14.03.2016
Suplimentul de cultură, martie 2016
Actualitate
 
Sinteză: lumea literară, împărţită de Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere - Uniunea Scriitorilor din România, între "iresponsabilitate colectivă" şi "epurări ideologice"
de Eli Bădică
De (aproape) trei săptămâni, presa culturală autohtonă tratează, printre altele, cu titlul de "scandal", un subiect care pare desprins din paginile de literatură science-fiction: Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere (CMSE) a Uniunii Scriitorilor din România şi deciziile de sancţionare şi avertizare luate de această "instanţă de judecată" în urma unei întruniri de pe data de 23 februarie 2016. Raportul CMSE a fost publicat pe site-ul USR pe 25 februarie, iar prima reacţie, promptă, a fost a scriitorului şi jurnalistului Florin Iaru, unul dintre membrii USR direct afectaţi de raportul cu pricina. Numeroşi oameni de cultură s-au arătat surprinşi şi indignaţi de existenţa unei astfel de comisii şi şi-au exprimat public îngrijorarea cu privire la încălcarea libertăţii de exprimare, un drept fundamental al democraţiei.
Citiţi întregul articol...
 
Un semn de normalitate: întâlnirea informală a ministrului Culturii cu jurnaliştii
de Eli Bădică
Marţi, 8 martie 2016, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a invitat jurnaliştii la o întâlnire informală la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti. Sub titulatura "Mic-dejun cu Ministrul Culturii", iniţiativa acestuia a fost foarte bine primită şi apreciată - nu numai în rândul jurnaliştilor. Nu a fost inedită numai propunerea de întâlnire cu jurnaliştii, ci şi modalitatea pe care Biroul de Presă al Ministerului Culturii a ales-o pentru a-i chema la acest mic-dejun de lucru: social media.
Citiţi întregul articol...

Note de călătorie
 
Ţara mangoului răsare
de Desiree Halaseh
Cu un ochi leneş şi un picior cam şubred, care îl face să şchiopăteze amintindu-mi vag de Richard al III-lea, Alehandro se aburcă în taxiul galben cu direcţia Yumuri. E dimineaţa şi iar am ratat trezirea, sunt în întârziere, ca de obicei, dar promisiunea unei mici excursii de o zi în locul unde răul întâlneşte oceanul mă însufleţeşte peste măsură. De când ne-am instalat în casa vărului său, Alehandro nu ne-a dat răgaz o clipă: parcuri naţionale, escaladări pe munte, tururi cu bicicleta, junglă şi şopârle, plantaţii de cacao şi cafea, toate la un super-preţ, pentru ambiţiile noastre turistico-sportive.
Citiţi întregul articol...
 
Carte
 
Exotismul live de altădată
de Marius Miheţ
Celebru în perioada interbelică şi uitat astăzi, se poate spune despre Mihai Tican Rumano că a trăit câteva vieţi. A călătorit enorm, iar experienţele lui au devenit cărţi, autorul fiind convins de faptul că gestul său hrăneşte imaginarul mai mult decât flămând al epocii. Drept e şi că spaniolii au beneficiat primii de reportajele lui, fiind ulterior prezentat şi cititorilor români, graţie lui Cezar Petrescu.
Citiţi întregul articol...
 
Opinii:

Culegătorul de harfe
 
Amantele. O autopsie
de Andrei Crăciun
Elfriede Jelinek nu este neapărat o scriitoare la modă, ceea ce nu înseamnă că literatura ei nu este teribilă. Dimpotrivă. Doamna Elfriede Jelinek a primit, de altfel, Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 2004. Nu a catadicsit să se prezinte la Stockholm, pentru marea ceremonie de decernare. Motivaţia domniei sale merită reţinută: nu îi plac festivităţile, nu se consideră pregătită să suporte rigorile unui asemenea eveniment social, mai mult a precizat că s-ar fi simţit, de-a dreptul, ameninţată de o asemenea corvoadă. Găsesc perfect justificată atitudinea dumisale.
Citiţi întregul articol...
 
Întâmplări şi personaje
 
Nu te supăra, frate!
de Florin Lăzărescu
Nea Vatră mi-a trântit poarta în nas, semn că nu-i loc de-ntors, că nu are chef de vorba lungă:
- Vii la mine cu o undiţă bună - băţ drept de alun, nailon gros să ţină măcar vreo cinci kile, cange cu cel puţin trei cârlige - şi mai vedem.
M-am enervat rău de tot. Auzi tupeu la el, cange cu cel puţin trei cârlige! La cum arată poarta pe care mi-o trântise în nas, trei pari şi două scânduri, încăpea vaca prin gaură! Nici nu era în stare să aibă un acoperiş pe care să nu-l dovedească de fiecare dată ploaia şi el voia nailon gros şi băţ drept de alun!
Citiţi întregul articol...
 
Românii e deştepţi
 
Pomanagiii Revoluţiei
de Radu Pavel Gheo
Au trecut douăzeci şi şase de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi, ca un făcut, lista cu "luptătorii cu rol determinant" din acele momente istorice s-a îmbogăţit cu aproape două mii de persoane. Nici nu-i de mirare: doar suntem o ţară de revoluţionari. Am ţinut capul plecat şi am mâncat ideologie comunistă mai bine de patru decenii, dar în sinea noastră am fost mereu revoluţionari. Iar dacă putem fi şi plătiţi pentru spiritul ăsta revoluţionar - nu cu mult, cu vreo două mii de lei acolo, să mănânce şi gura revoluţionarului ceva -, atunci aşa să fie. Trăiască România democrată şi luptătorii ei cu rol determinant!
Citiţi întregul articol...
 
Vagonul cu vorbe
 
Valul care poate răsturna jocul politic
de Florin Gheţău
Şase parlamentari UNPR au trecut la PSD. S-a întâmplat în această săptămână. Acu\' ceva timp, un astfel de eveniment făcea înconjurul presei. Trădătorii erau arătaţi cu degetul, numele lor era scris cu majuscule şi se tocmeau analize care mai de care mai sofisticate. În 2016, trecerea a şase parlamentari de la un partid la altul e un eveniment banal. Aproape că nu mai e o ştire. Nu interesează pe nimeni, nu face rating. Încă o trădare. A suta întâmplare de acest gen. Şi ce-i cu asta? Nu va fi ultima, traseiştii reprezintă o specie inepuizabilă.
Citiţi întregul articol...
 
Rockin' by myself
 
41/2
de Dumitru Ungureanu
Când vine vorba despre Steven Wilson şi muzică, aşteptările mele se concentrează pe cuvântul surround. Am mai spus-o, cred: de când am luat contact cu realizările sale în formatul ăsta puţin promovat de marile case de produs hituri, nu muzică, parcă mi s-a ridicat o povară de pe creier. Până atunci mă străduisem, folosind softuri de computer, nu vreo consolă dedicată, să remixez pe şase canale diferite piese celebre sau numai plăcute mie.
Citiţi întregul articol...

Scrisoare pentru melomani
 
Un destin şi o voce muzicală din Cernăuţi: Edith Silbermann
de Victor Eskenasy
"Nu aveam ureche perfectă; aveam o mână mică, cu insuficientă deschidere pentru a putea să cânt corect, de exemplu, Toccatele lui Bach sau La Campanella lui Liszt, dar eram muzicală şi puteam să cânt chiar foarte bine Mozart, Chopin sau Debussy." Aşa se prezintă cititorului, în memoriile ei, apărute la sfârşitul anului trecut, la Editura Wilhelm Fink, în Germania, Edith Silbermann, autoarea volumului Cernăuţi - oraşul poetului. Viaţa unei familii din Bucovina (1900-1948). Amintirile au fost editate şi completate de profesoara Amy-Diana Colin, de la Universitatea din Pittsburgh, nepoata de soră a autoarei, cu un amplu aparat critic şi cu două discuri compact conţinând extrase din recitaluri de cântece evreieşti de epocă şi de poezie, realizate de Edith Silbermann în Germania, după plecarea ei din România, în 1963.
Citiţi întregul articol...
 
Datul în spectacol
 
Din cuferele teatrului
de Oltiţa Cîntec
Căutând în arhiva proprie notiţele referitoare la un spectacol văzut în urmă cu câţiva ani, am dat întâmplător şi peste alte însemnări mai vechi, a căror lectură mi-a făcut plăcere. Vi le împărtăşesc şi mă "dau în spectacol" abordând câteva chestiuni gen "ştiaţi că?" din istoria uitată a artei scenice.
Citiţi întregul articol...
 
De veghe în lanul de cultură
 
America îmbinată
de Mădălina Cocea
Se întâmplă rar ca vedetele să vorbească la unison despre ceva. Imense prăpăstii se cască între cei care apreciază pozele nud ale lui Kim Kardashian şi cei care le condamnă; între muzicienii care o susţin pe Taylor Swift în lupta ei contra serviciilor de streaming şi cei care consideră că ascultatul muzicii trebuie să fie gratuit; între actorii care s-au ridicat în picioare când Patricia Arquette a cerut drepturi salariale egale pentru bărbaţi şi femei şi cei care au îndemnat-o să o lase mai moale cu feminismul.
Citiţi întregul articol...
 
Idei pe contrasens
 
Dacă TVR ar avea bani de filme, ar cumpăra Misiune imposibilă
de George Onofrei
Pe tot parcursul săptămânii trecute, TVR a organizat mai multe dezbateri interesante în prime-time. Din nefericire, televiziunea publică a ajuns în situaţia ingrată ca subiectul de talk-show să fie ea însăşi. Oameni din instituţie, analişti de media, politicieni au încercat să desluşească ce se poate face pentru ca TVR să aibă un viitor pe piaţa media din România. Sau cel puţin un viitor, de oricare fel ar fi el. Dincolo de pierderea masivă de audienţă, TVR se confruntă în ultimul timp cu uriaşe probleme financiare, dar şi editoriale. Spre lauda preşedintelui director general interimar, Irina Radu, ne aflăm într-o fază în care s-a încercat dinspre televiziune lansarea unei dezbateri care să nu mai pună batista pe ţambal - nici în faţa Parlamentului şi nici în faţa opiniei publice.
Citiţi întregul articol...
 
Fast food
 
Film
 
La mare, la soare
de Iulia Blaga
A Bigger Splash e un remake după La Piscine (1969), de Jacques Deray. Luca Guadagnino a păstrat acţiunea şi numele personajelor, dar a mutat povestea de pe Coasta de Azur pe insula Pantelleria din Italia. Rolurile interpretate odinioară de Romy Schneider, Alain Delon, Maurice Ronet şi Jane Birkin sunt preluate de Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes şi Dakota Johnson. E al treilea film pe care Guadagnino şi Swinton îl fac împreună (precedentul a fost Io sono amore, 2009). A Bigger Splash a fost selecţionat la Veneţia anul trecut, fiind distins cu două premii mai mici - unul pentru coloana sonoră, al doilea pentru buget inovativ (!).
Citiţi întregul articol...
 
Voi n-aţi întrebat, FĂRĂ ZAHĂR vă răspunde
 
Patruzeci de pahare
de Bobi
M-am născut în Dorohoi. Asta nu înseamnă că provin dintr-un mediu în care se bea mult. Sau cel puţin, nu este relevant acest aspect. Ci faptul că se bea cumpătat. Este vorba de un antrenament prelung, în urma căruia ajungi să poţi consuma cantităţi considerabile de alcool, fără să te îmbeţi. Cum sunt şi cele patruzeci de pahare de pe nouă martie. Păi, nu a spus nimeni că ar fi patru sute. Sunt doar patruzeci, adică pe nouă martie trebuie, conform tradiţiei, să bem mai puţin decât în restul anului. Ştiu, am fost arogant, dar chiar în timp ce scriam acest prim paragraf, am băut fix opt stăcănele de rachiu şi nu am nici pe dracu\'.
Citiţi întregul articol...
 
Avanpremieră:
 
Nicolae Strâmbeanu - Vineri seara într-o vale cu lupi
 
- Deirdre, crezi în Dumnezeu?
- Îl văd... Ne binecuvântează sau ne dojeneşte din cer ca bunicul din partea mamei... Abia dacă mi-l amintesc, dar mi s-a spus că făcea numai lucruri bune. Tu te îndoieşti de El?
- Da.
- Doamne Sfinte! Ţine-ţi gura dacă nu vrei să atârni în ştreang sau să fii chinuit cu foc!
Era ziua-n amiaza mare şi totuşi am dezgolit-o şi m-am bucurat de făptura ei primitoare. Departe, alte calfe ciocăneau pietre ori lemn şi îmi aminteau sfârşitul chiar dacă în jur târâiau cosaşi şi fâlfâiau fluturi.
Citiţi întregul articol...
 
Internaţional:
 
Binge-watching: cum îţi poate face rău House of Cards
de Dragoş Cojocaru
Ultimul sezon, foarte aşteptat, al serialului House of Cards a fost lansat zilele trecute de postul Netflix, milioanele de fani având posibilitatea de a-l vedea în întregime, într-un unic maraton ce le va consuma un weekend întreg. Chiar dacă ei nu ştiu că machiavelicul preşedinte SUA, interpretat de Kevin Spacey, îi poate îmbolnăvi, la propriu.
Citiţi întregul articol...
 
Cum scurtează internetul titlurile hiturilor
de Dragoş Cojocaru
Conform unei analize a clasamentelor Billboard, care a fost realizată de către Priceonomics, astăzi există cu 75% mai multe şanse ca un titlu de melodie dintr-un singur cuvânt să figureze pe lista marilor hituri decât în anii \'60.
Citiţi întregul articol...
 
Al cincilea Beatle a încetat din viaţă (Urzeala tronurilor continua)
de Dragoş Cojocaru
Supranumit al cincilea membru al formaţiei Beatles, legendarul George Martin, producătorul şi mentorul faimosului cvartet, a încetat din viaţă săptămâna trecută, la vârsta de 90 de ani.
Citiţi întregul articol...
 
Fraţii Wachowski s-au transformat în surori
de Dragoş Cojocaru
La câţiva ani de când fratele său, Larry, a anunţat că şi-a schimbat sexul devenind Lana, regizorul Andy Wachowski a anunţat zilele acestea că şi el a urmat aceeaşi cale, devenind Lilly.
Citiţi întregul articol...
 
Soumission, un mare succes teatral în Germania
de Dragoş Cojocaru
Ultimul roman, foarte controversat, al lui Michel Houellebecq, Supunere, adaptat ca piesă de teatru, are un foarte mare succes în oraşele din Germania. O primă adaptare a cărţii (în care un preşedinte musulman ajunge la putere în Franţa anului 2022) se joacă cu casa închisă la Hamburg şi Dresda, premiera unei alte adaptări a avut loc weekendul trecut, iar o a treia versiune este prevăzută să aibă premiera la Berlin, la sfârşitul lui aprilie.
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus