06.06.2016
Suplimentul de cultură, iunie 2016
Actualitate

Veşti de pe frontul Bookfest
de Eli Bădică
Bookfest 2016 a început miercuri, 1 iunie. La deschiderea târgului - care se desfăşoară, în premieră, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României - au participat ambasadorul Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), Grigore Arsene, consilierul prezidenţial pentru Cultură, Sergiu Nistor - care i-a înmânat preşedintelui AER diploma prin care Klaus Iohannis a acordat patronajul său ediţiei de anul acesta a Salonului -, şi ministrul Culturii, Corina Şuteu. Cu toţii au vorbit, în linii mari, despre importanţa lecturii în vieţile noastre, au invitat vizitatorii să meargă atât la evenimentele de la standul Israel, cât şi la altele dedicate Zilei Copilului. Corina Şuteu a urat celor prezenţi "Un Bookfest bun!", a salutat prezenţa statului Israel ca ţară invitată şi a spus, printre altele: "Cartea este unul dintre proiectele prioritare ale Ministerului Culturii". Sperăm să fie aşa!
Citiţi întregul articol...

Cannes 2016 - Ultimele ecouri
de Iulia Blaga
"Ştiam că în Exorcistul muzica trebuie să fie ca o mână rece pe ceafă, iar muzica lui Penderecki aşa a fost." Astea au fost ultimele notiţe pe care le-am luat la masterclass-ul lui William Friedkin, înainte de a fugi la proiecţia istericului Juste la fin du monde, de Xavier Dolan. Mai bine stăteam până la sfârşit. La cei aproape 81 de ani, tata lu\' Exorcistul şi al Filierei franceze / The French Connection a fost fermecător.
Citiţi întregul articol...

Interviu:

Interviu cu istoricul Cosmin Budeancă: "Multe dintre relatările foştilor deţinuţi politici sunt foarte romaneşti"
de George Neagoe
"Am spus-o de mai multe ori în cadrul unor ateliere de istorie orală că avem şansa extraordinară de a-i mai avea printre noi pe cei care au trăit acele vremuri şi care ne mai pot da «cheile de lectură» şi de interpretare a acestor documente. Sigur că e facil să se preia informaţiile din aceste «declaraţii» şi în baza lor să se afirme una şi alta despre cei în cauză. Ceea ce, din păcate, în ultimii 25 de ani s-a şi întâmplat în mod frecvent, etichetele de turnător, informator etc. fiind adesea lipite de foşti deţinuţi politici. Iar acest lucru s-a întâmplat fie din nepriceperea celor care au accesat respectivele informaţii, fie din comoditate, fie din rea-credinţă. Din păcate, «etichete» se pun şi acum, cu la fel de multă uşurinţă ca în anii \'50."
Citiţi întregul articol...

Cronică de carte

Când durerea e magistrală
de Eli Bădică
Durere, cea mai recentă carte a Zeruyei Shalev tradusă la noi, mi s-a părut unul dintre cele mai bune romane scrise de cunoscuta scriitoare israeliană. Parcă mai intensă şi mai tulburătoare decât celelalte, Durere plonjează şi mai adânc în psihicul uman, explorează şi mai profund relaţiile, deziluziile, eşecurile, remuşcările, tensiunile, conflictele. O lectură emoţionantă, din orice unghi ai privi-o.
Citiţi întregul articol...

Opinii:

Culegătorul de harfe

Rădăcini
de Andrei Crăciun
La marginea livezii (Polirom, 2016), de Tracy Chevalier (în excelenta traducere a Veronicăi D. Niculescu), este una dintre acele cărţi rare cu forţa de a sădi ceva în cititorul ei. Nu sunt multe scriitoare în lume ca Tracy Chevalier. Întâi, e vorba că a părăsit Statele Unite ale Americii pentru Anglia. Apoi, reconstituie epoci vechi cu o incredibilă atenţie pentru detalii, dând un sens vieţii atâtor oameni pe care istoria mare i-a ignorat brutal.
Citiţi întregul articol...

Întâmplări şi personaje

Foileton: Senzaţionalele aventuri ale celebrului detectiv particular Juanito William Bond (5)
de Florin Lăzărescu
Din episoadele trecute (povestea întreagă pe www.suplimentuldecultura.ro): Juanito, un detectiv particular lăudăros, afla că a murit şi, până să i se înalţe sufletul la cer, îşi investighează propria moarte.
Dar uite că m-am luat cu vorba şi-am uitat să vă spun cum am rezolvat cazul cu moartea mea. Cel mai greu mi-a fost, înainte de a trece la întocmirea unei liste de suspecţi, să-mi găsesc cadavrul. Adică eram eu exact la jumătatea distanţei dintre cer şi pământ, dar unde naiba îmi era hoitul? Vă daţi seama, ce anchetă să fac, dacă-mi lipseau orice fel de probe?
Citiţi întregul articol...

Românii e deştepţi

A fi sau a nu fi pe Facebook
de Radu Pavel Gheo
"Cum adică nu eşti pe Facebook? Păi, dacă nu eşti pe Facebook, nu exişti." E o frază pe care am auzit-o de zeci de ori în ultimul an şi mărturisesc că de-acum simt chiar un fel de bucurie masochistă la ideea că în acel univers virtual care acoperă sau înlocuieşte încetul cu încetul planeta eu nici nu exist. Deşi, ca să fiu sincer, nu-i întru totul adevărat. Am un cont pe Facebook. De ce să n-am, de vreme ce e gratis? (...) Aşa că am un cont acolo, dar nu sunt activ. Sunt pasiv. Leneş.
Citiţi întregul articol...

Vagonul cu vorbe

Ce pun la cale Ponta şi Tăriceanu. Statul de drept, din nou în pericol
de Florin Gheţău
Mai sunt cinci luni până la alegerile parlamentare, iar unii pun la cale dărâmarea guvernului Cioloş. Care e miza? Ce i-a apucat pe Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu? Se duce ţara în prăpastie? Dacă îi asculţi pe cei doi politicieni, da. Realitatea e cu totul alta, deşi nu putem spune că guvernarea Cioloş a rupt gura târgului.
Citiţi întregul articol...

Rockin' by myself

Poezie, muzică, iluzie
de Dumitru Ungureanu
A scrie despre muzica lui Brian Eno este (reutilizez aici metafora lui Tudor Arghezi) aproape ca şi cum ai vorbi despre Poet (cu majusculă) în catedrală. Nu persoana în sine, a Poetului sau a Muzicianului, impune - de la îmbrăcăminte până la frizură - distincţie în ţinută, seriozitate academică în discurs şi morgă de posesor al Legiunii de Onoare franceze, ci însăşi Poezia. Sau Muzica, în cazul de faţă.
Citiţi întregul articol...

Scrisoare pentru melomani

Din nou despre corespondenţa unui mare compozitor: Scrisorile poloneze ale lui Chopin*
de Victor Eskenasy
Întâmplarea a făcut ca volumul ultim al corespondenţei lui George Enescu să îmi parvină la puţin timp după ce primisem în serviciu de presă de la Varşovia, prin bunăvoinţa Institutului Fryderyk Chopin, un volum oarecum similar, apărut tot anul acesta. Intitulat Chopin\'s Polish Letters, volumul de corespondenţă în limba engleză cuprinde toate cele 286 de scrisori, cărţi de vizită sau mesaje versificate scrise de compozitor în limba poloneză. Autorul traducerii, stă scris simplu pe pagina interioară de titlu, este David Frick, în timp ce numele colectivului de editori şi autori ai proiectului figurează într-o casetă doar pe ultima pagină a cărţii. Mai rar atâta modestie...
Citiţi întregul articol...

Datul în spectacol

Cum vă place, la Teatro Stabile Torino-Teatro Nazionale
de Oltiţa Cîntec
Eugenio Allegri, cunoscut actor italian de teatru şi film, spune că "a face publicul să râdă şi să surâdă printr-un duel, o acrobaţie, un dans ori povestind istorii de amor, de putere, de intrigă şi de cucerire e o datorie: teatrul devine astfel o sărbătoare civilă ludică". Versiunea scenică a lui Cum vă place, realizată de Leo Muşcato la Teatro Stabile Torino-Teatro Nazionale, în care Allegri îl interpretează pe Bufon, îi certifică întru totul opinia.
Citiţi întregul articol...

De veghe în lanul de cultură

Ce-au înţeles ei din ce-am înţeles noi
de Mădălina Cocea
A fost campanie electorală. Sunteţi iertaţi dacă nu v-aţi dat seama, deoarece a fost una specială, cu sonorul dat la minimum prin lege. În stradă nu a fost voie decât cu nişte afişe un pic mai mici decât afişele de la teatru; la televizor şi radio, spaţiul tot limitat prin lege; pe internet, junglă. Au încercat foarte, foarte tare să pară că au înţeles internetul. Iată ce au reuşit.
Citiţi întregul articol...

Idei pe contrasens

De ce rămânem o ţară săracă şi docilă
de George Onofrei
În ajunul Zilei Internaţionale a Copilului, Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii o cifră: aproape 28% dintre copiii de vârstă şcolară au abandonat studiile. Suntem în continuare în mijlocul unui scandal important privind sistemul de sănătate, dar se pare că trecem uşor cu vederea problemele reale ale învăţământului. Chiar dacă n-ar rezolva mare lucru, mi se pare că datele relevate de INS ar trebui să constituie în sine un bun motiv pentru a convoca la Cotroceni Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În vreme ce părem condamnaţi să murim cu zile în spitale, printr-o lipsă de politici privind şcolarizarea obligatorie suntem condamnaţi să rămânem o ţară săracă şi docilă.
Citiţi întregul articol...

Fast food

Film

De la Captain A până la Z
de Iulia Blaga
În primele 10 minute din Căpitanul America: Război civil am crezut ori ca cinematograful comercial a evoluat atât de mult de când am fost ultima oară la cinema încât nu mai ţin pasul cu scenele de acţiune, ori că al meu creier funcţionează în ralanti. Cică ăsta e trendul, n-am jucat destule jocuri pe calculator. (Nici unul, de fapt.) Ca şi cum cineva mi-ar fi auzit suspinele, după ce cafteala din Lagos, la care participă Steve Rogers, Natasha Romanoff, Sam Wilson şi Wanda Maximoff (numele le-am luat de pe net), ia sfârşit prin uciderea unor cetăţeni nevinovaţi, ritmul încetineşte şi urmează nişte scene explicative. Pe care le înţelegi dacă ai văzut celelalte două părţi din Captain America. Dacă le-ai văzut şi memoria ta e găurele, o să întrebi ca mine tot filmul: "Cine-i Steve? Cum îl cheamă pe ăsta? Ce puteri are ăsta?", culminând cu "Dar de ce se bat între ei?", taman când e acţiunea mai în toi.
Citiţi întregul articol...

Voi n-aţi întrebat, FĂRĂ ZAHĂR vă răspunde

Mama şi copilul
de Bobi
- Mămico, pentru reumatismul tău este musai să te frec cu alifia asta. Este bio şi conţine untul pământului, gălbenele şi tătăneasă.
- Dar de unde ştii tu de alifia asta?
- Mi-a dat-o o bătrânică. Hai, nu te mai mişca.
- Au!
- Gata, gata! Of, ce-ţi mai place să te smiorcăi.
- Păi ce să fac, dacă-mi smulgi umărul?
Citiţi întregul articol...

Avanpremieră

Umberto Eco - Cronicile unei societăţi lichide

"Suplimentul de cultură" publică în avanpremieră un fragment din volumul Cronicile unei societăţi lichide, de Umberto Eco, traducere de Oana Sălişteanu şi Maria Boghiu, care va apărea în curând în colecţia "Plural. M", la Editura Polirom.

Viaţa nu e decât o lentă rememorare a copilăriei. De acord. Dar ceea ce face ca aceasta reamintire să fie duioasă este faptul că, din depărtarea amintirii noastre nostalgice, ne par frumoase chiar şi momentele pe care atunci le percepeam ca dureroase; chiar şi ziua când ai alunecat într-o râpă şi ţi-ai sucit piciorul, de a trebuit să rămâi cincisprezece zile acasă în ghips, agăţat de tifonul dat prin albuş de ou. În ce mă priveşte, îmi amintesc cu duioşie nopţile petrecute în adăpostul antiaerian.
Citiţi întregul articol...

Internaţional

Johnny Depp în drum spre Ţara Coşmarurilor
de Dragoş Cojocaru
Recentele necazuri matrimoniale ale lui Johnny Depp, acuzat de abuz şi violenţă de către soţia lui, actriţa Amber Heard, ţin în mod normal de rubricile tabloide. Numai că toată această poveste are repercusiuni şi asupra unor cariere, asupra succesului unor filme şi, implicit, asupra încasărilor.
Citiţi întregul articol...

Polanski, vânat de guvernul polonez
de Dragoş Cojocaru
Ministrul de Justiţie polonez a anunţat că va contesta în faţa Curţii Supreme decizia de la finalul anului 2015 de a nu permite extrădarea celebrului regizor în Statele Unite, unde este în continuare urmărit pentru o relaţie sexuală cu un minor.
Citiţi întregul articol...

Vrei leafă mai mare? Citeşte!
de Dragoş Cojocaru
Tinerii nu vor să mai citească? Iată un argument foarte bun pentru a-i determina să pună mâna pe cărţi, desprins dintr-un studiu publicat de "Economic Journal". Trei economişti de la Universitatea din Padova - Giorgio Brunello, Guglielmo Weber şi Christoph Weiss - au studiat 6.000 de bărbaţi din nouă ţări europene şi au ajuns la concluzia că persoanele care au avut acces la cărţi în copilărie se pot aştepta să câştige mai mulţi bani atunci când ajung la maturitate decât acei copii care au avut prea puţine cărţi sau deloc.
Citiţi întregul articol...

O Alice de milioane
de Dragoş Cojocaru
Un exemplar al cărţii Alice în Ţara Minunilor, de Lewis Carroll, va fi pus în vânzare la casa de licitaţii Christie\'s, un volum a cărui valoare a fost estimată de către experţi la suma de 2 milioane de euro.
Citiţi întregul articol...

Wanda City, în lupta cu Disney
de Dragoş Cojocaru
Cel mai bogat om din China a inaugurat un complex de divertisment care să concureze direct cu parcurile Disney. Complexul se numeşte Wanda City, este situat în Nanking, în sud-estul ţării, şi conţine diverse atracţii tematice de inspiraţie chineză, un acvariu şi, evident, magazine.
Citiţi întregul articol...

Biblia, versiunea emoji
de Dragoş Cojocaru
Cartea sacră a milioane de creştini are acum o versiune pe care o pot înţelege şi dependenţii reţelelor sociale. Duminica trecută, un autor anonim a realizat şi lansat online o versiune 2.0 a Bibliei, traducând textul sacru în emoji, acele emoticoane de origine japoneză foarte populare astăzi. Un sfert din paginile acestei Biblii, botezată Bible emoji: Scripture 4 Millennials, sunt scrise cu emoji, fiind folosite 80 de astfel de ideograme, alături de "prescurtări" specifice dialogului pe chat (cuvinte precum "este" sau "unul" fiind substituite cu "&" sau "1").
Citiţi întregul articol...

0 comentarii

Publicitate

Sus