15.02.2016
Suplimentul de cultură, februarie 2016
Actualitate

ANALIZĂ: Trei luni cu o nouă echipă la Ministerul Culturii: Va câştiga Vlad Alexandrescu pariul reformei în domeniul cultural?
de Eli Bădică
În urmă cu aproape trei luni (pe 17 noiembrie 2015), Vlad Alexandrescu era numit ministru al Culturii în Guvernul Dacian Cioloş. A acceptat funcţia imediat şi, conform repetatelor sale discursuri, a conştientizat, a priori investirii, că mandatul său va trebui să reflecte profesionalism şi eficientă, dat fiind timpul limitat. În esenţă, la o primă vedere, Vlad Alexandrescu a venit cu o viziune clară, aceea de a reface credibilitatea Ministerului Culturii în raport cu actorii culturali, de a crea o punte de comunicare şi o colaborare reală între aceştia. Din noiembrie şi până astăzi, au existat numeroase dezbateri în zona administrativă culturală, discuţii "neuzuale" în contextul ultimilor ani şi care au stârnit reacţii puternice.
Citiţi întregul articol...


Interviu

Interviu cu scriitoarea Doina Jela: "Trebuie să scriem despre ce ne doare cel mai tare"
de Eli Bădică
Villa Margareta este un roman dens, complex, cu o construcţie cum rar îţi e dat să citeşti (şi să priveşti), câteva personaje fără asemănare în literatura noastră, o carte care te munceşte, te derutează, te emoţionează. Iar la final rămâi cu senzaţia că a meritat din plin să parcurgi această călătorie literară alături de personajul Doina Jela. Aşadar, prima carte de ficţiune a jurnalistei, editoarei, traducătoarei şi scriitoarei de nonficţiune Doina Jela a devenit un prilej de neratat pentru un dialog cu autoarea.
Citiţi întregul articol...


Carte

Jazz teologic: Radu Vancu
de Doris Mironescu
La acest cvartet de jazz care comentează Tora m-am gândit parcurgând ultima carte a lui Radu Vancu, 4 A.M. Cantosuri domestice, în care imaginile par să urmeze serii interpretative, ca în jazz, cu o dispoziţie metafizică evidentă, totul ţinând de o tehnică poetică extrem de coerentă şi de productivă. În acest volum, diferitele virtuozităţi din poezia lui Vancu de până acum ajung la maturitate şi se aşază alături unele de altele, completând portretul unuia dintre cei mai importanţi poeţi de azi.
Citiţi întregul articol...


Avanpremieră

Stefan Zweig - Frica •  Scrisoare de la o necunoscută
Când Irene coborî scările ce duceau la apartamentul amantului ei, fu cuprinsă din nou de o frică absurdă. Dintr-odată, un cerc negru începu să i se rotească în faţa ochilor, genunchii îi amorţiră îngrozitor şi fu nevoită să se ţină de balustradă ca să nu cadă. Nu era prima oară când îşi luă inima în dinţi şi făcea acea vizită periculoasă, iar atacul acesta de panică nu reprezenta nicidecum o noutate pentru ea. Oricât se îmbărbăta, de fiecare dată când se pregătea să plece acasă, cădea pradă, fără să ştie de ce, unor astfel de atacuri de panică ridicole şi fără sens. În schimb, drumul către locul întâlnirii era mult mai uşor.
Citiţi întregul articol...


Opinii:

Culegătorul de harfe

Gheorghe Crăciun: o altă întâlnire
de Andrei Crăciun
Prima oară am auzit de Gheorghe Crăciun într-o circumstanţă cu nuanţe tragice. Era sfârşitul lunii ianuarie, anul 2007. Tatăl meu suferise în acea dimineaţă un accident rutier. Nu aveam veşti dinspre el. Ştiam doar că fusese ceva serios, un post local de televiziune difuzase deja imagini. Fuseseră acolo cei de la descarcerare. Ce să mai speri?
Citiţi întregul articol...

Întâmplări şi personaje

Scrisoare deschisă către Muzeul Naţional al Literaturii Iaşi
de Florin Lăzărescu
Domnule Lungu, nu ţi-ar fi ruşine, nu mai vrei să faci FILIT pe Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi?! Vrei fundaţie?! Ce contează că astă-toamnă s-a promis şi s-a votat în plen înfiinţarea unei fundaţii care să se ocupe de organizarea FILIT? Între timp, s-a rezolvat: nu se poate. Aşa că uite cum se face. Se baga frumos banii ăştia care nu pot fi cheltuiţi în bugetul vostru şi tu cu oamenii tăi din muzeu faceţi ce nu se poate: cel mai mare festival de literatură din estul Europei. Şi poate reuşiţi să aduceţi nişte laureaţi Nobel. Vedeţi voi cum vă descurcaţi.
Citiţi întregul articol...

Românii e deştepţi

Dar cu ţigara electronică ce-aţi avut?
de Radu Pavel Gheo
Într-o ţară în care statul le ia înapoi cetăţenilor, prin taxe şi impozite, aproape jumătate din câştigul lor anual, cea mai comentata măsură din ultimele luni a fost legea ce interzice fumatul în spaţiile cu destinaţie publică. Cumva, pare normal, fiindcă e vorba de o plăcere - sau un viciu -, adică unul dintre puţinele lucruri care sensibilizează o populaţie apatică dintr-un stat aproape eşuat. Şi-apoi fumatul e viciul cel mai demonizat al epocii noastre, echivalent al păcatului capital din Evul Mediu, doar că în cheie laică, pe potriva "religiei trupului" în care trăim.
Citiţi întregul articol...

Vagonul cu vorbe

Defăimarea lui Dragnea şi procentele PSD
de Florin Gheţău
Tevatură mare pe subiectul cu legea defăimării, proiect iniţiat de Liviu Dragnea. Să admitem că documentul anunţa doar bune intenţii şi că orice putere democratică din România nu va deschide seria abuzurilor. Ce te faci însă dacă alegerile parlamentare ar fi câştigate la un moment dat de către un partid populist, gen PRM, PPDD etc.? Ce garanţie există că partidul care va guverna în 2023 sau 2027 nu va folosi în mod discreţionar legea care chipurile promovează acum demnitatea umană şi toleranţa faţă de diferenţele de grup? Niciuna.
Citiţi întregul articol...

Rockin' by myself

Elegie pentru generaţia mofluză
de Dumitru Ungureanu
Istoria culturii e, s-ar zice, un şir incomplet de generaţii. Răscolind repede prin memorie, îmi vin sub tastatură câteva mai celebre: generaţia de la 1848 (probabil prima cu adevărat universală, ştiind că revoluţia ce poartă sigla acelui an s-a întins în toată Europa); generaţia '98 spaniolă; generaţia Primului Război Mondial (cu socialiştii în prim-plan); generaţia pierdută, ai cărei reprezentanţi, adunaţi din toată lumea, şi-au băut inteligenţa şi talentul în Parisul anilor 1920; generaţia trăiristă de la noi, sincronizată cu alte facţiuni europene, de dreapta şi de stânga, ostenind împreună pentru munţii de cadavre ai celui de-Al Doilea Război total.
Citiţi întregul articol...

Scrisoare pentru melomani

De la Facebook citire până la... istorie
de Victor Eskenasy
Reţelele de socializare, de genul Facebook-ului, chiar dacă nu sunt nici pe departe spaţiul cel mai potrivit pentru a intra în profunzimea lucrurilor, au calitatea de a stimula uneori o privire mai atentă asupra unui fenomen sau a unei persoane, graţie unui schimb ad-hoc de impresii sau de idei. Domeniul muzical, aş spune, este unul privilegiat, dat fiind numărul mare de melomani, critici muzicali, editori de discuri şi muzicologi de calitate care împărtăşesc opinii, atrag atenţia asupra unor interpretări şi interpreţi şi mai ales reacţionează la anumite postări cu aprecieri de o valoare îndoielnică, forţând clarificări asupra unor personaje sau idei fetiş.
Citiţi întregul articol...

Datul în spectacol

24 de ore cu Jan Fabre. Pe Muntele Olimp
de Oltiţa Cântec
Real-time performances sau living installations sunt sintagmele pe care Jan Fabre le foloseşte când se referă la creaţiile sale din zona teatrului, dansului, artelor decorative, performance-ului. Cea mai recentă năstruşnicie performativă a lui Jan Fabre e un spectacol care durează 24 de ore! Mount Olympus/ Muntele Olimp e o călătorie artistică spre originile mitologice ale Europei, o lume populată de eroi ai culturii greceşti unde, sub coordonarea unui simpatic supraponderal Dionysus, dăm peste Hecuba, Eteocle, Odiseu, Oedip, Phaedra, Hippolit, Hercules, Electra, Oreste, Medeea, Antigona, Ajax, Iocasta, Cassandra, Prometeu, Agamemnon şi alţii. Citiţi întregul articol...

De veghe în lanul de cultură

Toate discuţiile despre sărbători împrumutate într-un singur text
de Mădălina Cocea
Cine mai auzise de Dragobete până când nu a apărut moda Zilei Îndrăgostiţilor? Cine, în copilărie, în Noaptea Sfântului Andrei se gândea la strigoi? Ştiţi, de asemenea, ce nu este românesc şi a fost împrumutat din Occident? Bradul de Crăciun. Şi colindele. Parcă nu a fost aşa de rău. Sfântul Valentin şi Halloween ne dau ocazia să facem ceva destul de rar: să ne gândim la sentimente. La iubire şi la frică. Parcă tare bine ar fi să mai creăm o fisură în conştiinţa noastră naţională şi să adoptăm şi ziua aceea în care toată lumea se gândeşte la recunoştinţă.
Citiţi întregul articol...

Timpuri noi

Convorbiri cu Nicolae Manolescu
de Daniel Cristea-Enache
- Literatura la care are acces astăzi marele public este una mediatică, ca şi realitatea politică şi socială. Prin urmare, falsă şi imposibil de verificat în absenţa publicaţiilor literare, care, de bine, de rău, mai ţin sus ştacheta valorii. Doar că ele au tiraje confidenţiale. Nu pot lupta cu monstrul cu multe capete al mass mediei.
Citiţi întregul articol...


Internaţional:

Beyoncé, versiunea politizată, stârneşte manifestaţii publice
de Dragoş Cojocaru
Faimosul pop star american evită interviurile. Prezenţa ei la ultimul Super Bowl, o adevărată declaraţie politică, a stârnit un val de reacţii furioase în SUA. Cei care se declară "anti-Queen Bey" vor să manifesteze acum contra prestaţiei sale la finala campionatului american de fotbal, în faţa sediului Naţional Football League.
Citiţi întregul articol...

Ce se mai citeşte la Harvard?
de Dragoş Cojocaru
În SUA, studiile sunt foarte scumpe, mai ales pentru cei care merg la Harvard, Yale sau celelalte opt universităţi istorice grupate în exclusivistul club de elită numit Ivy League, scrie "Washington Post". "Aţi putea economisi mulţi bani doar citind aceleaşi cărţi ca studenţii acestor universităţi", scrie publicaţia americană.
Citiţi întregul articol...

Harry Potter se întoarce în librării
de Dragoş Cojocaru
Deşi, la vremea respectivă, J.K. Rowling a insistat că saga lui Harry Potter s-a încheiat odată cu volumul Harry Potter şi Relicvele Morţii, o nouă carte ce îl are ca protagonist pe vrăjitorul de la Hogwarts va apărea în librăriile occidentale în luna iulie 2016.
Citiţi întregul articol...

Star Trek, pe mâna "părintelui" lui Hannibal
de Dragoş Cojocaru
Fiindcă 2016 este "Anul Star Trek" (se împlineşte jumătate de secol de la debutul faimoasei francize), postul CBS lucrează la lansarea unei noi serii Star Trek pe micile ecrane.
Citiţi întregul articol...

Spielberg încearcă realitatea virtuală
de Dragoş Cojocaru
Celebrul regizor lucrează în prezent la un proiect cinematografic legat de "ultimul răcnet" în materie de tehnologie, imaginile immersive. Cineastul Robert Stromberg, specialist în efecte speciale, a anunţat acest lucru în timpul ultimei ediţii a Festivalului Sundance. "Compania mea, VRC, lucrează cu Steven Spielberg la un proiect conceput în mod exclusiv pentru realitatea virtuală", a declarat Stromberg.
Citiţi întregul articol...

Berlinala plânge soarta refugiaţilor
de Dragoş Cojocaru
Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin şi-a propus ca în acest an să se concentreze asupra celui mai mare val migrator de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.
Citiţi întregul articol...

Fast food

Film

Capete tari
de Iulia Blaga
Lansarea lui Concussion pe marile ecrane din România poate aduce mai aproape una dintre temele presante ale Oscarurilor din 2016 - a existat sau nu discriminare rasială când Academia Americană de Film şi Televiziune (AMPAS) a decis nominalizările? Will Smith, care a fost nominalizat pentru rolul din Concussion la Globul de Aur, dar nu şi la Oscar, a anunţat că nu va fi prezent, împreună cu soţia sa, Jada Pinkett-Smith, la ceremonia din 28 februarie.
Citiţi întregul articol...

Voi n-aţi întrebat, FĂRĂ ZAHĂR va răspunde

Pe veci cinefil
de Bobi
Păi să vă spun cum s-a întâmplat. Mă rog, vă spun doar detaliile care interesează în acest articol, că nu are rost să inventez lucruri în plus. Era un cimitir ca multe altele, amplasat la margine de oraş. Din acela cu cruci mai mari şi mai mici, în funcţie de cum au avut oamenii bani sau cât de fuduli erau. Că, de exemplu, dacă vecinul tău de parcelă i-a făcut bunicului un monument din marmură neagră, nu poţi să stai cu mâinile în sân. Trebuie să te împrumuţi de undeva, să stai în limba, nu ştiu ce să faci, dar să aduni bani ca să ridici şi tu un monument din marmură neagră, măcar cu un centimetru mai înalt.
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus