19.12.2013
E ora 17.45. Anglia. August. Cald. Pe banca din spatele casei acoperite de iederă roşie stau două fete. Una e în fustă, cealaltă în pantaloni. Amîndouă poartă pantofi Camper. Rîd. Vorbesc.
Pe deasupra lor trece o cometă. Ele habar n-au, pentru că e zi, cerul e alb, ceţos, nici măcar Soarele nu se vede. Cometa are şapte cozi. E la 0,2 unităţi astronomice faţă de Soare, la fel ca cea din anul 1744. Cometa trece mai departe. Fetele rîd în continuare.

Ieri, la aceeaşi oră, în Italia, la Rimini, Corrado Giovanni îl ucidea cu un foc de pistol pe Gabrielle Riccardo, în piaţa Kennedy. Exact în momentul în care glontele intra în plămînul stîng al victimei, pe deasupra lor trecea un meteorit. Uniunea Astronomică Internaţională a semnalat ulterior faptul că meteoritul va cădea în Rusia. Nimeni nu l-a văzut cum zbura, cu aripi de carbon, pe deasupra rîurilor, cîmpurilor, pădurilor defrişate, oraşelor. Gabrielle Riccardo a murit instantaneu.

Mîine, la ora 17.45, sistemul solar va fi invadat de asteroizi minusculi, care vor orbita Soarele şi, într-un sfîrşit, vor cădea în el. La fel ca şi Pămîntul. Doar că Pămîntul nu va cădea mîine în Soare, ci peste milioane şi milioane de ani. Probabil tot într-o zi de vară, la ora 17.45.

*
România, Târgu-Mureş:

- Salut. M-am întors de la New York special ca să ne întîlnim. Ştiu, au trecut 27 de ani de cînd te-ai născut. Eram tînăr. Vroiam să văd lumea. Familia mă lega de glie. Am renunţat la ea. La tine. Îmi pare rău. Ştiu, nu ajunge să-mi cer scuze. Va trebui să demonstrez că-mi pare rău. N-am nici o scuză.
Ne urmăreau, Andrei, nu eram liberi. Bunicu-tău lucra pentru ei. Nu puteam sta aici. Da, ai dreptate, nu mi-a păsat ce se întîmplă cu tine. Dacă nu cădea regimul? Tu cum ai fi trăit? Nici nu mi-am pus problema. Nu, n-am nici o scuză.
Acolo sînt agent imobiliar. Da, am asigurare de viaţă. Frate-tău e bine. Nu vrea să te cunoască, doar aveţi mame diferite. Şi el... el mă are pe mine. Îmi pare rău, Andrei. Înţeleg - nu vrei să-mi spui "tată". Acum îl ai pe el. Doar că nu el te-a făcut. Da, el te-a crescut. Cum? Tu crezi că poţi minţi? Că te poţi minţi? Da, din recunoştinţă... asta înţeleg... poţi să-i spui lui "tată". Dar eu întotdeauna o să-mi semnez mesajele şi mailurile cu "your father, Adrian". Eu sînt în genele tale, oricît ai vrea să te minţi că n-ai nici o legătură cu mine. ADN-ul tău e de la mine. Şi de la mama ta, dar şi de la mine. Eşti fiul unui om laş, eşti fiul unui fugar, fiul unui nimeni. N-am făcut nimic cu viaţa mea. Doi copii - tu şi Erik. Atît. N-am să las nimic în urmă. Doar pe voi doi. De-asta am venit. Să-ţi spun - nu că te iubesc, căci asta ar fi o minciună - de-abia te cunosc, cum să te iubesc? Am venit să-ţi spun că-mi pare rău. Nu te-am iubit la timp, nu te-am iubit şi gata. Nu mi-a păsat. M-am întors pentru că vreau să rezolv asta: acum sînt foarte bolnav şi se pare că o să mor. Nu vreau să plec fără să mă ierţi. Vrei o ţigară?

*
Japonia, Kyoto:

- Lumea-i mică, Haruki.
- Ba e mare.
- E mică. Tatăl tău a ajuns la Cercul Polar. Expediţia a fost un succes, am văzut la ştiri. Deci - e mică.
- A, te referi la lumea ta. Da, lumea ta e mică. În a mea există şi Marte, şi Pluto, şi Jupiter. Cînd o să-mi spui că boul ăla a ajuns pe Marte, atunci poate o să cred că lumea-i mică.
- Vorbeşti urît. Şi eşti cu capul în nori mereu. Fii mai concret!
- Mă duc să mă uit pe site-ul NASA. Poate-au mai descoperit vreo galaxie.

*
Franţa, Lyon:

Dragă jurnalule,
Azi am stat pe chat cu prietenii mei, Andrei din România şi Haruki din Japonia. Vorbim engleză, obviously, că-n altă limbă nu ne putem înţelege. Andrei mi-a povestit că s-a întîlnit cu taică-său după ceva gen 20 de ani. "Un idiot!" - a urlat Andrei, iar eu am încercat să-l calmez spunîndu-i bancuri cu elefanţi.
Haruki îşi dispreţuieşte tatăl, care e explorator. Acum e la Cercul Polar. Puştiul e nemulţumit că taică-său nu-i acasă niciodată.
Eu sînt cea mai fericit-nefericită dintre toţi: nici măcar nu-mi cunosc tatăl. Nu ştiu cine e. Mama... cînd zice că era high, cînd că băuse prea mult sau, uneori, nici măcar atît, zice că nu-şi aminteşte nimic din anii de dinainte să mă nasc eu. Cine ştie cine-o fi taică-meu? Un inventator de geniu. Sau un muncitor la drumuri şi poduri. Mama cunoaşte o lume foarte pestriţă.
În fine, ce-am mai făcut azi? Am citit iar "Science et Vie". Citesc fiecare număr. Nu-mi fac abonament, pentru că poştaşul fură. Fură scrisori, mandate, darămite reviste - mamă, ce i-ar mai plăcea lui să-şi vîre botul jegos în "Science et Vie"! Aşa că mi-o cumpăr. De la Mall. Le Grand Mall îi zice. E aici, la doi paşi de mine, pe Rue d'Avignon. Mă duc, o dată pe lună, să-mi iau revista. De la Inmedio. Da' fix lîngă, este un magazin de electronice. Uai, de cînd mă holbez la iMac-ul ăla... Eu am un MacBook Air, că o ducem bine. Nu destul de bine pentru un iMac, dar din bursa de la facultate am pus deoparte un an şi restul a completat mama.
Mama nu ştie că m-am făcut hackeriţă. (Azi am spart trei site-uri de bănci. Adică... nu le-am hijacked. Numa' mi-am băgat nasul. Am vrut să văd dacă pot. Şi am putut. Nu le-am luat nici un ban. Da' unde o să ajungă lumea asta dacă pînă şi eu, o studentă la Litere cu talent la computere am reuşit să le sparg site-urile? E simplu, o chestiune de cod. Fără malitious code, numa' trebe să butonezi şi să faci copy-paste de pe un site numit Dreamweaver.eu. Apoi mai scrii şi tu un pic de cod, dacă nu eşti tîmpit, ca să nu laşi urme. Mîine o să intru pe site-ul NASA, să vedem ăia cum stau cu security. Poate-şi trimit mailurile de pe acelaşi server pe care e stocat site-ul. Ce m-aş mai distra...)

Cu drag,
Alice

*
România, Tîrgu-Mureş; Japonia, Kyoto:

Riotoftherobots_81: Haruki, my man, credeam că nu mai deschizi chat-ul ăla niciodată!
Sakura_1983: Scuze, Andrei, m-a bătut mama la cap să trec pe la ea. Ştii că duminica luăm masa împreună. Abia am ajuns acasă.
Riotoftherobots_81: Bine de tine, că tu stai la cămin. Eu încă stau cu ai mei, că ce rost are să plec de-acasă, dacă facultatea e în oraş... Anyway, ce mai face mignonette de France? Alice? Ea de ce nu intră?
Sakura_1983: Am primit mail de la ea aseară că... mă rog... nu mi-a zis exact, dar cică e o oră propice pentru nişte investigaţii pe care vrea să le facă de mult.
Riotoftherobots_81: Iar hackereşte asta ceva!
Sakura_1983: Taci, măi, că o dai de gol! Nu ştii cine mai e pe fir.
Riotoftherobots_81: Ei, hai, lasă, că la voi în Japonia nici n-a fost comunism. Eu ar trebui să fiu cu ochii-n patru, nu tu! Mie ar trebui să-mi fie frică, la ce poveşti cu securitate şi servicii secrete am auzit de la mama. Da' tu? Ce te caci pe tine? N-ascultă nimeni.
Sakura_1983: Sper să ai dreptate...
Riotoftherobots_81: Am.
Sakura_1983:...
Riotoftherobots_81: Şi? Ce mai e pe-acolo? Sakura în floare? Stai, că-s bou rău, doar e August. Ok, atunci... ō-cha wo nomimashita ka?:)
Sakura_1983::::))) Măi, dar văd că faci progrese cu japoneza!
Riotoftherobots_81: No way! Am folosit Google Translate...
Sakura_1983: Ruşine!:::)))
Riotoftherobots_81: Păi... bine atunci. Salutări lui Alice dacă-ţi scrie sau chat-uiţi. Mă duc să mă culc.
Sakura_1983: Bye man, eu mai stau pe net.
Riotoftherobots_81: Bye, Sayōnara!

*
Franţa, Lyon:

Dragă jurnalule,

Am intrat pe site-ul NASA. Nu mă lasă să scriu codul. Dreamweaver.eu nu mă ajută cu nimic. Mda, trebuia să mă gîndesc că ăştia au high-profile security. Nu-i nimic, îi dau eu de capăt. Îmi pare rău că am ratat un chat cu Andrei şi Haruki. Dar sursele mele spuneau că la ora 17.45 ora Franţei, site-ul NASA e în maintenance şi, deci, mai uşor de hackerit. Nu-i nimic, revin mîine la aceeaşi oră.

Cu drag,
Alice

*
Statele Unite ale Americii, Salt Lake Powell; România, Tîrgu-Mureş:

From: [email protected]
To: [email protected]
Subject: Scorpion

Dragă Anda,

Azi am văzut un scorpion. Nu un scorpion obişnuit, ci unul uriaş. Eram în tură, tocmai rezervam un yacht pentru o franţuzoaică - aia-mi împuia capul cu fiică-sa, Alice - "e de vîrsta ta, face Litere, îi plac computerele" - cînd... îmi trece bestia printre picioare. Fugea mîncînd pămîntul, cu coada ridicată. Era să mă înţepe. Am crezut că leşin. Să nu-i spui mamei. O să fac scandal la American Exchange Office din Cluj. Păi ăştia te trimit în deşert, mai dai şi o grămadă de bani pe tîmpeniile astea de work & travel şi... şi? Puteam să mor aici!!!
Te iubesc, draga mea soră; nu ţi-am mai zis de mult şi acum, cînd mă gîndesc că era să mor, simt nevoia să-ţi spun.

Ne vedem în două săptămîni, nu uita că avionul meu aterizează joi, 27 august, la 17.45 fix!

Love,
Ana

From: [email protected]
To: [email protected]
Subject: Re: Scorpion

Dragă Ana,

Groaznic! (!!!!) Ai grijă de tine, că dacă păţeşti ceva, eviscerez toţi scorpionii din lume!
Noi sîntem bine, te pupăm tare. M-am întîlnit cu Andrei, da, da, fostul tău coleg de grădiniţă. Acum e bine-mersi, la facultate. Face actorie, aici, în oraş, cu toate că şi-ar fi dorit să meargă la Cluj, la conservator. Se grăbea acasă, era în jur de 6 seara, mormăia ceva despre nu ştiu ce întîlnire pe chat. Era drăguţ...
Mama a zis că venim toţi după tine la aeroport - inclusiv ea, îşi ia liber de la lucru trei zile ca să ne pregătim de venirea ta.

Te aşteptăm cu drag, şi eu te iubesc mult-mult!
Anda

*
Franţa, Lyon:

Dragă jurnalule,

Nu reuşesc să dau de Andrei şi de Haruki pe chat. Mă simt ciudat. Poate că am o boală mintală. Poate o moştenesc de la tatăl meu necunoscut. Am o fractură în gene, cine ştie... Paranoia, schizofrenie, schizofrenie paranoidă, depresie... Oare o să mă pună pe medicaţie dacă merg la doctor? Precis, ăştia nu scapă pe nimeni.
Andrei mi-a zis că în România se practica psihiatria politică. Bunicu-său din partea tatălui a lucrat pentru Securitate. Cînd n-au mai avut nevoie de el, ca să nu-l creadă nimeni în cazul în care le-ar fi trădat secretele, l-au dat drept nebun. A murit în delirium tremens, că era şi alcoolic, şi alcoolul nu prea se împacă cu medicamentele.
Doamne, spune-mi, te rog, dacă exişti, (şi dacă exişti, sigur locuieşti pe undeva între Carul Mare şi Andromeda), spune-min-am înnebunit! Am spart site-ul NASA! Acuma cum dracu' să-mi şterg urmele? Dacă mă prinde NSA-ul american, am pus-o! Ăia-s mai răi ca Interpolul, mai răi ca Mossad-ul. Cred că-mi arunc laptopul. Îl vînd. Tre' să scap de el. Şi să mă mut de-aici.
Haruki, care e student la foto-video, vrea să meargă în spaţiu să filmeze şi să fotografieze stele. Şi găuri negre. Şi meteoriţi. Şi comete. Haruki e dus cu pluta. Bine, el e în Japonia, îşi permite, ăia-s full de bani! În plus, Haruki e convins că există viaţă inteligentă pe alte planete. În alte galaxii. N-avem cum să fim singuri în Univers.
Io cred că alţii, care-s mai deştepţi decît noi, au aflat că există fiinţe supraumane pe undeva pe-acolo şi tac. Nu ne spun. E secret de stat. Ca să nu fie de toate pentru toţi. Ca să nu fim egali. Că lor le convine să nu fim egali. Vă daţi seama ce s-ar întîmpla dacă nu politicienii ar controla lumea asta? Sau afaceriştii? Păi ar muri ăia de ciudă că banii n-ar mai însemna nimic. Pre-cis există viaţă pe alte planete. Oare Haruki nu-i online acuma? Pe Skype? Sau pe chat? Ok, ok, imediat intru şi sper să dau de el.
Revenind la site-ul NASA: exact cum bănuiam, mailuri peste mailuri pe server. În special despre telescopul Hubble, Observatorul Compton pentru raze Gamma, Observatorul Chandra pentru raze X şi Telescopul spaţial Spitzer. Multe chestii tehnice. Şi printre toate mailurile şi toate pozele şi toate codurile, găsesc un folder super-parolat. "AK121" îi zice. "Man, ăsta-i cu alieni" - îmi zic. L-am downloadat. Şi de-atunci mă chinui să-l sparg. Of, la dracu' cu NSA-ul, cu Interpol-ul şi cu Mossad-ul! Mă duc să vorbesc cu Haruki, să-i spun că poate sîntem sau poate nu sîntem singuri în Univers...

Cu drag,
Alice

*
România, Tîrgu-Mureş; Franţa, Lyon; Japonia, Kyoto:

Aliceinwonderland_87: Haruki, Haruki? U there? Mă vede careva? Andrei?
Riotoftherobots_81: Da, io-s aici. Haruki precis doarme, nu ştiu cît e ceasul la el. La mine-i 17.45.
Sakura_1983: Nu dorm, sînt doar pe invisible mode. Făceam poze la camera de cămin.
Aliceinwonderland_87: Haruki, nu prea am timp, da' trebuia să-ţi spun asta: am spart site-ul NASA.
Sakura_1983: 'Tu-i ceapa lu' Mnezo! Tu eşti nebună?! O să te prindă!
Riotoftherobots_81: Taci, man! Zi-i, Alice, ce-ai găsit? Ne mint ăştia de mii de ani, nu?
Aliceinwonderland_87: Andrei, nu ştiu. Era un singur folder suspect. Baban şi suspect. L-am downloadat şi acuma-ncerc să-l sparg, da' nu reuşesc. Mă tem că au pus Interpol-ul pe urmele mele. La care din voi pot să vin să stau o vreme?
Sakura_1983: La mine nu. Europenii nu sînt bine văzuţi în Japonia.
Riotoftherobots_81: La mine. Vă mutaţi amîndoi aici. Urgent. Şi - Alice - adu şi folderul ăla.
Aliceinwonderland_87: Mîine vînd laptopul, ca să am bani de avion. Trec folderul pe-un memory stick. Vin la tine, Andrei!
Sakura_1983: Eu nu promit. Am o viaţă aici, n-am făcut nimic rău...
Riotoftherobots_81: Nici Alice n-a făcut nimic rău. Să vrei să fii informat nu e un lucru rău. Vă aştept pe amîndoi. Cînd vreţi. Avem o casă mare, puteţi să staţi la noi. Mă duc s-o anunţ pe mama.
Aliceinwonderland_87, Sakura_1983, Riotoftherobots_81: Over and out.

*
România, Tîrgu-Mureş, Aeroportul Internaţional Transilvania, ora 17.45:

Alice şi Ana coboară din acelaşi avion. Al Anei, care vine din America, a avut escală la Paris, unde s-a urcat Alice. Fetele au stat una lîngă cealaltă. S-au împrietenit. Anda şi Andrei le aşteaptă. Şi ei s-au împrietenit. Haruki se hotărîse să vină şi el, dar a murit într-un accident aviatic. Stick-ul cu folder-ul NASA a dispărut misterios, împreună cu bagajul de cală al lui Alice.

Franţa, Lyon, ora 17.45:

Mama lui Alice găseşte biletul de adio al fiicei sale.

Japonia, Kyoto, ora 17.45:

Sora lui Haruki intră pe chat.

Parcul Naţional Kruger, Africa de Sud, ora 17.45:

La Matjulu, aproape de tabăra Berg-en-Del, o zebră îşi rupe un picior. Îngrijitorii ajung în jeep-uri, cu întîrziere. Piciorul trebuie amputat. În apropiere de Pretoriuskop, ghepardul prinde antilopa. Va cina copios, împreună cu familia. E 17.45, ora locală.

Palestina, Fâşia Gaza, ora 17.45:

"Stimaţi telespectatori,

Palestina a intrat azi în Cartea Recordurilor, precizează France Press şi Al Jazeera. Motivul: Issa Bdeir. Issa Bdeir este, sau mai bine zis - a fost - cel mai tânăr sinucigaş palestinian. În vîrstă de 16 de ani, Issa Bdeir, un elev de liceu din satul Al Doha, a explodat într-un parc din Rishon LeZion, ucigând un băiat, o adolescentă şi un om în vârstă. Agenţiile internaţionale de presă consideră că evenimentul a fost legat de conflictul palestiniano-israelian. Revenim cu detalii după publicitate."

Statele Unite ale Americii, Los Angeles, California, ora 17.45:

"Şi Oscarul pentru cel mai bun regizor merge la... Quentin Taaaaarantinoooo!"

China, Beijing, ora 17.45:

Se naşte Huan Li Chin, băiat, 3 kilograme şi 45 grame, cu mîna stîngă subdezvoltată.

Afghanistan, Kabul, ora 17.45:

"Pashtuni şi Talibani, uniţi-vă! Vă vorbeşte preşedintele vostru, Muhammad Inhglah! Ducem un război sfînt! Allah e cu noi! Insh'Allah!"

Grecia, Atena, ora 17.45:

"... Ronaldo intră în careul de 15 metri, şut, şiiiii... gooooooooooollllllll! Goooooooooooollllllll!!!!! Nu, n-a fost offside, e gooooooolllllll!"

Anglia, Londra, ora 17.45:

Trupa Radiohead finalizează înregistrarea în studio a celui mai recent album.

Suedia, Stockholm, ora 17.45:

"... Suntem deosebit de onoraţi ca anul acesta să acordăm Premiul Nobel pentru Literatură scriitoarei de origine română Anda Cadariu, pentru volumul La o margine de stea sau 17.45, în care autoarea surprinde cu talent şi dedicaţie viaţa pe Pămînt exact aşa cum este ea."

America, New York, ora 17.45:

Tatăl lui Andrei moare, înconjurat de noua lui familie: soţia, Kathleen, şi fiul, Erik. Ultimele lui cuvinte au fost: "Am trăit 50 de ani la o margine de stea. Şi tot degeaba."

*
Marte, Laboratorul ştiinţific Curiosity:

- Marte către Terra... Marte către Terra... se aude, Terra?
- Roger, Mars! Aici NASA, sediul central.
- Am făcut o descoperire uluit... am găs... s... khbd iuhefbi.... grrr... grrr... grrr...
- Alo? Marte? Curiosity? Se-aude?
- Geee... rgggg... psjdopic...jhjhhj..
- Nu auzim nimic! Verificaţi emiţătorul!
- Hhhhhhhh...

(17 noiembrie 2013)

1 comentariu

  • :)
    laur, 19.12.2013, 12:06

    o felie de viata

Publicitate

Sus