13.06.2016
Ucraina, singura ţară participantă la Euro 2016 pe al cărei teritoriu s-a întâmplat în anii de pe urmă un război civil (acum doar "îngheţat", nicidecum încheiat), a produs aseară (12 iunie 2016), la Lille, cea mai frumoasă repriză de până acum a turneului final francez. Eliberată de îngrijorarea de a nu primi gol (cetăţeanul german cu părinţi macedoneni Shkodran Mustafi deschizând rapid scorul pentru campioana mondială en-titre), trupa sexagenarului Mihailo Formenko a uitat de frici şi complexe, a dat drumul la alergare şi, susţinută de tehnica în regim de viteză a oamenilor săi ofensivi, a împins Germania teribil de aproape de propria poartă.

E de presupus că, fără Neuer în formă maximă (deşi e greu de spus care e maximul unui asemenea super-fotbalist), Ucraina ar fi egalat rapid şi meciul ar fi curs altfel. Neuer însă a existat, aşa cum a existat şi Piatov, portarul ucrainean care, după pauză, a refuzat prin paradele sale, până în ultimele secunde ale meciului, golul de 2-0. Asta în condiţiile în care oamenii din faţa lui şi-au pierdut treptat luciditatea şi rezervele de energie, ne-reuşind să menţină ritmul din prima parte.

Atitudinea şi consistenţa jocului ucrainenilor merită însă toate aplauzele. Ei au concluzionat un weekend de debut al Euro neaşteptat de frumos, cu 7 meciuri avântate, adeseori entuziasmante. Au fost partide lipsite de durităţi, simulări ori trageri de timp, afişând un joc ofensiv, generos în efort şi vizitat de idei tactice îndrăzneţe. Echipele socotite apriori outsider, gen România, Albania ori Ucraina, au refuzat atât ipostaza de victima sigură, cât şi asimilarea filozofiei "distrugem atacurile adverse, tot ce contează e să nu luăm gol". Arbitrii au încurajat fluenţa jocului, fluierând rar şi apelând deseori la "legea avantajului".

În fine, suporterii, cei din tribune, au creat, cu excepţia celor ai Rusiei, genul de atmosferă care îndeamnă fotbaliştii la depăşirea propriilor limite. La acest capitol, Euro 2016, cel puţin în versiunea privită şi auzită la TV, e peste Mondialul 2014. Din păcate, reversul invaziei de spectatori din toate cele 24 de ţări participante e explozia de violenţă de pe străzi, un fenomen care developează starea de nervozitate, frustrare şi intoleranţă care stăpâneşte o bună parte din Europa momentului. Cum se întâmplă adesea, sportul la cel mai înalt nivel ajunge să spună lucruri relevante despre societate în ansamblul ei.

Lille: Germania - Ucraina 2-0 (Mustafi 19', Schweinsteiger 90+2')

0 comentarii

Publicitate

Sus