, după cîţiva ani (buni, tot cf. Pottery Barn).

4. Fotbalul de masă: Chandler şi Joey se duc să-şi cumpere o masa de sufragerie şi se întorc cu... singura asupra căreia au căzut de acord. Şi uite aşa apartamentul lor a gazduit 22 de omuleţi din plastic, pe lîngă raţe şi supermodele...

5. How you doin'...: Joey, cuceritorul cel mai improbabil şi irezistibil, nu putea să nu aibă şi cea mai eficientă replică de agăţat (deşi nu-mi aduc aminte să-i fi mers vreodată...). Accentul italo-newyorkez şi mişcarea sprîncenelor sînt absolut obligatorii.

6. So...: Oamenii de ştiinţă au studiat (şi nu glumesc, am citit eu într-un număr mai vechi din Newsweek!) limbajul acestui "trib urban" şi impactul lui asupra limbii engleze contemporane (LEC în orarul din Pitar Moş), ajungînd la concluzia că lor li se datorează acest nou grad de comparaţie al limbii engleze, un fel de hiper-superlativ - superior şi lui "more" şi lui "most". Citat: "You're so busted when Monica gets home and sees you cleaned up her kitchen!"

7. Cafenele, canapele & cafeaua la... castron de supă: Înainte de invazia Starbucks, ce era mai cool decît să lîncezeşti la nesfîrşit un latte (la fel de nesfîrşit) cu amicii în cafeneaua de la colţ, precum cei şase din Friends (deşi păreau să aibă cu toţii, dacă nu cariere, măcar slujbe)?

8. Fotoliile La-Z-Boy: Cele două fotolii care se/te dau pe spate apar în urma unui rol mai consistent obţinut (în sfîrşit!) de Joey într-o soap operă adevărată, Days of our Lives. După ce se-aşează într-însele, Joey şi Chandler sînt atît de încîntaţi încît hotărăsc să nu se mai scoale vreodată de-acolo. Cei doi s-au ridicat, dar fotoliile au rămas.

9. Pierdut vremea cu prietenii: În cele din urmă, evident, ideea pe care creatorii serialului au promovat-o, mantra sa, e că hanging out with your friends is cool.

10. ... Vă las vouă plăcerea.

Dar toate lucrurile bune au un capăt (numai cîrnatul are două, vorba neamţului). Prietenii tăi au crescut, s-au făcut mari, s-au cuplat (între ei sau nu), au slujbe, copii şi case. Şi-au pierdut tot hazul care va să zică. Torţa va fi totuşi dusă mai departe de Joey Tribbiani, care va avea din toamnă propriul lui sitcom, intitulat... da, aţi ghicit, Joey. Un spin-off care, dacă n-o să meargă foarte bine, cu siguranţă c-o să aibă un guest-star dintre, da, aţi ghicit din nou, ceilalţi cinci Friends. Vorba celor de la The Rembrandts: I'll be there for youu...

(Toronto, 3 mai 2004)

0 comentarii

Publicitate

Sus