04.07.2015
Observator Cultural, iunie 2015
Al Capone a fost, poate, cel mai faimos gangster american, şef al unui imperiu criminal, în Chicago, din anii '20 - anii prohibiţiei. De mîna sau din ordinul lui au murit o mulţime de oameni, era lucru ştiut. Nimeni n-a putut demonstra nimic, nu-l puteau prinde, nu aveau dovezi, era mai tare şi mai deştept ca ei. A căzut abia în 1931, după ce un contabil cu mînecuţe a săpat răbdător prin conturi şi a descoperit că nu-şi plătise nişte taxe pentru afacerile legale - avea şi din acestea. Aşa că nu pentru multele lui crime a fost condamnat Al Capone la 11 ani de puşcărie, ci pentru evaziune fiscală. Cînd a ieşit de la Alcatraz, în 1939, zice pagina FBI, "era prea bolnav ca să-şi continue existenţa criminală". Avea, încă de cînd intrase, demenţă luetică. Or mai fi contribuit şi condiţiile de detenţie la starea sănătăţii, cine mai poate şti... Aşa că, în 1940, s-a retras la vila lui din Palm Island, Florida, unde a şi murit, în 1947, la doar 48 de ani, în urma unui stop cardiac. Wikipedia precizează sec: "Condamnarea lui Capone a avut efecte neglijabile asupra prevalenţei crimei organizate în Chicago".
 
Noi n-avem un Al Capone. Nu mă plîng, constat doar. Ţară săracă. Nici un Havel n-am avut. Dar gangsteri - da, avem; inşi care controlează imense reţele de tip mafiot, care calcă în devălmăşie legile - da, avem. Poate n-au ordonat omoruri. În rest, au cam făcut, crede lumea, de toate. Şi sînt, de cele mai multe ori, bine merci, plini de bani. Politicieni, majoritatea, oameni care fac sau adoptă legi. Cine să calce mai apăsat legile decît cei care le-au făcut şi le cunosc?
 
E tare frustrant să vezi cîte un capo di tutti capi, fie el şi din Drăgăneşti-Vlaşca, nu din Chicago, cum cade nu pentru marile tunuri pe care le-a dat, ci pentru un mizilic de cîteva mii de lei neplătiţi fiscului sau nejustificaţi în contabilitate. E frustrant, dar tot e mai bine decît să nu cadă.
 
Şi-apoi, vremurile s-au schimbat. Oricît ar fi de proaste condiţiile în închisorile noastre, la cît cheag au ei, nu cred că ies cu sănătatea aşa zdruncinată ca Al Capone după 10 ani la Atlanta, Terminal Island şi Alcatraz. Aşa că au toate şansele să se refacă, retraşi la vilele lor din Cornu, Prahova. Ba chiar să mai şi adune. Nu-i plîng.
 
Nu-i vorbă, ne-ar plăcea să vedem nişte procese corecte, să-i vedem recunoscînd, în final, în faţa evidenţei, marile hoţii, alea pentru care chiar merită să stea după gratii. N-o să avem parte. Aroganţa şi nesimţirea nu-s delicte penale.
 
Nici condamnarea unuia sau altuia dintre marii noştri mahări nu va avea vreun efect notabil asupra prevalenţei crimei organizate din societate - care Chicago, lumea s-a globalizat! Condamnarea cîte unuia dintre ei, cînd se produce, e doar un act de justiţie absolută, fără repercusiuni. Doar mai şterge din obidă. Şi nu pentru mult timp.
 
Poate va cădea şi Ponta, acum, pentru motivele astea ridicole, pentru mărunţişul cu care l-au prins - bacşiş de dat la hoteluri în Emirate. Păi, dacă doar despre asta e vorba, Ponta e parfum pe lîngă - lasă, mai bine tac. Ar mai fi şi plagiatul, dar ăla nu se mai pune, s-a uitat. Dac-ar fi cu adevărat inteligent şi cinic, asta ar trebui să spună: "Nu mi-am dat eu demisia pentru plagiatul care se vedea şi de pe lună, vorba noului ambasador la UNESCO, vreţi să mi-o dau pentru mizilicurile-astea? Vă credeam mai deştepţi". Un Adrian Năstase ar spune-o - alt calibru, altă cultură, alt stil: abia acum vedem ce-a pierdut politica românească.
 
Adevărul e că ar fi prea uşor. Bubiţe ca astea pe care i le-au găsit trebuie că au mulţi, e nevoie doar de nişte contabili cu mînecuţe care să le caute. Trebuie muncit serios ca să dai jos PSD-ul de la guvernare, mai ales după ce-a început să ia şi măsuri populare. Tare mă tem că, dacă Ponta cheamă acum oamenii în stradă, să-l apere, se umple oraşul mai ceva ca-n ianuarie 2012.
 
Iar la cît de nepricepuţi se arată cei care-l vînează pe Ponta, ce mare scofală ar fi să-şi dea demisia? Prost ar fi să şi-o dea. Doar nu i s-o încorda brusc muşchiul moral. Şi ca să-l înlocuiască cine? Ţară mică, mese puţine.

0 comentarii

Publicitate

Sus