06.08.2015
Gazeta Sporturilor, august 2015
Chris Squire. Am aflat întîmplător, căutam nu știu ce pe net. Ceva legat de muzică, o anumită muzică a unor anumiți oameni. M-a durut cînd mi-au căzut ochii pe știre, am zis că nu înțeleg, că engleza mea e precară și din cauza asta. M-a durut, dar nu imediat, ca atunci cînd te lovești și simți a doua zi că e ceva rău în tine. Chris Squire a murit după o luptă foarte scurtă și inegală cu leucemia. Ascultasem mult Yes în ultima vreme, lucruri mai vechi și foarte vechi, înregistrări mai noi. Concerte din alte timpuri, imagini pierdute și recuperate de Youtube. O nostalgie premonitorie mă îndemnase să ascult Yes. A mia oară, a zecea mia oară. Și asta de patru decenii. Fragile, Relayer, Going for the one, Tormato, Big Generator, Magnification. Iar el era mereu acolo, cu basul lui Rickenbacker 4001. La început un tînăr înalt și subțire, cu părul lung. Îmbrăcat foarte colorat. Apoi un bărbat din ce în ce mai voinic, tot pletos. Un haiduc în variantă insulară. La urmă un bunic cu părul alb ca neaua, dar foarte prezent pe scenă. Un om viu.


Nu a fost vîlvă în jurul morții lui. A ieșit din viață cu discreție, deși era un star rock. Dar era Chris Squire un star rock? Și cine era, în fond, Chris Squire? O, da, basistul de la Yes, sper că nu e nevoie să explic ce înseamnă Yes. Și cine mai era Chris Squire? Bineînțeles, vocea din spatele lui Jon Anderson. Marea voce Jon Anderson. Puțină lume știe că vocea stelară a lui Jon căpăta forță și nuanțe în momentul în care Chris și Stewe Howe, chitara solo a trupei, îl acompaniau. Îl însoțeau în călătoriile lui prin alte galaxii. Nu era acolo un simplu backing vocals, ci mult mai mult. Era corul care venea din experiența de copil a lui Squire care cîntase în coruri bisericești. Era jocul vocilor nemaiîntîlnit la alte trupe.

La fel de puțină lume știe că Squire a fost singurul component al poveștii Yes care nu a plecat nici o secundă dintre ai lui. A fost membru fondator împreună cu Anderson, în 1968. Istoria Yes și istoria muzicii rock progresive consemnează această experiență unică și emoționantă prin mesaj. Un om, Chris Squire, a cîntat, a muncit și a compus timp de 47 de ani doar pentru Yes. Nu a lipsit de pe nici un album Yes, de la nici un concert susținut de Yes, indiferent de componența formației de-a lungul anilor. Și a fost acolo la Yes un du-te vino care poate că a asigurat și supraviețuirea, și revenirea la marea muzică după compromisurile din anii '80. Squire a fost trunchiul experienței muzicale Yes. Și rădăcina, și rodul acesteia.

Există o minunăție de piesă în albumul Magnification în care Chris Squire face vocea. Se numește Can You Imagine. Ascultați-o și veți înțelege. Totul.

0 comentarii

Publicitate

Sus