26.07.2004
FEDROM este o instituţie non-guvernamentală recent constituită în Spania, la Madrid, care reprezintă interesele românilor aflaţi în teritoriul iberic indiferent de statul pe care-l au din punct de vedere legal. Se ştie deja că mai mult de jumătate din românii aflaţi pe teritoriul spaniol sunt în situaţie ilegală din punctul de vedere al reglementărilor juridice aflate in vigoare. Se estimează că există în prezent peste 500.000 de români în Spania dintre care mai mult de 100.000 în comunitatea de Madrid, mai precis în zona coridorului de Henares. Alcala, San Fernando, Coslada, Torrejon şi Arganda del Rey sunt localităţile în care procentajul este extrem de ridicat.

În aceasta idee, o delegaţie formată din: Doina Fagădaru, preşedinta Asociaţie rumano-hispana Romania, Miguel Fonda Ştefănescu, vice-preşedintele Asociaţiei România - recent ales preşedinte al FEDROM (Federaţia Asociaţiilor de Imigranţi Români din Spania) - reprezentat permanent în Forumul pentru Imigraţie al Spaniei şi Mircea Cârpaci, preşedintele Asociaţiei RROM Madrid – asociaţie pentru integrarea ţiganilor, a participat, marţi 20 iulie 2004 la o reuniune în cadrul Primariei Madrid, cu purtătoarea de cuvant a grupului municipal PSOE, Trinidad Jimenez, deputată în Parlamentul Naţional şi secretară pentru relaţii internaţionale în cadrul PSOE. La reuniune au participat de asemenea consilierii Pedro Sanchez şi Pablo Garcia.

Întâlnirea a durat câteva ore pe parcursul cărora s-au discutat problemele pe care le prezintă fenomenul imigraţiei româneşti din Spania. Trinidad Jimenez a pus câteva întrebări legate de dificultăţile pe care le întâmpină cetăţenii români care muncesc pe teritoriul spaniol. Doina Făgădaru şi Miguel Fonda Ştefănescu, au vorbit despre situaţia permiselor de circulaţie româneşti care nu sunt deocamdată convalidate pe teritoriul spaniol, neexistant până la acestă dată vreun acord sau convenţie semnată între cele două guverne, despre actele de studii care sunt supuse unui proces de convalidare foarte sofisticat, despre necesitatea organizarii unor puncte de informare pentru cetăţenii români care intră pe teritoriul spaniol pentru prima dată şi care pot deveni victime ale diverselor tipuri de înşelăciune practicată frecvent printre imigranţi, despre intenţiile asociaţiilor româneşti de a participa activ în cadrul unor programe de integrare susţinute la nivel guvernamental, despre Casa România – un proiect ambiţios de înfiinţare a unui Centru Cultural Românesc.

Mircea Cârpaci a adus in discuţie dificultăţile pe care le-a întâmpinat asociaţia pentru a intra în contact cu membrii comunităţilor de ţigani aflate în diverse cantonamente regionale. Trinidad Jimenez a promis întreg sprijinul său pentru susţinerea proiectelor prezentate şi s-a arătat foarte deschisă la dialog, meţionând interesul crescând al autorităţilor spaniole asupra soluţionării fenomenului imigraţiei clandestine şi a asigurat că membrii Guvernului Spaniol lucrează deja intens la elaborarea unor norme juridice care să reglementeze situaţia imigranţilor aflaţi neregulamentar pe teritoriul spaniol, norme care vor fi făcute publice în toamna acestui an.

De asemenea, recent, Caja España a anunţat disponibilitatea acordării de credite pentru cetăţenii români aflaţi pe teritoriul spaniol indiferent de situaţia lor legală. Pentru informaţii suplimentare cu privire la facilităţile oferite de Caja España, se poate lua legătura prin e-mail cu preşedintele FEDROM – Miguel Fonda Ştefănescu:
[email protected]

0 comentarii

Publicitate

Sus