06.07.2004
Acest titlu prevesteşte mult mai mult suspans decît va fi cazul de fapt. Ceva gen romanele din colecţia Enigma pe care le devoram în vacanţele de vară din copilărie petrecute într-un timeshare avant la lettre la rudele din Mangalia (care veneau iarna la noi la munte...).

Din păcate, nu-i chiar aşa. Într-o ţară în care lumea deschide ziarul mai întîi la secţiunea de sport sau la cuvinte încrucişate, pînă şi campania electorală e mai...



Care va să zică, fură alegerile în Canada. Suspansul, moderat, după renumeraţie, vorba lu' Nenea Iancu. Catindaţii au fost atîta de nesăraţi (de piper ce să mai zic...) că ziarele au trebuit să-şi facă norma la centimetrul pătrat cu profesori de franceză care i-au căutat pe candidaţi de sedile şi alte accente grave după dezbaterea în limba lui.. Era să zic Voltaire, dar probabil că domnul cu pricina s-ar învîrti ca o turbină în mormîntul său de la Panthéon dacă-i ar auzi pe vajnicii apărători ai limbii, culturii şi cîtor şi mai cîte franceze de pe malul ăsta al gîrlei... Alţi jurnalişti au comentat modelul cravatelor alese de candidaţi pentru dezbaterea în limba engleză. Iar alţi arbitri ai eleganţei au notat gustul şi adecvarea în ce priveşte garderoba & coafura consoartelor respective.

Şi totuşi, unii au încercat să mai condimenteze bătălia dintre liberali şi conservatori, arbitraţi de pe tuşă de democraţii ăia noi şi quebecoşi, neştiutori poate că respectiva formă de guvernămînt a fost deja încercată. Şi-a dat greş. Big time.



Şi că veni vorba de campanii, cine merge cu metroul prin Toronto a observat deja a doua ediţie a campaniei Poetry în Motion – un amalgam de poezele (le zic aşa pentru că-s toate scurte, cît să le citeşti între două staţii peste frezele navetiştilor) cu autori de tot felul, de la Leonard Cohen la poeţi medievali japonezi, de la elevi de liceu la... Nina Cassian.





Iar dacă pe căldurile astea (vorba vine) nu v-aţi potolit setea de cultură, intraţi în fosta Bursă de la Bay & Wellington în Canada House, o expoziţie de Douglas Coupland, preferatul meu între scriitorii canadieni în viaţă, aşa cum aţi avut ocazia să aflaţi din două compuneri de-ale mele mai vechi. Expoziţia face parte dintr-un proiect mai extins prin care Coupland îşi îmbrăţisează "canadienitatea" cu o autoironie duioasă. Proiectul cu pricina mai cuprinde şi Souvenir of Canada şi Souvenir of Canada 2, două cărţi care merită prezentate în această rubrică în serial.



Cu a sa Canada House, Coupland încearcă să extragă esenţa Canadei contemporane din lucrurile pe care folosim zi de zi, trecînd prin meşteşugurile tradiţionale şi "aducînd un omagiu" bogăţiilor naturale ale Canadei. Ce mai, închipuiţi-vă echivalentul stemei de pe tricolorul ante-decembrist răsfirată pe cîteva sute de metri pătraţi de galerie.

Ca' vă să zică, să le (e)numerăm coane Fănică:

- Gîsca (evident) canadiană (fie ea şi de plastic)
- Macaroanele cu brînză Kraft Dinner – mîncarea de bază a oricui a trecut printr-o instituţie de învăţămînt (cît de cît) superior şi n-a stat la mama acasă
- Canoea vacanţelor de vară la cottage
- Cartofii (încă ne)prăjiţi (doar congelaţi) McCain
- Pulovărul cu motiv renal (adică cu reni)
- Făina Robin Hood (care-o fi legătura?...)
- Crosa şi casca de hochei
- Ceva ce mai la vale, la americani, e cunoscut drept "Canadian bacon", iar la măcelăriile din Braşov drept "Kaiser Fleisch"
- Mierea Billy Bee
- Afişul cu Rush
- "Cheez Whiz" – un fel de "brînză cu înlocuitori", sau mai bine zis un fel de înlocuitor de brînză
- Canistra de benzină pentru lungile călătorii cu maşina prin tundră
- Şoseta zdrenţuită a lui Terry Fox – atletul bolnav de cancer care a alergat (cu un picior amputat!) cîte un maraton pe zi, timp de 140 de zile (la rînd!) în încercarea sa de a traversa Canada pentru a strînge fonduri pentru cercetarea medicală
- Omniprezenta CN (căile ferate canadiene) – literalmente, coloana vertebrală a Canadei
- Biscuiţii cu sirop de arţar în formă de... frunză de arţar
- Catalogul magazinului "universal" Eaton
- Uleiul "no name" (o marcă, da...)
- Carourile: de pe cuverturi, de pe jachetele de tăietor de copaci, de pe orice...

...cu toate deconstruiesc canadianul mijlociu şi de vîrstă asemenea, căci "tineretul" e mult prea globalizat ca să se recunoască în "icoanele" de mai sus şi de mai jos.

























PS: Staţi pe-aproape: două din cele opt romane ale lui Coupland sînt pe cale a fi cinematografiate...

Toronto, 6 iulie 2004

0 comentarii

Publicitate

Sus