13.07.2015
meste.ro, septembrie 2011
O destinaţie îndepărtată şi totuşi, din ce în ce mai căutată. În ultima vreme aud tot mai multe poveşti despre China. Şi bune şi rele. Unora le-a plăcut şi s-ar mai întoarce oricând, alţii în schimb nici nu vor să mai audă de China.

Oare cum va arată China pentru noi? Pentru mine şi Şerban. Eu cred că totul ţine de locul ales, de percepţie, gusturi şi aşteptări. Toată excursia asta o să înceapă pe 12 septembrie 2011 şi o dureze o lună. O să mergem întâi în Shanghai (în traducere "pe mare"), un oraş modern, dar stilat, leagănul primei colonii britanice, marcat de marile puteri ce l-au stăpânit, pe lângă englezi, de francezi, americani şi japonezi şi construit pe spatele comerţului cu opiu. O să ne plimbăm pe Bund (în traducere "debarcader nămolos") să vedem vechea faţă a oraşului, împânzit de arhitectură europeană şi noua sa faţă în Pudong, plin de hoteluri moderne şi luxoase şi instituţii financiare. De asemenea, o să mergem la muzeul Shanghai, un loc elegant ce găzduieşte o colecţie impresionantă de artă chinezească şi antichităţi.


Abia aşteptăm să descoperim şi cartierul vechilor chinezi, un talmeş-balmeş aglomerat de magazine cu suveniruri şi antichităţi, temple, printre care cel mai cunoscut este Templul lui Buddha de Jad şi alte cartiere pitoreşti, cum ar fi fosta concesiune franceză, unde de altfel o să şi stăm.

După ce o să stăm câteva zile în Shanghai o să mergem apoi în zona de sud-vest, cu avionul. De altfel o să folosim avionul de mai multe ori în această călătorie, pentru că distanţele sunt enorme, de mii de kilometri. Nu o să fie suficient însă, va trebui să folosim şi trenul şi autobuzele ca să ne deplasăm pe distanţe mai scurte.

Am ţinut neapărat să mergem în sud-vest pentru că, din câte am citit, este zona cea mai colorată a Chinei, plină de culturi minoritare şi de un peisaj ireal. Câteva dintre locurile în care o să stăm, Yangshuo, cu formaţiuni muntoase carstice, Dali, cu minorităţile Bai şi Yi, Lijiang, căminul străvechii comunităţi Naxi, sunt pe o lista de locuri care trebuie neapărat vizitate în China. Alte locuri în care o să ne aventurăm sunt Zhongdian, aşa numitul Shangri-La, Sanjiang, cu sate fortificate construite de minoritatea etnică Dong, Longsheng, cu terase de orez sub formă de spinare de dragon şi Guangzhou, numit şi Canton, al treilea oraş ca mărime din China şi locul de unde vom zbura înapoi spre casă.

Ne-am pregătit singuri toată expediţia din China, am rezervat singuri hotelurile, biletele de avion şi de tren, până şi traducătorii de care o să avem nevoie ca să înţelegem mai bine cultură locală. Pentru cei ce vor să repete figura o să scriem mai multe detalii pe parcurs. A durat cam 2 săptămâni de agitaţie pe net şi skype cu China dar a meritat din plin. Iniţial apelasem la o agenţie care vinde pachete personalizate, care însă ne-au ajutat să ne dăm seamă că ne putem descurca şi singuri, iar fără ei am redus costurile cu 50%. Să vedem însă şi ce găsim la faţă locului...

Pe data viitoare...

0 comentarii

Publicitate

Sus