01.07.2016
După ce a ajuns în sferturile de finală fără să înregistreze o victorie în timpul regulamentar, Portugalia a reuşit să facă încă un pas după încă un egal. A învins Polonia după loviturile de departajare, iar în ritmul acesta, cine zice că nu ar putea să fie prezentă în finală după încă un astfel de meci? Belgia sau Ţara Galilor o va aştepta în semifinale.
 
 
În final, victoria Portugaliei a fost una meritată. Poloniei, care câştigase cu Elveţia în optimi după ce a înscris fiecare dintre cele cinci lovituri de la 11m ale departajării, i s-a scurs norocul. Jakub Błaszczykowski a ratat în seria a patra de execuţii, iar Ricardo Quaresma a calificat selecţionata lusitană în a patra ei semifinală a ultimelor cinci ediţii ale Campionatului European. Chiar dacă Robert Lewandowski a pus Polonia în avantaj încă din minutul 2, portughezii ar fi putut să câştige meciul în timpul regulamentar. Cristiano Ronaldo a fost din nou punctul focal al echipei, însă atacantul a făcut un meci slab, ratând cele mai mari ocazii într-un stil necaracteristic.
 
În schimb un nume nou s-a remarcat în echipa Portugaliei. Renato Sanchez, proaspăt transferat de Bayern Munchen de la Benfica a egalat şi a fost providenţial în multe alte momente, demonstrând că este un jucător care se poate dezvolta foarte mult în viitor. La doar 18 ani, Sanchez a pornit primul său meci ca titular la acest Euro, depăşind în acelaşi timp recordul lui Ronaldo drept cel mai tânăr jucător portughez care a început un meci de la un turneu final pentru Portugalia. Şutul prin care a dus scorul la 1-1, venit după o pasă primită de la Nani, l-a învins pe Łukasz Fabiański in-extremis, însă a fost deviat.
 
 
Polonia a început repriza a doua ceva mai bine, însă portughezii au preluat în curând controlul. Fără să joace un fotbal spectaculos, reprezentativa condusă de Fernando Santos este prima semifinalistă a acestei ediţii. Dacă prinde o zi bună miercurea viitoare, Portugalia are o şansă bună de a juca o a doua finală, după cea pierdută pe teren propriu în 2004 împotriva Greciei.
 
1 iulie: Ţara Galilor - Belgia, Lille, ora 22
 
În calea ei, aşadar, va apărea fie Ţara Galilor, fie Belgia. Ultima dintre ele are cu siguranţă prima şansă în meciul care se va disputa la Lille. Victoria convingătoare din optimile de finală, 4-0 cu Ungaria, a arătat forţa ofensivă a echipei lui Marc Wilmots, care are la dispoziţie câţiva dintre cei mai talentaţi jucători ai Europei. Eden Hazard este un adevărat diamant când este în formă, Kevin De Bruyne are calităţile de a-şi ajuta decisiv echipa fie din centru, fie de pe flancuri, iar Romelu Lukaku încă nu şi-a arătat valoarea adevărată în acest turneu. Problemele apar însă în defensivă. Jan Vertonghen şi Thomas Vermaelen vor lipsi din primul unsprezece, primul suferind o accidentare în timp ce al doilea este suspendat. Astfel, Wilmots va fi nevoit să mizeze pe câţiva dintre jucătorii care nu au jucat până acum la Euro.
 
Acest lucru trebuie speculat de galezi, iar omul cel mai în măsură să o facă este, din nou, Gareth Bale. Când Bale este în formă, rezultatele Ţării Galilor pot primi un impuls considerabil. Cu ajutorul celor trei goluri marcate de el în prima fază a turneului, echipa sa a terminat prima în grupa B. În optimile de finală, galezii au avut nevoie de un autogol din partea lui Gareth McAuley pentru a trece de Irlanda de Nord, iar Belgia va fi cu siguranţă un test mai dificil pentru echipa lui Chris Coleman. Rămâne de văzut dacă Bale şi colegii săi - dintre care s-au mai remarcat Aaron Ramsey şi Joe Allen - pot avea un cuvânt de spus, sau forţa ofensivă a belgienilor îi va copleşi.
 
 
 
Prezenţi în premieră la un Campionat European, galezii pot produce surpriza de a reuşi un rezultat de senzaţie. A doua repriză a meciului dintre Ţara Galilor şi Belgia ar putea fi cea mai interesantă, dat fiind că Belgia a înscris 7 din cele 8 goluri ale sale de până acum în ultimele 45 de minute ale meciului. Similar, toate cele 3 goluri înscrise împotriva Ţării Galilor au fost marcate tot în a doua parte a meciului. Cine va triumfa? Bale şi galezii sau Hazard şi belgienii?
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus