21.06.2016
Când la tragerea la sorţi a Campionatului European Anglia a nimerit în aceeaşi grupă cu Ţara Galilor, lumea ştia că meciul dintre cele două va fi unul savuros, plin de orgolii. Aşa a şi fost. Anglia a câştigat în ultimele momente după ce a fost iniţial condusă, însă faptul că Ţara Galilor a câştigat grupa B în detrimentul Angliei face realizarea şi mai spectaculoasă decât oricum este.
 
Aţi citit bine. Ţara Galilor, echipa debutantă la această ediţie a turneului, a câştigat grupa B, făcând-o chiar în faţa rivalilor englezi. Mai mult, a încheiat grupa cu o victorie categorică în faţa Rusiei, în timp ce Anglia nu a reuşit să descătuşeze apărarea de fier a Slovaciei. Ţara Galilor a deschis scorul în primele sale două partide prin lovituri libere marcate de superstarul Gareth Bale. Acesta a contribuit cu încă un gol în meciul câştigat la Toulouse împotriva Rusiei - devenind singurul jucător cu trei goluri marcate până acum -, dar reuşita nu a venit nici ca urmare a unei lovituri libere şi nici nu a fost prima a partidei. Când Bale marca în repriza a doua, Ţara Galilor deja avea un avans liniştitor graţie golurilor lui Aaron Ramsey şi Neil Taylor din prima parte.
 

Deşi participă în premieră la un Campionat European, Ţara Galilor are o echipă bună care conţine jucători de valoare. Când oameni ca Ramsey, Bale, Ashley Williams sau Joe Allen fac meciuri grozave, ea este greu de bătut. La Toulouse, Rusia nu a avut nicio şansă. O serie de pase filtrante, de calitate, a deschis apărarea rusă în numeroase rânduri, Allen fiind coordonatorul acţiunilor cu jocul său bun de pase. Din momentul în care Ramsey a primit una dintre ele la marginea offside-ului şi, rămas faţă în faţă cu portarul Igor Akinfeev, a săltat mingea în plasă pentru a deschide scorul, misiunea ruşilor s-a complicat. Cum Rusia avea un singur punct câştigat în primele două partide şi un joc care nu impresiona era clar că Ţara Galilor va scăpa în câştigătoare la Toulouse. Al doilea gol a venit rapid, graţie unei noi situaţii de unu-la-unu concretizată de Taylor. Rusia îşi făcea deja bagajele când Bale a stabilit scorul final, iar antrenorul Leonid Slutsky şi-a anunţat plecarea de la cârma echipei imediat după meci. Rusia a dezamăgit la acest Euro.
 
Ne poate mira tot mai tare că singurul punct câştigat de ruşi în grupă a venit în meciul cu Anglia, echipa cea mai puternică. La fel de ciudat este că Anglia nu a reuşit să smulgă o victorie decât cu Ţara Galilor, chinuindu-se să înscrie deşi a dominat copios celelalte meciuri. Cu Slovacia, odată ce au aflat că la Toulouse Bale & co. sunt în avantaj, englezii ştiau că pentru a prinde locul întâi în grupă erau nevoiţi să învingă Slovacia. Pe teren, nu a fost uşor. Un egal le-ar fi garantat slovacilor locul trei şi o şansă reală de a se califica în optimile de finală, astfel încât jucătorii au tras cu dinţii de acel egal - şi l-au obţinut.

 
Meciul de la Saint-Etienne a arătat încă o dată cât de greu îi este unei echipe să înscrie la Campionatul European, în special dacă are în faţă o formaţie organizată care pune mare preţ pe defensivă. Slovacii s-au apărat cu toată echipa pe întreaga durată a meciului şi, cu puţin noroc, au scăpat cu poarta intactă. Jamie Vardy a ratat cea mai mare ocazie a meciului în prima repriză, văzându-şi şutul dintr-o poziţie ideală apărat de Matúš Kozáčik. Anglia a controlat posesia şi a construit cu lejeritate în jurul careului, dar nu a reuşit să găsească breşa finală în apărarea slovacă, deşi ocaziile nu au lipsit. La fel s-a întâmplat şi cu Rusia în primul meci, când un singur gol nu a fost suficient pentru a-i asigura victoria. N-aş vrea să-mi imaginez ce ar fi fost dacă Ţara Galilor nu ar fi fost înfrântă în ultimul minut.
 
Situaţia finală a grupei, cu galezii câştigători, Anglia pe doi şi Slovacia cel mai probabil calificată de pe locul trei, este interesantă. Galezii vor juca împotriva unei echipe clasate pe locul trei în altă grupă, ceea ce ar putea să le ofere oportunitatea unică de a ajunge în sferturile de finală la debut. Pe de altă parte, Anglia va întâlni locul doi din grupa F - posibil Portugalia. În sferturi, pe englezi îi poate aştepta Franţa. Pentru ei nu e tocmai situaţia ideală.
 
Rezultate 20 iunie 2016:
Toulouse: Rusia - Ţara Galilor 0-3 (Ramsey 11', Taylor 20', Bale 67')
Saint-Etienne: Slovacia - Anglia 0-0
Clasament Grupa B: 1. Ţara Galilor - 6p; 2. Anglia - 5p; 3. Slovacia - 4p; 4. Rusia - 1p
 
21 iunie 2016:
Ucraina - Polonia şi Irlanda de Nord - Germania (ora 19); Cehia - Turcia şi Croaţia - Spania (ora 22)
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus