08.06.2016
Cu un număr de 24 de echipe prezente la startul competiţiei, două articole vor analiza, pe scurt, fiecare dintre cele şase grupe de câte patru echipe ale Campionatului European de Fotbal din Franţa, înainte de deschiderea turneului.


Grupa A: Franţa, Elveţia, România, Albania

Grupa din care face parte şi România este una care pare a avea o candidată sigură la ultimul loc, pe Albania. Însă într-o competiţie ca aceasta şi venind în Franţa în premieră la un turneu final după o calificare dintr-o grupă cu Serbia şi Danemarca, albanezii pot juca fără presiune, iar acest lucru poate fi un avantaj mare. Nu există dubii în ceea ce priveşte favorita grupei. Franţa este una din principalele nume aşteptate să ridice trofeul, în ciuda controverselor pe care antrenorul Didier Deschamps le-a stârnit cu neconvocarea lui Karim Benzema, după ce acesta a fost implicat într-un scandal. Franţa a organizat Campionatul European în 1984 şi Cupa Mondială din 1998, iar de fiecare dată a ieşit campioană pe teren propriu. O poate face din nou. Are la dispoziţie un lot de jucători de excepţie, deşi linia sa de fundaşi este pe hârtie un punct slab.

După o perioadă de calificări încheiată fără înfrângere şi cu doar două goluri primite în zece partide, este foarte probabil ca România să se bazeze pe atuul apărării şi la Euro. Cu un cuplu de fundaşi centrali şi de mijlocaşi defensivi care par bătuţi în cuie, flancurile vor da bătăi de cap selecţionerului Anghel Iordănescu, dar şi poziţiile centrale ofensive. Rolul de coordonator de joc i-ar putea fi încredinţat fie unui tânăr de perspectivă, Nicolae Stanciu, fie veteranului Lucian Sânmărtean, iar decizia ar putea cântări mult dat fiind că echipei pare a-i fi greu să construiască atacuri în faţa unor adversari organizaţi.

Elveţia este principala candidată la locul secund în grupă, având în lot o combinaţie de jucători experimentaţi şi de tineri care s-au remarcat în ultima vreme. Echipa are o şansă ideală de a începe cu dreptul, disputând primul meci împotriva Albaniei. Trei puncte le-ar face viaţa destul de uşoară.

10 iunie 2016: Franţa - România (Saint-Denis); 11 iunie 2016: Albania - Elveţia (Lens); 15 iunie 2016: România - Elveţia (Paris) şi Franţa - Albania (Marseille); 19 iunie 2016: Elveţia - Franţa (Lille) şi România - Albania (Lyon).

Grupa B: Anglia, Rusia, Ţara Galilor, Slovacia

Aşteptată cu interes în special pentru duelul dintre cele două echipe britanice, grupa B pare a avea o favorită clară la victorie. Englezii au avut parte de un parcurs excelent în calificări, iar antrenorul Roy Hodgson are la dispoziţie numeroşi jucători în formă, în special pe plan ofensiv. Revelaţiile din Premier League, Jamie Vardy şi Harry Kane sunt printre aceştia, şi va fi interesant de văzut la ce soluţii va recurge Hodgson în condiţiile în care mai are în echipă un Wayne Rooney dornic să joace. Aşteptată, cum am spus, să câştige grupa fără bătăi de cap, Anglia are şi un punct slab în apărarea centrală, unde soluţiile nu sunt multe, iar cele care există nu au impresionat.

Oricare dintre Rusia, Ţara Galilor şi Slovacia poate emite pretenţii atât la locul doi, cât şi la locul trei - care poate asigura calificarea în optimi. Speranţele galezilor stau în special în picioarele lui Gareth Bale, unul dintre cei mai buni jucători din lume atunci când i se oferă libertatea tactică de care dispune în echipa naţională. Calificată, ca şi Albania, în premieră la Euro, Ţara Galilor dispune şi de alţi jucători valoroşi precum Aaron Ramsey şi căpitanul Ashley Williams. Slovacia vine la turneu după o campanie de calificări în care a învins pe teren propriu pe Spania şi cu un coordonator de joc de primă mână în persoana lui Marek Hamsik. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Rusia, căreia îi lipseşte Alan Dzagoev, un element extrem de important în funcţionarea echipei. Cu toate acestea, lupta pentru calificarea în optimile de finală este foarte deschisă, meciul final dintre Rusia şi Ţara Galilor putând fi decisiv.

11 iunie 2016: Ţara Galilor - Slovacia (Bordeaux) şi Anglia - Rusia (Marseille); 15 iunie 2016: Rusia - Slovacia (Lille); 16 iunie 2016: Anglia - Ţara Galilor (Lens); 20 iunie 2016: Slovacia - Anglia (Saint- Étienne) şi Rusia - Ţara Galilor (Toulouse).

Grupa C: Germania, Ucraina, Polonia, Irlanda de Nord

Campioana mondială Germania este echipa cea mai importantă care e prezentă în grupa C. Deşi beneficiază de o mare parte din jucătorii cu care a câştigat Cupa Mondială în 2014, antrenorul Joachim Löw este conştient că echipa sa nu mai este la acelaşi nivel ca atunci. Deşi a câştigat grupa sa de calificări, Germania a suferit înfrângeri în faţa Franţei, Angliei şi Slovaciei în meciuri amicale în ultimele opt luni. Polonezii le-au fost chiar adversari în calificări, terminând la un punct în spate, dar cu golaveraj mai bun. În meciurile directe şi-au împărţit punctele, ambele câştigând partidele de pe teren propriu, astfel încât meciul de la Euro poate fi strâns. Folosind des un sistem 4-4-2 cu Robert Lewandowski în mare formă - golgheter al Europei chiar, în calificări -, Polonia speră să obţină măcar locul secund în grupă şi are şanse decente să acceadă chiar şi în sferturile de finală.

Ucraina şi-a asigurat biletele pentru Campionatul European după ce a câştigat barajul pentru calificare cu Slovenia. Jucătorii ei de bandă, Andriy Yarmolenko şi Yevhen Konoplyanka, trebuie să facă un turneu bun după sezoane mai puţin reuşite la echipele de club, dacă naţionala speră să prindă locul secund în grupă. Locul trei ar putea fi un obiectiv mai realist, dar Irlanda de Nord nu este de subestimat. Formând o echipă care beneficiază de o apărare puternică şi de jucători dispuşi la un efort foarte mare, nord-irlandezii au terminat pe primul loc în grupa României de calificări, etalând un spirit de echipă care i-a propulsat în premieră la Euro. Fără mari vedete, dar cu jucători angrenaţi în primele ligi engleze, Irlanda de Nord poate fi dificil de bătut, dar este greu de crezut că va trece de grupe.

12 iunie 2016: Polonia - Irlanda de Nord (Nisa) şi Germania - Ucraina (Lille); 16 iunie 2016: Ucraina - Irlanda de Nord (Lyon) şi Germania - Polonia (Saint-Denis); 21 iunie 2016: Irlanda de Nord - Germania (Paris) şi Ucraina - Polonia (Marseille).

Dan Dracea este jurnalist sportiv. 
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.

0 comentarii

Publicitate

Sus