19.07.2004
Pablo Neruda – arta de a scrie poeme Nemiloasele cuvinte. Sau mai bine spus, cuvintele ascuţite ca o sabie cu două tăişuri. În 12 iulie 2004 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea poetului chilian, Pablo Neruda. Câştigător al Premiului Nobel, poet al dragostei şi al compromisului, Neuda este considerat, la ora actuală, unul dintre poeţii cei mai citiţi din întreaga lume. Cartea lui, Veinte poemas de amor y una cancion desesperada (Douăzeci de poeme de dragoste şi un cântec disperat), publicată în anul 1924, la vârsta de 20 de ani, a fost vândută de-a lungul timpului într-un tiraj de aproape 10 milioane de exemplare.

Pablo Neruda (Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto) s-a născut în 12 iulie 1904 la orele 09,00 pm, pe strada San Diego (actulamente Pablo Neruda) din ParralChile dintr-un tată agricultor - Jose del Carmen Reyes, şi-o mamă profesoară – Rosa Neftali Basoalto. Neruda îşi pierde mama la doar o lună de la naştere. Doi ani mai târziu, tatăl său se recasătoreşte cu Trinidad Candia Marverde. În anul 1910, Pablo Neruda intră la Liceul de baieţi din Temuco. La 18 iulie 1917 publică pentru prima dată, în ziarul La Mañana, un articol intitulat Entusiasmo y perseverancia (Entuziasmul şi perseverenţa), articol purtând semnătura Neftali Reyes. În 30 noiembrie 1918 publică în revista CorreVuela, poemul Mis ojos ( Ochii mei ) purtând aceeiaşi semnătură, Neftali Reyes.

Din octombrie 1920 adoptă, definitiv, pseudonimul de Pablo Neruda pentru toate operele lui. În anul 1921 îl găsim la Santiago, unde frecventează cursurile Institutului Pedagogic, pentru cariera de profesor de franceză. La scurtă vreme după editarea volumului Veinte poemas de amor y una cancion desesperada, devine poetul cel mai popular din Chile. Anul 1927 avea sa-i aducă o carieră diplomatică tumultoasă, începută în calitate de consul onorific în RangunBirmania şi continuată apoi în diverse alte ţări. La 6 decembrie 1930 se căsătoreşte cu María Antonieta Hagenaar Vogelzanz, devenind, un an mai târziu, consul în Singapore. Residencia en la Tierra – o altă carte de referinţă, este publicată în 1933.

Între 1934 şi 1936 locuieşte, ca rezident, în Spania. La 5 mai 1934 este numit consul în Barcelona iar în 4 octombrie se naşte la Madrid, Malva Marina, fiica sa. În anul 1936 divorţează. Apar mai târziu carţile: Espana en el corazon – inspirată de războiul civil spaniol, Los versos del capitan, Las uvas y el viento, Canto General – 1950, Odas elementales – 1954. La începutul anilor 50, Pablo Neruda era tradus în aproape toate limbile posibile şi venerat în America Latină. A murit la data de 23 septembrie 1973, în clinica Santa Maria din Santiago de Chile, la doar 2 ani de la câştigarea Premiului Nobel pentru literatură.

În majoritatea ţărilor de sorginte iberică au avut loc o mulţime de acte comemorative dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea poetului chilian Pablo Neruda. În Spania, la Radio Naţional au fost incluse în cadrul buletinelor de ştiri, informaţii, interviuri şi reportaje despre viaţa poetului, cu intervenţia în direct a scriitorului Mario Vargas Llosa, în cadrul programului Buenos Dias. Radio 5, Radio 3 şi Ateneul din Madrid au organizat de asemenea acţiuni comemorative. Editurile spaniole au publicat diverse cărţi despre opera şi viaţa poetului.

În Chile manifestările culturale au culminat cu vizita preşedintelui statului, Ricardo Lagos, împreună cu peste 300 de invitaţi, în oraşul Parral – locul de naştere al poetului, la bordul unui tren special intitulat Trenul Poetului.

0 comentarii

Publicitate

Sus