04.06.2015
Centrul de Resurse Juridice vă invită, între 6 şi 10 iunie 2015, în Piaţa Avram Iancu din Cluj, să descoperiţi o lume ascunsă, în care drepturile omului există doar pe hârtie.

"Văzusem câteva fotografii înainte, auzisem poveşti de la ceilalţi psihologi sau jurişti care fuseseră în centre, dar mă aşteptam să fiu mai tare, mai detaşată, mai "antropolog" care observă obiectiv. Greu de spus ceea ce m-a marcat mai mult, dar ceea ce îmi vine în minte, dacă închid acum ochii, este sentimentul de închis şi de îngrădire. Simţeam că şi eu, dacă voi sta mult acolo, cumva nu o să mai pot ieşi." (Odeta Catana, fotograf)

În România sunt 25.000 de copii şi tineri care trăiesc închişi în instituţiile statului. Doar în perioada 2011-2014, 1.500 de copii şi adulţi cu dizabilităţi au murit în "grija" statului, în doar jumătate din ţară.

CRJ aduce la Cluj, în premieră, o instalaţie foto cu peste 120 de fotografii realizate de fotodocumentariştii Odeta Catană şi Dan Ava, dar şi de către cei care îşi petrec "cei mai frumoşi ani" în condiţii inumane.

"Un accident genetic, un picior care alunecă de pe trotuar sau doi părinţi dispăruţi prea devreme. Într-o fracţiune de secundă viaţa ta sau cea a copilului tău poate deveni una complet lipsită de speranţă. Fără să ceri, fără să poţi preveni în vreun fel, ajungi să trăieşti la mila statului." (Ana Dragu, scriitoare, părintele unui copil cu autism)

Schimbând prezentul lor, schimbi viitorul nostru!

Instalaţia va fi amplasată în Piaţa Avram Iancu din Cluj, vizavi de Teatrul Naţional. Programul de vizitare este 6-10 iunie 2015, între 10 AM - 8 PM.

Instalaţia foto a fost concepută de către arhitecţii de la www.syaa.ro pentru a reda atmosfera de izolare dintr-o astfel de instituţie.


Mai multe detalii pe: www.crj.ro şi facebook.com/LagareleDeLangaTine
Lagărele de lângă tine este un proiect iniţiat de Centrul de Resurse Juridice şi finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesaţi www.fondong.fdsc.ro.

0 comentarii

Publicitate

Sus