09.06.2016
Grupa D: Spania, Cehia, Turcia, Croaţia
 
Spania a reuşit să câştige Campionatul European în 2008 şi 2012, devenind prima echipă care şi-a apărat cu succes titlul. Între acei ani şi Cupa Mondială a fost a lor, în 2010, astfel încât putem vorbi despre nişte ani de glorie ai ibericilor. Lucrurile au evoluat între timp în sens negativ. Deşi au câştigat grupa lor de calificări, au făcut-o jucând un fotbal lipsit de spectacolul cu care eram obişnuiţi. Lotul spaniol este în continuare unul puternic în ciuda absenţelor unor oameni care au ţinut echipa sus în trecut, iar antrenorul Vicente del Bosque are de luat nişte decizii interesante în ce priveşte posturile de portar şi vârf împins, dar şi la mijlocul terenului, unde are la dispoziţie multe nume mari. Spania are oricând potenţialul de a ajunge în semifinalele unui turneu final, dar e greu de spus dacă ar putea să spere la un al treilea titlu european consecutiv.


Croaţia are şanse bune de a ocupa unul din primele două locuri în grupă. Echipa are în componenţă câteva talente foarte valoroase care pot să complementeze foarte bine jucătorii mai experimentaţi ca Darijo Srna sau Luka Modrić. Când vine vorba de turnee finale, croaţii de regulă se descurcă destul de bine. Vor încerca să îi împiedice echipele Turciei şi Cehiei. Cele două au făcut parte din aceeaşi grupă de calificări, cehii câştigând-o şi turcii fiind clasaţi pe locul trei. Şi-au împărţit victoriile în mod egal şi au lăsat acasă Olanda, lucru deloc de neglijat. Dacă Turcia se poate mândri cu nume precum cel al lui Arda Turan sau Burak Yılmaz, Cehia are în componenţă doi veterani precum Petr Čech şi Tomáš Rosický, cel din urmă fiind singurul jucător de la turneu care a jucat şi la ediţia din anul 2000. Una din cele două poate spera la o calificare de pe locul trei al grupei D.
 
12 iunie 2016: Turcia - Croaţia (Paris); 13 iunie 2016: Spania - Cehia (Toulouse); 17 iunie 2016: Cehia - Croaţia (Saint-Etienne) şi Spania - Turcia (Nisa); 21 iunie 2016: Cehia - Turcia (Lens) şi Croaţia - Spania (Bordeaux).
 
Grupa E: Belgia, Italia, Irlanda, Suedia
 
Belgia este considerată de mulţi o echipă care e pe cale să arate lumii ce poate, fiind cea mai bine clasată din Europa în clasamentul FIFA. Beneficiază de o generaţie de excepţie care încă nu şi-a arătat potenţialul la nivelul echipelor naţionale, generaţie care-i cuprinde pe Thibault Courtois în poartă, fundaşi ca Jan Vertonghen şi Toby Alderweireld, dar şi jucători de creaţie precum Eden Hazard şi Kevin De Bruyne. Belgia este o forţă de luat în seamă pe toată durata turneului, dar fără căpitanul Vincent Kompany, accidentat, are aerul unei dezamăgiri pe cale să aibă loc.

Italia este contracandidata evidentă la primul loc în grupă şi pare o echipă mai închegată şi periculoasă, dar şi cu probleme. Trupa lui Antonio Conte a încheiat neînvinsă în calificări şi va fi ghidată de Gianluigi Buffon, emblematicul portar al lui Juventus. Linia de mijloc a Squadrei Azzura ar putea reprezenta un punct slab, dată fiind schimbarea generaţiilor prin care trece şi absenţele accidentaţilor Claudio Marchisio şi Marco Verratti.
 
Când spui Suedia, îl ai în faţa ochilor pe Zlatan Ibrahimović. Un adevărat superstar şi emblema naţionalei ţării sale, el va reprezenta punctul cheie al echipei. A ajutat Suedia să câştige barajul de calificare în faţa Danemarcei şi poate oricând să producă elemente de magie în ciuda vârstei înaintate. Ne putem aştepta la artificii din partea lui Ibrahimović, dar este greu de crezut că el poate duce echipa de unul singur mai sus de locul trei în grupă.

Pe de altă parte, Irlanda se prezintă având cea mai ridicată medie de vârstă a jucătorilor din întregul turneu. Gândiţi-vă la Robbie Keane, John O'Shea sau Shay Given, trei jucători însumând 110 ani de viaţă. Irlandezii se vor baza pe jocul de echipă, fiind o formaţie care greu poate surprinde prin altceva decât prin etica muncii. Toate semnele indică faptul că irlandezii vor avea nevoie de norocul lor proverbial pentru a ajunge în optimile de finală.
 
13 iunie 2016: Irlanda - Suedia (Saint-Denis) şi Belgia - Italia (Lyon); 17 iunie 2016: Italia - Suedia (Toulouse); 18 iunie 2016: Belgia - Irlanda (Bordeaux); 22 iunie 2016: Italia - Irlanda (Lille) şi Suedia - Belgia (Nisa).
 
Grupa F: Portugalia, Islanda, Austria, Ungaria
 
Grupa F pune cap la cap o pseudo-favorită condusă în teren, similar Suediei, de un superstar, două echipe care pot surprinde la turneul final, şi o potenţială abonată la locul patru. Portugalia nu a avut probleme în grupa ei de calificare la Campionatul European, dar arată ca o echipă dependentă de Cristiano Ronaldo, ceea ce poate fi îngrijorător când ne gândim la forma slabă arătată de acesta recent. Totuşi, dacă există un om care să poată influenţa de unul singur un meci mai mult ca oricine altcineva, acela este Ronaldo, astfel încât Portugalia ar trebui să treacă cel puţin de grupe.

Islanda este o echipă construită în timp, astfel încât forţa ei de grup este una de luat în seamă. Pentru prima dată prezentă la Euro, ea reprezintă totodată ţara cu cea mai mică populaţie din turneu (cam 300,000 de locuitori), iar la cei 37 de ani ai săi, atacantul Eiður Guðjohnsen pare capabil să înscrie în continuare, arătând o formă bună de moment.

Austria are potenţialul de a surprinde multă lume la acest Campionat European. După ce şi-a câştigat grupa de calificări la pas - câştigând 9 din 10 meciuri -, austriecii pot emite pretenţii concrete la primul loc în grupă în cazul în care portughezii nu se ridică la potenţialul maxim. David Alaba este aşteptat să strălucească din poziţia sa în linia de mijloc, iar Marko Arnautović şi Christian Fuchs vin după sezoane excelente petrecute în prima ligă engleză. Austria este o echipă de urmărit.

Ungaria pare destinată să încheie pe ultimul loc. Fără să impresioneze în calificări într-o grupă cu România şi Irlanda de Nord, echipa pare să aibă multe caracteristici comune cu cele ale românilor. Motive de optimism există după succesul de la baraj din faţa Norvegiei, dar este greu de imaginat că Ungaria va putea învinge pe cineva în ciuda prezenţei în lot a lui Balázs Dzsudzsák sau Ádám Szalai.
 
14 iunie 2016: Austria - Ungaria (Bordeaux) şi Portugalia - Islanda (Saint-Etienne); 18 iunie 2016: Islanda - Ungaria (Marseille) şi Portugalia - Austria (Paris); 22 iunie 2016: Islanda - Austria (Saint-Denis) şi Ungaria - Portugalia (Lyon).

Dan Dracea este jurnalist sportiv. 
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.

0 comentarii

Publicitate

Sus