30.05.2016
Suplimentul de cultură, mai 2016
Actualitate

Autorul Întoarcerii huliganului, aniversat la 80 de ani: Un puzzle numit Norman Manea
de Eli Bădică
Cu puţin timp în urmă, anunţam în paginile "Suplimentului de cultură" sesiunea aniversara "Norman Manea - o viaţă", organizată pentru a sărbători, într-o manieră deosebită, cei 80 de ani pe care scriitorul îi va împlini în iulie anul acesta. Evenimentul a avut loc luni, 23 mai 2016, în Sala "Ion Heliade Rădulescu" a Bibliotecii Academiei Române. Au fost zece ore pline (9.00-19.00) în care s-a vorbit despre omul şi scriitorul Norman Manea. Cei peste treizeci de invitaţi romani şi străini s-au bucurat la unison de prezenţa la Bucureşti, l-au omagiat pe Norman Manea cu discursuri pregătite sau improvizate, au depănat amintiri, au discutat critic despre opera acestuia, l-au felicitat pentru ziua de naştere. Deşi s-a desfăşurat într-o instituţie publică şi într-o sală unde se ţin de obicei evenimente oficiale, sesiunea aniversară mi s-a părut că a avut mai degrabă un aer intim, mi-a semănat cu o întâlnire cordială între prieteni. Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt pentru a descrie "Norman Manea - o viaţă", atunci acesta ar fi, cu siguranţă, "măgulitor". Şi asta pentru că absolut toţi cei prezenţi au folosit numai superlative alăturate numelui lui Norman Manea.
Citiţi întregul articol...

Cannes 69: Un palmares cu cântec... şi cu Mungiu
de Iulia Blaga
Şi s-a mai dus un Cannes. În avionul de întoarcere de la Nisa, împreună cu Gloria Sauciuc şi Alin Ludu Dumbravă, ne cruceam cât de rapid a trecut în acest an festivalul. La mine totul a fost pe repede-înainte. Numai în ultimele două zile am reuşit să merg pe alt traseu decât hotel-palatul festivalului şi retur, de la 8 dimineaţa până după 9 seara. Singurul regret personal: nu am prins deschisă piscina de la hotel în nici o zi. Cea mai mare bucurie personală: întâlnirea de gradul trei cu un pescăruş pe care l-am hrănit cu kebab ca să nu mi-l fure (am şi poze în care e la juma' de metru de mine, precum şi un filmuleţ în care atacă o pisică, adică un rival la masă).
Citiţi întregul articol...

Cronică de carte

Ţăranii sub asediu
de Codruţ Constantinescu
Rămânem la mai vechea noastră opinie: colecţia "Historia" din cadrul Editurii Polirom reprezintă unul dintre cele mai semnificative eforturi întreprinse de vreo editură de la noi în domeniul reconfigurării şi îmbogăţirii istoriografiei româneşti, atât cu ample volume scrise de istorici români, cât şi cu tomuri care sunt redactate de autori străini şi care au subiecte româneşti, dar şi de istorie universală - nu trebuie uitat că istoria nu se rezumă doar la spaţiul carpato-danubiano-pontic. Din penultima categorie enunţată face parte şi volumulTaranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii în România (1949-1962), o frescă minuţioasă a fenomenului colectivizării, carte scrisă de istoricii americani Gail Kligman (profesor la UCLA) şi Katherine Verdery (profesor la CUNY).
Citiţi întregul articol...

Opinii:

Culegătorul de harfe

Inocenţa
de Andrei Crăciun
Muzeul inocenţei, de Orhan Pamuk, e o carte care salvează încă o dată această ipoteză tulburătoare: iubirea şi fericirea chiar pot exista. Eram tânăr, eram student şi nespus de sărac pe-atunci. Trăiam din nimic, la o periferie de Bucureşti, şi nu făceam mare lucru în afara lecturii ziarelor şi a cărţilor. Traversasem cel puţin o iubire cât o catastrofă nucleară şi eram departe de a înţelege, cu toată înţelepciunea, că tragedia omului de pe pământ este, atât de des, că iubirea este doar o compatibilitate. Visăm, totuşi, mult şi în zori uităm tot ce am visat.
Citiţi întregul articol...

Întâmplări şi personaje

Foileton: Senzaţionalele aventuri ale celebrului detectiv particular Juanito William Bond (4)
de Florin Lăzărescu
Din episoadele trecute (povestea întreagă pe www.suplimentuldecultura.ro): Juanito, un detectiv particular lăudăros, află că a murit şi, până să i se înalţe sufletul la cer, îşi investighează propria moarte. Am trecut fără mari probleme pe lângă Yusuf. Îl preocupau alte griji. Încă puţin şi termina de ros piciorul de la fotoliu. Încercase şi cu lesa, dar n-a ţinut faza. Nici n-avea cum. Era un lanţ oţelit. Mi s-a părut cel mai potrivit moment să-l conving că putem găsi o limbă comună.
Citiţi întregul articol...

Românii e deştepţi

România care este
de Radu Pavel Gheo
În curând, cândva, vin alegerile locale. Şi pentru prima oară după mulţi ani, nu mai ştiu data exactă. Pentru prima oară, nu mă mai interesează. Ar putea fi şi pentru prima oară când nu merg la vot. Am un sentiment acut al inutilităţii gestului meu democratic. Ştiu că nu aşa se construieşte democraţia, că ar fi un gest defetist, că lumea nu se poate schimba dacă nu ne implicăm în schimbarea ei, că, dincolo de rezultate, votul este o dovadă de maturitate democratică, iar un bun cetăţean merge la vot, oricât de dezamăgit ar fi de societate. Ştiu toate astea şi le-am spus şi scris eu însumi de zeci de ori. Am crezut că aşa e. Am crezut că votul onest contează, că utilitatea lui se va vedea în timp.
Citiţi întregul articol...

Vagonul cu vorbe

Ce va fi după locale. Cine va plânge şi cine va dansa
de Florin Gheţău
Alegerile locale bat la uşă, până la finele campaniei rămânând mai puţin de o săptămână. Pe 5 iunie 2016, seara, partidele îşi vor număra câştigătorii. Sau îşi vor executa perdanţii. Unii se vor bucura, alţii vor plânge. Mai există o categorie, a celor care cică fac campanie, dar care abia aşteaptă ca rivalii din propriul partid să-şi rupă gâtul. Se vor cere demisii, vor fi şedinţe interminabile, cu scandalurile de rigoare.
Citiţi întregul articol...

Rockin' by myself

"Maturitatea e totul"
de Dumitru Ungureanu
Ajunse la o "anumită etate", femeile nu renunţă să fie cum erau cândva, şi cum ştiu bine că le vor bărbaţii de care au fost iubite, dorite, admirate, visate. La fel ca orice altă fiinţă umană, o femeie care cântă rock va fi tânără atâta vreme cât nu va trăi din amintiri, nu-şi va uita copilăria şi se va ţine la curent cu noutăţile, fără să neglijeze "moştenirea". (Şi cine păstrează memoria mai bine decât fiicele pioase?) Educate din copilărie să aibă grijă de copii, unele femei sunt traumatizate de lipsa "puiului". Vinovăţia nu e obligatoriu a lor, dar se comportă ca şi cum ar fi. Instinctul matern funcţionează implacabil chiar şi-n societatea modernă de tip occidental, unde o femeie dedicată exclusiv creşterii copiilor e tot atât de exotică pe cât este una din Arabia Saudită în minijup. A face copii sau a face o carieră? - iată dilema care dă de furcă femeilor postmoderne, angrenate în perpetuarea speciei, dar şi preocupate de natalitatea excesivă, oarecum iraţională, proprie lumii a treia. Câteva rockeriţe au reuşit şi una, şi alta. Dar cu ce preţ, doar sângele lor poate să spună!
Citiţi întregul articol...

Scrisoare pentru melomani

George Enescu. Scrisori. Volumul III
de Victor Eskenasy
Am în faţa mea volumul al treilea al Scrisorilor enesciene, recent lansat (dar cu data de apariţie 2015) sub egida Muzeului Naţional "George Enescu" şi a Editurii Muzicale, şi stau şi mă întreb dacă este de plâns sau de râs, atunci când citesc pe pagina interioară de titlu că ar fi o "ediţie critică". Critică mi se pare mai curând situaţia muzicologiei române, dacă un volum de corespondenţă enesciană mai poate fi publicat în anul 2016 cu un pseudo-aparat critic, ce aminteşte de secolul al XIX-lea şi "lexicografii" amatori.
Citiţi întregul articol...

Datul în spectacol

D'ale teatrului
de Oltiţa Cîntec
Aveam impresia că ştiu multe despre teatrul românesc, până când am descoperit o realitate care m-a lăsat... mască: în patria noastră există o scenă care produce nici mai mult, nici mai puţin de 14 premiere pe an! La prima vedere, pentru necunoscători cifra e impresionantă, iar "fabrica" de teatru pare atinsă de geniul Thaliei. La o analiză mai atentă însă, înţelegi că arta făcută pe bandă rulantă nu e tocmai în regulă. Printr-un calcul aritmetic simplu afli că acolo, în zece luni de stagiune, în medie, la fiecare trei săptămâni vede luminile rampei un nou titlu.
Citiţi întregul articol...

De veghe în lanul de cultură

O iubită pentru prinţesa Elsa, cu 3 milioane de dedicaţii
de Mădălina Cocea
Dragi 3 milioane, Îndrăznesc să vă scriu deoarece am înţeles că aţi fost foarte ocupaţi în ultimul timp. Cred că partea asta cu propovăduitul "familiei tradiţionale", cu lupta pentru orele de religie în şcoală şi obligatul elevilor să semneze petiţii de schimbare a Constituţiei va ocupa mult timp. Bănuiesc că nu aveţi timp de prostii, cum ar fi să vedeţi cam în ce direcţie evoluează lumea, aşa că permiteţi-mi să vă oripilez cu un rezumat.
Citiţi întregul articol...

Idei pe contrasens

Generaţii de sacrificiu
de George Onofrei
Am citit de curând despre rezultatele unui studiu care analiza anxietatea societăţilor vestice. Aproape jumătate din populaţia ţărilor dezvoltate simte un puternic sentiment de frustrare în legătură cu posibilităţile sale de a avea o viaţă fericită în acord cu standardele de trai care sunt "vândute" la orice oră mediatic (şi nu numai).
Citiţi întregul articol...

Fast food

Film

Bacalaureat - Cu poporul la psihiatru
de Iulia Blaga
Cu Bacalaureat, Cristian Mungiu continuă ce a început cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, printr-un efort conştient de consolidare a unui program artistic şi de cartografiere morală a poporului său. Dacă Puiu, rivalul său şi iniţiatorul a ceea ce nici un cineast român nu (mai) concepe ca noul val românesc, e mai interesat de problematica lingvistică, filosofică şi metafizică a cinemaului, Mungiu foloseşte instrumentele cinemaului (minimalist aici, spune el, pentru că era potrivit subiectului) pentru a pune în lumină simptomele unei naţii îmbolnăvite profund de comunism.
Citiţi întregul articol...

Voi n-aţi întrebat, FĂRĂ ZAHĂR vă răspunde

Umăr la umăr
de Bobi
Se spune că medicii nu cred în fenomenul ăsta de a te trage curentul. Cu alte cuvinte, nici un doctor nu mă va crede când spun că expunându-mă la un aparat de aer condiţionat, am căpătat o nevralgie îngrozitoare. Întâi m-am trezit că mă junghie pe la omoplat, dar apoi s-a pus pe treabă serioasă, aşa că în cel mai scurt timp aveam nişte dureri la umărul drept, de ziceai că cineva şi-a înfipt cuţitul în mine, la discotecă. La orice mişcare a mâinii, îmi blestemam zilele.
Citiţi întregul articol...

Avanpremieră

Orhan Pamuk - O ciudăţenie a minţii mele

"Suplimentul de cultură" publică în avanpremieră un fragment din romanul O ciudăţenie a minţii mele, de Orhan Pamuk, traducere din limba turcă şi note de Luminiţa Munteanu, care va apărea în curând în colecţia "Biblioteca Polirom. Seria de autor Orhan Pamuk" la Editura Polirom.

Aceasta este povestea vieţii şi a visărilor lui Mevlut Karatas, bragagiu şi iaurgiu. Mevlut s-a născut în anul 1957, într-un sat oropsit din Anatolia Centrală, aflat la marginea occidentală a Asiei, care câtă de departe către un lac cufundat în negură. La vârsta de doisprezece ani a ajuns la Istanbul, iar după aceea a trăit mereu acolo, în capitala lumii. La vârsta de douăzeci şi cinci de ani a furat o faţă de la el din sat; a fost o întâmplare ciudată, care i-a pecetluit întreaga viaţă. Apoi s-a întors la Istanbul, s-a însurat şi a avut două fete. A avut felurite îndeletniciri, precum cele de iaurgiu, de vânzător de îngheţată, de vânzător de pilaf şi de chelner, muncind fără răgaz. N-a contenit însă niciodată să vândă braga, seara, pe străzile Istanbulului şi să viseze la lucruri ciudate.
Citiţi întregul articol...

Internaţional

Cărţi şi creioane colorate pentru cei stresaţi
de Dragoş Cojocaru
Unul dintre marile succese ale ultimilor ani, un succes aproape de dimensiunile unui fenomen, este extraordinara priză a cărţilor de colorat pentru adulţi, care după ce au înnebunit America, au trecut şi oceanul, în Europa. Vânzările de cărţi de colorat pentru adulţi sunt unul dintre marile motive pentru care "prinţul" o duce foarte bine în ultima vreme.
Citiţi întregul articol...

Taylor Swift, "zeiţa naziştilor"
de Dragoş Cojocaru
"Homosexualii o idolatrizează pe Cher, femeile de culoare o iubesc pe Beyoncé, iar neonaziştii americani se închină lui Taylor Swift, o fată blondă şi subţire din Pennsylvania care a fost numită de ei «zeiţa ariană»", scriu cei de la Broadly.
Citiţi întregul articol...

În Anglia, vinilul este mai tare ca YouTube-ul
de Dragoş Cojocaru
Conform unui studiu realizat de British Phonographic Industry (BPI) şi dat publicităţii pe 20 mai 2016, în Marea Britanie artiştii au câştigat mai mult în cursul anului 2015 de pe urma vânzării de discuri de vinil decât de pe urma veniturilor generate de către platformele de streaming video, precum YouTube.
Citiţi întregul articol...

Flea: "Muzica rock a murit!"
de Dragoş Cojocaru
"Rock is deader than dead!" cânta Marilyn Manson în 1998, iar Flea, basistul de la Red Hot Chili Peppers, îi dă dreptate. Rockul "este din multe puncte de vedere o formă moartă de muzică", a declarat Flea într-un interviu acordat postului Pearl Jam Radio, spre deosebire de anii '90, "când a fost o perioadă excelentă pentru muzica rock".
Citiţi întregul articol...

McCartney şi viaţa după Beatles: băutura şi Wings
de Dragoş Cojocaru
În faţa unei audienţe de vedete, în cadrul unei emisiuni BBC, Paul McCartney a vorbit despre viaţa sa de după despărţirea de Beatles. "Am fost deprimat. Şi voi aţi fi deprimaţi dacă v-aţi despărţi de prietenii voştri de-o viaţă", a explicat muzicianul. "Aşa că m-am apucat de băut, am început cu shot-urile de whisky. La început era fain, pe urmă nu m-am mai simţit bine. Mi-am propus s-o iau din nou de la zero şi aşa am sfârşit prin a forma grupul Wings."
Citiţi întregul articol...

Jane Bond, fără agentul Mulder
de Dragoş Cojocaru
Este aproape sigur că nici o sumă de bani nu-l va convinge pe Daniel Craig să îşi folosească din nou licenţa de a ucide; prin urmare, toată lumea îl caută acum pe viitorul James Bond.
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus