19.06.2016

Vedetele Belgiei s-au trezit, iar grupa F se dovedeşte a fi cea mai palpitantă dintre toate după ce Ungaria a recuperat un punct la limită cu Islanda şi Cristiano Ronaldo şi-a continuat turneul frustrant cu încă un egal pentru Portugalia. Asta a fost, pe scurt, ultima zi de meciuri dinaintea duelurilor finale care vor decide echipele care se califică mai departe în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal din 2016. Urmează momentele cheie care vor separa cele mai bune 16 echipe ale continentului de restul, cu speranţa ca România să fie în primul grup.
 

 
În prima partidă a zilei, Belgia nu a avut probleme în a trece de Irlanda. După dezamăgirea primului meci, pierdut în faţa Italiei, belgienii au dominat în totalitate înfruntarea cu irlandezii. Totuşi, scorul la pauză a rămas unul alb, dar după ce jucătorii au ieşit de la vestiare, calităţile superioare ale Belgiei s-au evidenţiat. Romelu Lukaku a lovit primul la doar trei minute de la reluare. El avea să-şi dubleze numărul de goluri în minutul 70, stabilind şi scorul final, 3-0, după ce Axel Witsel majorase diferenţa cu o lovitură de cap câteva minute mai devreme. Astfel, în grupa E, cu Italia deja calificată, Belgia şi Suedia se vor duela direct pentru locul secund, iar Irlanda va avea nevoie să facă un meci colosal în faţa peninsularilor pentru a putea spera la accesul în optimi.
 
Mergând mai departe, grupa F este cu siguranţă cea mai deschisă dintre toate de la acest turneu final. Ungaria se găseşte pe primul loc după ce un nou - al câtelea?! - gol marcat în ultimele minute ale meciului i-a adus un punct preţios. Gylfi Sigurðsson a pus Islanda în avantaj pe Stade Vélodrome din Marseille, transformând o lovitură de la 11m impecabil. Gábor Király, portarul emblematic al Ungariei care la acest turneu a devenit cel mai în vârstă jucător prezent la vreun Campionat European, la ai săi 40 de ani, a greşit la faza premergătoare în careu, iar apoi nu a putut face nimic la şutul de la punctul cu var al vedetei islandeze.

 
Timpul se scurgea în favoarea Islandei, dar unul din ultimele atacuri ale meciului i-a găsit pe maghiari în careu, iar Birkir Már Sævarsson şi-a introdus balonul în propria poartă din apropiere. A fost un gol care a stabilit şi rezultatul final. Islanda a avut o ultimă şansă cu o lovitură liberă executată de pe linia careului, dar o deviere a trimis şutul veteranului Eiður Guðjohnsen pe lângă poartă. Ungaria a meritat egalul. Echipa care era de mulţi considerată una din cele mai slabe ale campionatului a făcut două meciuri foarte bune, iar calificarea ei în optimile de finală este acum aproape garantată. Un ultim meci extrem de dificil în faţa Portugaliei va testa adevărată forţa a maghiarilor.
 
Şi pentru că am menţionat Portugalia, trebuie spus mai departe că ziua s-a încheiat cu 90 de minute extrem de frustrante pentru căpitanul ei. Ronaldo, punctul focal al lusitanilor, a părut să poată continua să joace până a doua zi fără să marcheze. Şuturi blocate, lovituri libere ratate, un penalti care a nimerit bara şi un gol anulat pentru offside au contribuit la ziua sa ghinionistă. Jocul lui Ronaldo nu a fost unul rău, pur şi simplu nu a fost ziua lui. Portughezul a făcut o partidă în mod evident mai bună decât cea împotriva Islandei, în care a fost destul de şters.
 

 
Ca şi atunci, Portugalia a controlat ostilităţile încă de la început. Fotbalul poate fi foarte ciudat uneori. O echipă care a şutat de aproape 50 de ori spre porţile adverse în primele două meciuri a acumulat doar două puncte, două egaluri care îi obligă pe portughezi să câştige cu Ungaria pentru a spăla ruşinea şi a se califica în optimile de finală. Austria suferă o soartă similară. Venită la acest turneu din postura de revelaţie a calificărilor şi favorită, alături de Portugalia, la accederea în optimi, echipa nu a arătat nimic în cele două meciuri de până acum. Pe Parc des Princes din Paris, austriecii s-au apărat 90 de minute în faţa portughezilor, doar un miracol făcând ca aceştia să acumuleze primul lor punct, în mare parte datorită ratărilor lui Ronaldo.
 
Pământul va continua să se învârtă, şi poate odată cu el se va învârti roata şi pentru Ronaldo. Cine spune că acesta nu ar putea să revină la forma lui cea mai bună în meciurile care urmează? După o seară de coşmar, starul portughez a oferit şi un moment plăcut când la finalul partidei a fost răbdător şi i-a oferit ocazia unui fan intrat ilegal pe teren să-şi facă un selfie cu el. Alo, sécurité! Qu'est-ce qui se passe?
 
Rezultate 18 iunie:
Bordeaux: Belgia - Irlanda 3-0 (Lukaku 48', 70', Witsel 61')
Marseille: Islanda - Ungaria 1-1 (Sigurðsson 40' pen. / Sævarsson 88' a.g.)
Paris: Portugalia - Austria 0-0
 
19 iunie:
România - Albania (Lyon) şi Elveţia - Franţa (Lille) - ambele la ora 22
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus