21.06.2004
Existenţa unei cărţi pe rafturile librăriilor nu înseamnă nici propulsarea scriitorului în elita literaturii nici îmbogăţirea lui peste noapte. Fără o susţinută campanie de promovare, cartea în cauză tinde să rămână un simplu obiect de lux, la care nu poate să aspire muritorul de rând. Asta, în cazul unei ţări precum România, unde "muritorul de rând" se gândeşte prima dată să nu moară de foame şi abia după aceea se mai gândeşte şi la alte lucruri. În altele, se poate şi mai rău!

Foarte nemulţumit s-a arătat şi editorul spaniol, Luis Magrinya în legătură cu receptarea cărţii lui Andrew O\' Hogan, un scriitor britanic. Cartea acestuia, Los Desaparecidos (Disparuţii), a fost aproape ignorată de către cititori, vânzările situându-se cu mult sub aşteptări. Aceasta în ciuda unei foarte bune critici de întâmpinare şi a unei agresive publicităţi. Lectorul occidental este mereu în căutarea senzaţionalului, ori, cartea lui Andrew O\' Hogan, deşi bine scrisă, nu atinge nici o clipa vreun element senzaţionalist. Dintr-un tiraj de 2000 de exemplare tipărite, s-au vândut 200, ceea ce pentru un editor spaniol înseamnă o catastrofa.

Probabil că în România, vânzarea unui tiraj de 200 de exemplare înseamnă un succes de casă deşi, unii afirmă că se pot întampla lucruri interesante şi într-o ţară est-europeană cu nivel de trai foarte scazut. În schimb, Editura Destino a fost extrem de mulţumită cu vânzarea unui tiraj de 5.000 de exemplare din cartea scriitorului român, Mihail Sebastian - El accidente (Accidentul)!!!

Se aud în schimb lucruri foarte bune şi în legătură cu iniţiativa Editurii Polirom de a promova literatura tânară. Scriitorii în cauză sunt foarte bine cotaţi, lectura cărţilor validează calitatea lor, promovarea se dovedeşte de foarte bun impact, bine gândită.

Sloganul "Votaţi literatura tânară" este pe buzele tuturor celor interesaţi şi dornici să asiste la o schimbare de stacheta în zona blazată şi îmbătrânită a prozei romaneşti. Ioana Baetica, T.O. Bobe, Radu Pavel Gheo, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Adrian Schiop şi Lucian Dan Teodorovici sunt autori foarte tineri, cu reale veleităţi literare, foarte cunoscuţi în cercul, din ce în ce mai mare, al scriitorilor de "ultimă generaţie".

Poate că, aceasta este una dintre puţinele şanse de afirmare a literaturii tinere: să găsească girul unui editor important. Rămâne de văzut, care o să fie impactul final asupra cititorului, critica românească deja s-a pus în mişcare, iar semnele sunt cât se poate de încurajatoare. Votez şi eu literatura tânără cu ambele mâini, dar nu cu ochii legaţi...

Votaţi şi voi literatura tânară!

Gelu Vlaşin

0 comentarii

Publicitate

Sus