12.07.2004
Câte chipuri stranii poţi întâlni pe o plajă întunecată din Cadiz?! Câte umbre îţi însoţesc paşii în pelegrinările tale, rătăcitorule Don Quijote?! Câţiva pescăruşi pendulează povocator în liniştea unui splendid apus de soare. Pe faleză o mulţime de curioşi se plimbă sfidând ameninţătoarele valuri. Doi îndrăgostiţi îşi dau jos ultimele obiecte vestimentare şi se aruncă în ocean, contopindu-se într-un fascinant joc de lumini şi umbre. Câţiva pescari îşi pregătesc bărcile pentru ieşirea în larg. Un miros de peşte prajit îmi inundă simţurile. Involuntar, paşii se îndreaptă spre o terasă aflată foarte aproape de faleză. Un gazpacho şi o porţie imensă de bocherones!

Cadiz, oraşul cu o mie de feţe, oraşul aflat la răscrucea dintre mit şi legendă, cu imagini de antichitate, cu vitejiile lui Hercule şi fascinaţiile din Troya, cu interesantele incursiuni feniciene, cu gaditani celebrii. Considerat unul dintre cele mai vechi oraşe ale Occidentului, Cadizul este o încântare pentru majoritatea turiştilor care poposesc pe aceste meleaguri. Excelenta poziţionare a oraşului avea să-i aducă într-un timp relativ scurt o faimă deosebită. Timp de secole, Cadizul a fost principala destinaţie a comercinţilor mediteraneeni. Pentru greci, insula avea să devină un principal obiectiv de studii ştinţifice iar pentru romani, un loc renumit unde puteau să-şi repare ambarcaţiunile avariate dar şi punctul strategic pentru cucerirea Iberiei. Cadiz recunoştea supremaţia romană abia în anul 205 a.C în condiţii încă necunoscute istoricilor. Schimbările structurale nu au întârziat să apară, astfel, în locul celebrelor cisterne feniciene avea să fie construit un apeduct, care avea să dispară odată cu decadenţa Imperiului Roman.

Începând cu secolul VIII, Cadizul intră în colimatorul intereselor comerciale musulmane a căror manieră, prea puţin eleborată, era – conform aprecierilor occidentale - mai apropiată de piraterie decât de comerţul autentic. În secolul IX, regii Seviliei se gândesc şi la securitatea coastelor de sud – occidentale şi decid construirea unor fortificaţii de apărare precum şi intensificarea construcţiilor navale. Regele Alfonso X avea însă planuri măreţe. Stabileşte că portul Cadiz poate deveni principala poartă pentru conchistarea Africii şi, în consecinţă, impulsionează comerţul şi redimensionează arhitectura unui oraş aflat în vizibilă decădere.

Astfel, în secolul al XIII-lea, andaluzii navigau deja pe coasta occidentală a Africii şi Insulelor Canarias, în căutare de aur, sclavi şi alte lucruri, concurându-i pe vecinii portughezi, cu care aveau frecvente conflicte de interese. Cadizul, reedificat, conta cu un impresionant castel înconjurat de ziduri groase din care astăzi se mai păstrează doar cele trei porţi de acces în oraş: Arcul de la Rosa, El Populo şi cel de las Blancas. Începutul sec. al XVII-lea însemna pentru Cadiz reconstrucţia lui de tip fortăreaţă. În anul 1598 se iniţiază reedificarea oraşului - sub coordonarea lui Cristobal de Rojas. Se construiesc principalele castele: Santa Catalina, San Sebastian şi Puntales şi se stabileşte primul plan al oraşului, cu proiecte clare de fortificaţii. În 1693 se construiesc zidurile de la Puerta de Tierra – proiect definitivat de Jose Baruala în anul 1756.

Cu o populaţie de peste 134.000 de persoane, Cadiz-oraş, se încorporează în Bahia cu acelaşi nume, compusă din municipiile San Fernando, Puerto Real, Ciclana, Puerto de Santa Maria şi Cadiz. Aceasta arie cuprinde o suprafaţă totală de 592 km şi o populaţie de 402.256 locuitori, constituindu-se într-un important centru industrial, turistic şi comercial al Andaluziei. Puerta de Tierra, Alameda, Piaţa San Antonio, Faţada Atlantică, Teatrul Falla, Parcul Genovez, Monumentul Las Cortes de Cadiz, Campo del Sur, Piaţa Florilor, Torree Vijia, Portul Cadiz, Catedrala, Plaja la Caleta sunt doar câteva dintre principalele repere turistice. Suficiente însă, pentru a încerca o incursiune în acest îndepărtat ţinut andaluz, de o încântare desăvârşită. Oricum, Don Quijote Rătăcitorul îşi pregăteşte deja, minuţios, următoarea escală - Galicia şi vă doreşte tuturor, oriunde v-aţi afla, o vacanţă cât mai plăcută!


0 comentarii

Publicitate

Sus