22.06.2016
E greu ca cineva să-şi fi imaginat, în urmă cu, să zicem, zece ani, că echipe precum Albania şi Irlanda de Nord vor putea fi considerate de primă mână. Ele făceau parte din categoria imediat superioară grupului de ţări foarte mici care se evidenţiau în special pentru numeroase goluri primite - echipe ca Andorra, Luxemburg şi aşa mai departe. Cred că înţelegeţi... Albania sau Irlanda de Nord erau printre cele care câştigau fără mari probleme puncte împotriva celor menţionate anterior, dar care nu puteau emite pretenţii în faţa puterilor care se luptă ediţie de ediţie pentru calificarea la turneele finale.


 
Un meci cu Albania sau Irlanda de Nord la sfârşitul anilor '90 sau începutul anilor 2000 nu era decât un alt hop pe care o echipă precum România îl avea de trecut. Confruntările cu Franţa, Olanda, Danemarca - acelea erau decisive. Iată cum se schimbă roata. Olanda şi Danemarca nu s-au calificat la Campionatul European din 2016. Cu România ştim ce s-a întâmplat, iar Albania şi Irlanda de Nord au făcut-o. Dar nu numai atât - ultima dintre ele a ajuns chiar şi în optimile de finală! Vorbim de echipe care se află în premieră la un turneu final! S-au nivelat valorile atât de tare? Se pare că da. Ţări ca Andorra sau Luxemburg nu mai încasează căruţe de goluri, iar alte echipe considerate nu demult mediocre sunt prezente în faza celor mai bune 16 din Europa. Cum e şi fotbalul acesta...
 
Irlanda de Nord avea de înfruntat campioana mondială Germania în ultimul meci al grupei C ştiind că şi o înfrângere la limită îi dă şanse bune de calificare în optimi. Aşa a şi fost. La sfârşitul unui meci dominat copios de Germania, nord-irlandezii se felicitau. Pierduseră doar cu 0-1. Mario Gómez a înscris singurul gol al partidei, însă scorul ar fi putut fi mult mai mare. Germania a ratat ocazie după ocazie împotriva unei formaţii care s-a apărat tot meciul. Câteva ore mai târziu, victoria Turciei împotriva Cehiei, aducea nord-irlandezilor o calificarea istorică în optimile de finală.
 
În celălalt meci al grupei, Polonia pornea favorită împotriva deja-eliminatei Ucraina, însă misiunea lor a fost făcută dificilă de ambiţia adversarilor, care au încercat tot posibilul să nu plece din Franţa fără nici un punct. Nu au reuşit. Deşi Ucraina a jucat un alt fotbal faţă de înfrângerile în faţa Germaniei şi Irlandei de Nord, golul nu a venit în prima repriză, iar după pauză, Polonia a înscris pentru a încheia grupa la egalitate de puncte cu campioana mondială. Jakub Błaszczykowski, introdus pe teren la pauză, a adus victoria polonezilor, iar, în ciuda eforturilor, Ucraina pleacă acasă ca fiind singura echipă fără punct şi fără vreun gol înscris în trei meciuri. Se poate şi mai rău ca România, deci.
 

Grupa D şi-a disputat la rândul său ultima serie de meciuri pe 21 iunie 2016. În duelul direct pentru locul 3, Turcia a reuşit să obţină primele puncte de la acest Campionat European, învingând Cehia cu 2-0. Cehii nu au mai reuşit o revenire impresionantă ca în partida împotriva Croaţiei şi au ieşit de pe teren dezamăgiţi. Turcia, în schimb, şi-a acordat o şansă mică de a prinde un loc în optimile de finală, dar va trebui să aştepte rezultatele ultimelor grupe pentru a şti dacă va întâlni Ţara Galilor în optimi sau nu. În orice caz, turcii au mai spălat din impresia slabă făcută în primele lor meciuri. Burak Yılmaz a deschis scorul devreme în prima repriză, iar Ozan Tufan a dublat avantajul în a doua repriză. Alte două goluri ar fi asigurat calificarea Turciei, dar cu acest rezultat, Irlanda de Nord a profitat, ajungând în optimile de finală.


Optimile de finală. Faza turneului în care câştigătoarele grupelor au în teorie meciuri lejere împotriva unor echipe mai slabe. Nu este şi cazul Italiei, căci în celălalt meci al grupei D, Croaţia a surprins, învingând Spania cu o reuşită venită în ultimele faze ale meciului. Spaniolii nu mai primiseră un gol la un Campionat European de la meciul de debut din 2012, iar când la Bordeaux au deschis scorul devreme prin Álvaro Morata, lucrurile păreau să decurgă normal. A venit însă golul egalizator al lui Nikola Kalinić, chiar înainte de pauză. În a doua repriză, Spania s-a jucat cu focul, ratând o lovitură de la 11 metri prin Sergio Ramos, iar în minutul 87 a fost pedepsită. Ivan Perišić a fost lansat pe un contraatac pe flancul stâng, iar spre surprinderea imensă a tuturor, a adus victoria Croaţiei cu un şut pe colţul scurt.

Înfrângerea Spaniei face ca echipa lui Vicente del Bosque să înfrunte Italia în optimile de finală într-o partidă care ar fi putut foarte bine să fie una din ultimele ale turneului. Campionatul European devine interesant. Anglia şi Franţa s-ar putea întâlni în sferturi, astfel încât, uşor-uşor, o parte din favorite vor cădea. Ceea ce înseamnă că acele echipe în teorie mai modeste care vor juca între ele vor avea şanse mari de a ajunge departe. Croaţia, spre exemplu, are o ocazie imensă să avanseze până în semifinale, sau chiar în finală. Germania, Italia, Spania, Franţa şi Anglia se află în aceeaşi parte a tabloului, însemnând că doar două dintre ele vor ajunge în semifinale, şi doar una în finală. Ne aşteaptă săptămâni interesante.
 
Rezultate 21 iulie 2016:
Marseille: Ucraina - Polonia 0-1 (Błaszczykowski 54')
Paris: Irlanda de Nord - Germania 0-1 (Gómez 30')
Lens: Cehia - Turcia 0-2 (Yılmaz 10', Tufan 65')
Bordeaux: Croaţia - Spania 2-1 (Kalinić 45', Perišić 87' / Morata 7')
Clasament Grupa C: 1. Germania - 7p; 2. Polonia - 7p; 3. Irlanda de Nord - 3p; 4. Ucraina - 0p
Clasament Grupa D: 1. Croaţia - 7p; 2. Spania - 6p; 3. Turcia - 3p; 4. Cehia - 1p
 
22 iulie 2016:
Islanda - Austria şi Ungaria - Portugalia (ora 19); Italia - Irlanda şi Suedia - Belgia (ora 22)
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus