10.06.2016
Franţa a organizat un turneu fotbalistic pentru ultima data în 1998. Ca şi la Campionatul European din 1984, echipa Franţei a cucerit în final trofeul. Spre deosebire de 1984 însă, în 1998 jucătorii ridicau deasupra capului Cupa Mondială. Succesul a fost unul neaşteptat şi a aruncat ţara într-o stare de euforie. Victoria cu 3-0 în faţa Braziliei a dat întregii naţiuni aripi. A fost victoria Franţei multiculturale, a echipei "curcubeu", dusă spre victorie de un Zinedine Zidane aflat în forma vieţii sale. Zidane, care se trage din părinţi algerieni, era doar unul dintre jucătorii din lot care aveau origini în afara Franţei. Bixente Lizarazu era basc, Patrick Vieira se născuse în capitala Senegalului, Dakar, Lilian Thuram provenea din Guadelupa, iar Youri Djorkaeff avea origini armene. Acest lucru nu i-a oprit să devină campioni mondiali, iar Franţa a înţeles mesajul. A fost începutul unei perioade noi în fotbalul francez.


Căpitanul Franţei la acel Campionat Mondial a fost Didier Deschamps, iar fostul jucător s-a întors la echipa naţională în 2012, preluând-o ca selecţioner. Acum, în 2016, Franţa găzduieşte un nou turneu final şi, cu Deschamps pe banca tehnică, echipa naţională va încerca să aducă din nou euforia necesară calmării tensiunilor din cadrul ţării. Momentul prin care ea trece nu este unul uşor. În timp ce ameninţările teroriste ţin autorităţile în alertă maximă, selecţionata Franţei se află într-un nor de ceaţă adus din nou de discuţii pe marginea rasismului.
 
Karim Benzema, unul dintre cei mai buni atacanţi francezi, s-a aflat în mijlocul controverselor în ultima vreme. Jucătorul nu a fost selecţionat în lotul pentru Campionatul European după implicarea sa într-un scandal care l-a avut în prim plan pe coechipierul său, Mathieu Valbuena. Cei doi nu vor face parte din echipă, iar mai multe voci - printre care cea a marelui fost jucător Eric Cantona, nu tocmai cel mai patriot dintre francezi - au început să spună că în privinţa lui Benzema, acest lucru se datorează originilor sale. Deschamps a reacţionat rapid, dându-l în judecată pe fostul său coleg de naţională. Nu este pentru prima dată când echipa Franţei are parte de astfel de momente. La Campionatul Mondial din 2010, Nicolas Anelka a fost expulzat din echipă după un scandal început la pauza primului meci din grupe, iar cinci jucători au fost ulterior penalizaţi de Federaţia Franceză de Fotbal. Episodul a fost urmat de eliminarea rapidă a echipei din turneu.

Probabil că actuala atmosferă din cadrul echipei Franţei nu este cea mai bună cu putinţă, dar este poate singurul punct slab al unei selecţionate care se anunţă principală favorită pentru câştigarea unui nou titlu european. Lotul avut la dispoziţie de Deschamps este plin de jucători talentaţi, dar mai ales în formă. Linia de mijloc impresionează în special, conţinând nume precum Paul Pogba, Blaise Matuidi, Dimitri Payet sau N'Golo Kanté. Toţi cei patru sunt aşteptaţi să înceapă în teren primul test al Franţei, care va deschide Euro 2016 cu un meci împotriva României. Intrând pe teren în mod evident cu a doua şansă, echipa naţională condusă de Anghel Iordănescu va avea nevoie să se apere în faţa lui Olivier Giroud şi probabil a celui mai bun jucător ofensiv al Franţei din acest moment, Antoine Griezmann, iar micile şanse de a înscrie vin pe fondul unei apărări ceva mai inconsistente a francezilor.

"Una peste alta, este o echipă de milioane," a spus cu un zâmbet Iordănescu la conferinţa de presă dinaintea meciului, caracterizând adversarii săi de vineri printr-un joc de cuvinte făcând aluzie la valoarea acestora. Antrenorul României a insistat că jucătorii săi nu se vor baricada în apărare, aşa cum se aşteaptă majoritatea lumii. "Nu dorim să jucăm defensiv. Dorim să avem un joc echilibrat în care să punem probleme francezilor." României îi va fi extrem de greu şi va începe cel mai probabil într-un sistem cu doi închizători, folosindu-l pe tânărul Nicolae Stanciu drept coordonator de joc şi pe Florin Andone ca vârf împins.

Meciul de deschidere al Campionatului European va fi cel mai probabil unul inegal, dar el va da drumul unei luni în care toate problemele cotidiene vor lăsa loc fotbalului în viaţa francezilor şi a întregii Europe. Statistica dă românilor uşoare motive de bucurie - o echipă gazdă nu a mai câştigat meciul de deschidere al Campionatului European din 2000 încoace, iar Franţa a reuşit să se impună doar o dată în ultimele cinci partide jucate împotriva României. Sigur, indiferent câte discuţii s-ar purta pe subiect, orice e posibil. Pe teren lucrurile pot fi foarte imprevizibile. De asta iubim fotbalul.

Cert este că în Saint-Denis, Stade de France va fi stadionul pe care se va da drumul la sărbătoare. La fel cum s-a întâmplat şi în 1998, când Franţa câştiga Cupa Mondială.


Dan Dracea este jurnalist sportiv. 
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.

0 comentarii

Publicitate

Sus